O çift kimlikli

Nüfus müdürlüğünde yapılan hata yüzünden çift kimlikli olarak hayatını sürdürdüğünü söyleyen Eşref Demirhan, bir kimliğinde yoklama kaçağı olarak gözükmesi nedeni ile mağduriyet yaşıyor. Nüfus kaydının birinde ölü olarak gözüken Demirhan diğerinde ise ise yaşıyor olarak kayıtlarda geçiyor. Askerlik yapmış olduğu kimliğinin kayıtlarda ölü gözüktüğünü söyleyen ve mağduriyet yaşadığını belirten Demirhan, "Çevirme görünce inanın rengim atıyor, titriyorum" dedi.

Haberler 25.08.2020 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Esenlerde yaayan, Diyarbakr doumlu 51 yandaki Eref Demirhan, hayatnn nüfus müdürlüüne kayd srasndaki bir yanllk yüzünden zehir olduunu söyledi. Bu nedenle iki farkl kimlie sahip olan Demirhann ba resmi kurumlarla dertte. Kimliinin birinde ölü, dierinde diri gözüküyor. Polis çevirdiinde sistemdeki kimliinde yoklama kaça çkyor para cezas veriliyor, askerlik yaptn bir türlü anlatamyor, bir ie girmek istediinde askerlik belgesi veremiyor. Sorunun çözülmesi için avukat ve dava masraflarn karlamakta güçlük çektiini belirten Demirhan, Dier kardelerim de ayn maduriyeti yayor. Biz toplam 6 kardeiz. En küçük kardeimiz hariç hepimizin nüfusta 2 kayd var. dedi.

Demirhann elinde 1969 ve 1970 doumlu olduunu gösteren iki nüfüs kad var. 1969da kaydettirilen nüfus kadna göre askerlik yapt gözükürken, 1970 doumlu olduu ve u an kullanmaya devam ettii nüfus kadna göre ise yoklama kaça. Polisin yapt kimlik kontrollerinde yoklama kaça olmaktan bin 600 lira para ceza kesiliyor .Demirhan yapt itirazlar sonras 1969 kaytl nüfus kaydnda olü gözüktüünü söyledi.

SÜREKL MADUR OLUYORUM

Sürekli madur olduunu söyleyen Demirhan, öyle konutu:

Bamzdan geçen olay öyle; 1970 doumlu olarak hayatm sürdürürken, bir gün jandarma uygulamasndan geçerken yoklama kaça olduum söylendi. Ondan sonra beni karakola, askerlik ubesine götürdüler. Ondan 15 veya 20 gün sonra da Sivasa askere gönderdiler. Usta birliini de Babaeski Orduevinde askerliimi yaptktan sonra zmire geldim çalyordum. O dönemlerde bir ara kimliimi kaybettim. Nüfus müdürlüüne kimlik çkarmaya gidince bana dediler ki, Ekranda iki tane kimliin gözüküyor. Hangisini istersin? Ben de Nasl yani? dedim. Dediler ki Biri 69 doumlu birinde ise 70 doumlusun Ben de 69 doumlu olarak zaten askerlik yaptm, dedim. Bana 1970 doumlu olduum kimlii verdiler. Bu kimlikle yaamm sürdürürken bir gün yine polis uygulamasnda Genel Bilgi Taramasnda (GBT) yoklama kaça olduum ortaya çkt. Askerlik ubesine gidip durumu anlattm. Onlar da, Siz askerlik yapmamsnz dediler. Öyle gözüktüünü söylediler. Ben de, Komutanm, ben 1969 doumlu olarak acemi birliimi Sivas, usta birliimi de Babaeskide yaptm dedim. O dönem ki komutanlarmzn isimlerini dahi söyledim. Nedense inandramadm. Sonra tekrar Esenler Askerlik ubesine gittim. Oradaki komutanm, Seni Diyarbakr Liceye göndermemiz lazm dedi. Diyarbakrdaki komutana kadar arad. Komutan dedi ki Liceye gelip mahkeme açacak. Avukata soruyorum o da, Bu mahkeme baya bir sürer diyor. Baya bir para istiyor. Gücüm yok param da yok. Ben sürekli madur oluyorum. Herhangi bir ie giremiyorum. çünkü askerlik durum belgesi veremiyorum. çok madur bir ekilde hayatm sürdürüyorum. dedi.

