Neden bağırmadın tepkisi

Amcasını cinsel istismarla suçlayan kızın avukatından ‘Neden bağırmadın’ sorusuna tepki

Haberler 30.09.2021 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinde yeeni Z.ç.ye (17) cinsel istismarda bulunduu iddiasyla hakknda açlan davann ilk durumasnda tahliye edilen, cezaevi kapsnda davullu zurnal kutlamayla karland görüntüler tepki çeken Osman ç.nin (29) yarglanmasna devam edildi. Sank Osman ç.nin katlmad durumada Z.ç., olay günü yaadklarn anlatt. Duruma ertelenirken, adliye çk açklama yapan madur avukatlar, mahkeme bakannn Z.ç.ye, Neden barmadn, neden ses çkarmadn? diye soru sorduunu belirterek, tepki gösterdi.

Kzltepe ilçesinde yaayan Osman ç., geçen yl sviçreden tatil için Mardine gelen yeeni Z.ç.ye iddiaya göre iki gün boyunca cinsel istismarda bulundu. Z.ç., durumu anlatt ablasyla karakola giderek ikayetçi oldu. Polis tarafndan gözaltna alnan Osman ç., emniyetteki ilemlerinin ardndan sevk edildii adliyede çkarld mahkemece serbest brakld. ki ay sonra gelen adli tp raporunda, Osman ç.nin odasnda sperm örnekleri ve mendilde de Z.ç.ye ait kan örnekleri tespit edildi. Eylül 2020de yeniden gözaltna alnan Osman ç., bu kez tutukland.

DAVULLU ZURNALI KARILAMA TEPK çEKT

Osman ç. hakknda Mardin 5inci Ar Ceza Mahkemesinde çocuun nitelikli cinsel istismar suçundan dava açld. Yaklak 4 ay tutuklu kalan Osman ç., davann 13 Ocak 2021 tarihinde görülen ilk durumasnda, savcnn madur lehine mütalaa vermesine ramen serbest brakld. Osman ç.nin, cezaevi kapsnda davullu zurnal kutlamayla karlanmas ise kamuoyunda tepki çekti.

Osman ç.nin yarglanmasna bugün devam edildi. Osman ç.nin katlmad durumay ahmaran Kadn Platformu, Saadet Öretmen çocuk stismar ile Mücadele Dernei (UCM) ve Mardin Barosu Kadn Haklar Merkezi de takip etti. Sank avukatnn durumann izleyiciye kapal yaplmas talebi, mahkeme tarafndan reddedildi.

TERCÜMAN ARACILIIYLA YAADIKLARINI ANLATTI

sviçreden gelerek durumaya katlan Z.ç., Franszca tercüman araclyla yaadklarn anlatt. Z.ç., sann cezalandrlmasn istedi. Mahkeme bakannn, Neden barmadn, neden ses çkarmadn? sorusuna Z.ç., olay srasnda oka girdiini söyledi.

SANIIN TUTUKLANMA TALEB REDDEDLD

Tanklarn dinlenmesinin ardndan duruma, avukat savunmalar ile devam etti. Z.ç.nin avukatlar yeni raporlar sunarak, sann öncelikle tutuklanmasn, mahkeme aksi kanaatte ise adli kontrol altna alnmasn ve cezalandrlmasn istedi. Sank avukat ise dosyada somut hiçbir delil olmadn savunarak, müvekkilinin beraatine karar verilmesini istedi. Mahkeme heyeti, savcdan mütalaasn sunmas istedi. Savc, mütalaa için süre talebinde bulundu. Mahkeme ara kararn açklamak için durumaya ksa bir ara verdi. Arann ardndan karann açklayan mahkeme, Z.ç.nin avukatlarnn taleplerinin reddine karar vererek, durumay 27 Ekime erteledi.

AVUKATLARINDAN MAHKEME BAKANININ SORULARINA TEPK

Z.ç. için durumaya katlan 5 avukat adna Dilan Koç, adliye önünde basn açklamas yapt. Koç, unlar söyledi:

Kamuoyunda geni yank bulan madurun Z.ç., sann da O.ç. olduu yarglamann bugün 2nci duruma görüldü. Yine duruma 27 Ekime ertelendi. Bizim tutuklama taleplerimiz, sana adli kontrol uygulanmas taleplerimiz reddedildi. Burada belirtmek istediimiz husus udur ki, maalesef 21inci yüzylda ve bu ülkede hala bir madura Neden barmadn, bu olay gerçekletiinde neden ses çkartmadn eklinde müvekkilimize, madur müvekkilimize bu ekilde sorular yönetildi. Neden bedeninde deiikler olmad eklinde sanki müvekkilimiz sankm gibi kendisine sorular yöneltildi. Ve bunun cevaplar alnmaya çalld. Biz bu yarglamalarda artk madurun suçlanmamasn, madurun kendisi yapm gibi veya bir iftira atm gibi gösterilmesini artk kabullenemiyoruz. Ve yarglanma makamlarndan da talebimiz bir madurun hayatna bu ekilde kolay bir ekilde etki edecek olan kararlar vermemeleri. Eer bugün tutuklanma verilmeyecekse en azndan sank elini kolunu sallayarak darda dolamasn en azndan haftada bir kere imza uygulanmasn talep ettik. Bu talepte bulunduk. Ancak bu talebiz dahi reddedildi. Bu kadar önemli bir olayda bir insann hayatnn mahvedildii, bir insann haytann yok edildii bir olayda bu kadar kolay sadece sank için, sann tek hükümlü olduu ey yurt dna çkmamak. Bu kadar kolay tedbirlerin uygulanmamasn biz artk kabullenemiyoruz.

Ana Sayfaya Git