Nevruz'a PKK gölgesi

Nevruz etkinliği Diyarbakır'da PKK'nın propagandasına dönüştü. Öcalan lehine slogan atıldı, PKK'yı simgeleyen afişler ile posterler açıldı. Sancar, "HDP bu ülkeye özgürlüğü de barışı da demokrasiyi de getirecek en büyük güçtür" iddiasında bulundu.

Haberler 22.03.2021 - 07:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda Nevruz Bayram, HDPnin düzenledii etkinlikle kutland. Etkinlik, PKKnn propagandasna dönütü. Abdullah Öcalan lehine slogan atld, PKKy simgeleyen afiler ile posterler açld. Programda konuan HDP E Genel Bakan Mithat Sancar, partisine yönelik kapatma davasna deinerek, Biz halkmzn demokrasi, özgürlük ve bar umudunu, siyaset, bar yoluyla gerçekletirmek için mutlaka hep birlikte yeni yollar yaratacaz. Yeni yollar açacaz dedi.

NEVRUZ PARKINDA ETKNLK

HDPnin organize ettii çeitli siyasi parti ve sivil toplum kurulularnn yer ald nevruz kutlamalar Diyarbakr Valiliinin onayyla merkez Balar ilçesindeki Nevruz Parknda yapld. Geçen yl pandemi nedeniyle kutlamayan nevruz, bu yl koronavirüs salgnna ramen kutland.

ETKNLK ÖNCES DENETMLER

Merkez merkez Balar ilçesinde etkinliin gerçekletirilecei alanda l Emniyet Müdürlüü ekiplerince geni güvenlik önlemi alnd. Bu kapsamda sabahn erken saatlerinden itibaren polis ekiplerince alann çevresine güvenlik amacyla bariyer çekildi. 5 bini akn personelin görevlendirildii alanda ve çevrede l Emniyet Müdürlüü Bomba mha ve nceleme ubesine bal bomba uzmanlar ve hassas burunlu dedektör köpekler arama yapt. Elaz Emniyet Müdürlüünden gelen kurbaa adamlar da alandaki menfez ve kanallarda arama yapt.

HES KODU SORGULAMASI

Ekipler, Nevruz Parkna gelenlere, Hayat Eve Sar (HES) kodu sorgulamas yapt. Nevruz kutlamalar nedeniyle bölgedeki birçok cadde trafie kapatlrken, alandaki güvenlik önlemleri kapsamnda 5 bin polis görev ald. Nevruz tertip komitesinde görevli ekipler, alanda kutlama yapanlara yönelik sk sk uyar anonslar yapt.

UYARILAR DKKATE ALINMADI

Türkçe, Kürtçe ve Zazaca yaplan uyar anonslarda, koronavirüs tedbirlerine uyulmalar istenildi. Uyarlara ramen, bir çok kii, alana girdikten sonra tedbirleri hiçe sayd. Sosyal mesafenin sfra indii kutlamalarda vatandalarn çounun maske takmad.

NEVRUZ BARIA AçILAN KAPIDIR

Etkinlie, HDP E Genel Bakan Mithat Sancar, DBP E Genel Bakan Keskin Bayndr ve baz HDPli milletvekilleri katld.

Programda konuan Sancar, nevruzun bara açlan bir kap olduunu ifade ederek, Nevruz zulme ve ayrmcla kar direnmenin addr. Nevruz, özgürlüe olan tutkudur. Nevruz bir yaam biçimdir, onurlu ve adil bir bara açlan kapdr. Nevruz bir bulumadr, kucaklamadr, yan yana ve omuz omuza olmadr, birliktir. Nevruz, bütün birliklerin, kimliklerin eit, hakça bir arada yaamdr. Nevruz haykrtr, hakikat yolculuudur. Her nevruzda bu umudu güçlendiriyoruz. Bu umudu her nevruz ate kadar scak tutuyoruz dedi.

YEN YOLLAR YARATACAIZ

Partisine yönelik kapatma davasna deinen Sancar, halktan aldklar güçle demokratik siyasette srarlarn sürdüreceklerini belirterek, öyle konutu: Siyasetle yenemedikleri HDPyi, imdi de savclarn harekete geçirerek kapatmak istiyorlar. Öyle bir iddianame ki hukuk tarihine büyük bir ayp olarak geçecek. Bulduklar tek ey bizim bar sesimizdir, özgürlük isteimizdir, demokrasi çalmalarmzdr. Baka bir ey yok. Peki, hadi diyelim HDPyi kapattlar, ya bu halk ne yapacaksnz ? Yeni yollar açacaz. HDP bir dükkan m? Siz nereyi kapatyorsunuz? HDP budur, HDP halktr, halk HDP, umudun adresidir. HDP, bu ülkede özgürlük içinde, bar içinde yaamn güvencesidir. Bizim pusulamz bar, rotamz özgürlük, irademiz eitliktir. Tekçilie kar çoulculuu savunmaya devam edeceiz. Demokratik siyasete yönelen darbelere daha da güçlenerek cevap vereceiz. Sancar, milletvekillii dütüü için Mecliste eylem yapan HDPli Ömer Faruk Gergerliolunun gözaltna alnmasna tepki gösterdi.

30DAN FAZLA GÖZALTI

Nevruz kutlama alannda, HDPnin bayraklarnn yan sra Abdullah Öcalann fotoraf ile PKKy simgeleyen bez parçalar, yasa d pankartlar açlarak, adeto örgüt propagandasna dönütü, kutlamalar. Polis ekipleri, nevruz tertip komitesi görevlilerinden, alandaki yasa d pankart ve fotoraflarn toplatlmasn istedi. Sahnede, yasa d pankartlarn kaldrlmasna yönelik yaplan uyar anonslar dikkate alnmad.

Öte yandan nevruz alannda güvenlik önlemleri alan polis ekipleri, çeitli suçlardan aranan 30dan fazla kiinin gözaltna alndn bildirdi.

ETKNLKTE KURKUT TA ANILDI

Buarada alanda 21 Mart 2017de Diyarbakrdaki nevruz etkinliine elinde bçakla girmek isteyen ve dur ihtarna uymad gerekçesiyle açlan ate sonucu hayatn kaybeden Kemal Kurkut anld.

Ana Sayfaya Git