Normale dönüş en erken yazın!

Kovid-19 salgınında en erken yaz sonu "göreceli normal"e dönülmesi bekleniyor Kovid-19 salgınında eski normale ancak dünyada toplumsal bağışıklığın ve tedbirlere uyumun devam etmesiyle geçilebileceği belirtildi

Haberler 08.01.2021 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünya genelinde etkisini sürdüren yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnnda hayatn, yaygn alama programlarnn etkinlii, önlemlere uyumun devam, alarn ne kadar süre baklk salayaca ve yeni mutasyonlarn olup olmayaca yönündeki deikenlere bal olarak en erken yaz sonunda göreceli bir ekilde normale dönebilecei öngörülüyor.

Gazi Üniversitesi Dekan ve Salk Bakanl Toplum Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi lhan ve ç Hastalklar Uzman Prof. Dr. Mustafa çetiner, salgnn seyri ve hayatn ne zaman normale döneceine ilikin deerlendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. lhan, salgnn tam olarak ne zaman sona ereceini söylemenin henüz mümkün olmadn belirterek Gelinen aamaya baktmzda toplumun kstlamalara uymas, toplumsal alamann balamasyla beraber hem Türkiyede hem de dünyada daha iyi bir yöne doru gittiini söylemek mümkün. diye konutu.

Yol haritasnn ancak ve ancak yaanarak görülebileceinin altn çizen lhan, sözlerine öyle devam etti:

Kukusuz, salgnn tam olarak ne zaman sonlanacan söyleyemeyiz ancak Türkiyede toplumsal baklk olarak adlandrabileceimiz toplumun yüzde 60-70inin koronavirüse kar antikorlarnn gelimesiyle olacaktr. Bu da bu büyük olaslkla baklama araclyla söz konusu.

Bu arada 2 milyondan fazla kiinin de koronavirüsü geçirdiini göz önünde tutmamz gerekiyor. Yaklak yüzde 60-70 seviyesinde bir baklama seviyesine ulatmzda koronavirüsün artk kiiler aras daha az bulaacan söylemek mümkün.

DAHA Y BR NORMAL YAAM TEDBRLERE UYUMA BALI

Vaka saylarnn da son iki hafta içinde düük seviyelere gelmeye baladna iaret eden lhan ancak bunun toplumda bir rehavete yol açmamas gerektiini, hastalk riskinin hala oldukça etkin olduunu vurgulad.

lhan, Eer kiiler, a oldum ya da hastal atlattm diye maske takmaz, fiziksel mesafeye uymaz, kalabalk içinde bulunursa, hijyene dikkat etmezlerse koronavirüs hastalk riskinin her zaman söz konusu olacan bilmeleri gerekiyor. uyarsnda bulundu.

Prof. Dr. lhan, sözlerine öyle devam etti:

Alamada belli bir seviyeye gelindiinde ve toplumun tedbir kurallarna riayet etmesi durumunda yaz aylar sonunda görece daha normal bir yaam sürebiliriz. Eski normallerimiz olmamakla birlikte u an yaanlan koullara oranla daha iyi bir normal yaam, ancak ve ancak toplumsal baklamada gelinen seviye ve tedbirlere uyuma bal. Bunlarn hepsinde toplumda vakalarn ve hastalarn artp artmamasna, kurallara uyuma, kalabalk ortamlarda bulan artp artmamas etken olacak.

AILAR LE NORMAL GÜNLÜK HAYATLARIMIZA BR GÜNDE GER DÖNMEMZ MÜMKÜN DEL

ç Hastalklar Uzman Prof. Dr. Mustafa çetiner de virüsün mutasyona uramas ve bulacln artmas halinde de maske, fiziksel mesafe ve el hijyeni olan bireysel tedbirlerin hastalktan korunmada en etkili çözümler arasnda olduunu vurgulad.

Alarn Kovid-19 salgnnda en büyük silah ve çk anahtar olduunun altn çizen çetiner, Ancak ne yazk ki alar ile normal günlük hayatlarmza bir günde geri dönmemiz mümkün deil. Yaygn alama ve toplum baklna ulama zaman alacak. Ne zaman pandemi bitecek, ne zaman virüs zararsz hale gelecek, ne zaman önlemler bitecek? Net bir tarih vermek mümkün deil ne yazk ki. diye konutu.

Prof. Dr. çetiner, tüm bu sorularn cevabn ve tarihi etkileyecek birçok deiken bulunduunu aktararak unlar kaydetti:

Salgnn ne zaman bitecei, yaygn alama programlarnn etkinlii, toplumun a olma istei ya da uyumu, bu sürede en temel önlemlere uyumun devam, alarn ne kadar süre baklk salayaca ve yeni mutasyonlarn olup olmayaca gibi deikenlere bal.

Tüm bunlar, tarih ve pandeminin seyrini etkileyecek faktörler. En erken tahminler, 2021de yaz sonu veya sonbaharda hayatn normale dönmeye balayaca yönünde. ABDden Dr. (Anthony) Fauci de toplu koronavirüs alama programlar ile önümüzdeki Ekim 2021den itibaren normale dönmeye balayabiliriz. demiti.

A olunmas durumunda da bir süre daha önlemlere devam edilmesi gerektiine dikkati çeken çetiner, çünkü hala alarn ne kadar bulacl önlediini bilmiyoruz. A olsak bile bakasna Kovid-19 bulatrma riskimiz olabilir. Alar yüzde 100 koruyucu deil ve toplum baklnn kazanlmas zaman alacak. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git