BN 600 LRA PARA CEZASI YAZILIYOR

Demirhan, her uygulamadan geçtikten sonra kendisine bin 600 lira para cezas yazldn ve ceza tutanaklarnn 40 geçtiini belirterek, Her uygulamada geçtikten sonra bir tane tutanak tutuluyor. Daha sonra Vergi Dairesinde, E-Devletten görüyorum bin 600 lira para cezas yazlyor. u an bundan en az 40-50 tane vardr. Ayn ekilde kardeim irin Demirhan, dier kardelerim de ayn maduriyeti yayor. Biz toplam 6 kardeiz. En küçük kardeimiz hariç hepimizin nüfusta 2 kayd var. dedi.

KMLK KAYDIM ÖLÜ OLARAK GÖZÜKÜYOR

Askerlik yapt kimliinin sistemde ölü olarak gözüktüünü ifade eden Demirhan, Daha sonra babam bunu düzeltmek için gitti. Muhtarlk ve nüfus müdürlüüne de bakt. Oradaki kaytlarda da askerlik yapmayan kardelerim ve ben ölü olarak gözüküyoruz. Bizi ölü yapmlar. Askerlik yapmayan ben ve kardelerim, askerlik kayd olmayan kimliklerle yaammz sürdürüyoruz. Ben 1969 doumlu olarak askerlik yaptm ve imdi o kimlik kaydm ölü olarak gözüküyor. 1970 doumlu kimliim ile yaamm sürdürüyorum ve bu kimlie göre askerlik kaçaym, 1969 doumlu kimliim ile askerlik yaptm onda ise ölü gözüküyorum. eklinde konutu.

NSANLARA REZL OLUYORUM

Demirhan, Sürekli bir ehirden bir ehre giderken çevirmede beni alyorlar, yoklama kaça olarak çkyorum. Eimle kaldm otelde de alyor yine oradaki insanlara rezil oluyorum. çünkü, utanyorum. 51 yana gelmi bir insan nasl askerlik yapmam olabilir? dedi.

EMEKL OLMAK STYORUM

Yoklama kaça olarak gözüktüü için emekli olamadn da belirten Demirhan, öyle devam etti:

Ben u anda i ile alakal birçok firmaya bavuruda bulundum. stanbul Büyükehir Belediyesine de 8 aydan beri bavuru yapyordum. En son temizlik içilii için mülakata girdim. Benden askerlik durum belgesi istediler. Durum belgesine kendilerine sunamadm için ie de giremiyorum. Benim u an emekliliime kalm 4-5 sene ve ben bu zaman doldurup emekli olmak istiyorum. Ona da bir engel. Herhangi bir kurumsal firma da çalamyorum. Her girdiim kurumsal firmada askerlik durum belgesi isteniyor. Ben bu askerlik durum belgesini hiçbir yere sunamyorum. Hep sradan ilerle hayatm geçindirebiliyorum. Normal bildiim, uzman olduum alanlarn hiçbirinde ie giremiyorum. Askerlik durum belgesini sunamadm için bu ekilde madur bir halde hayatm yayorum.

çEVRME GÖRÜNCE NANIN RENGM ATIYOR, TTRYORUM

Demirhan, artk polis görünce renginin attn ve titrediini söyleyerek çevirme görünce inann rengim atyor, titriyorum. im var veya bir yere yetimem gerekiyor. çevirme görünce Aha imdi ayvay yedim misali orada yarm saat, 1 saat bekletiyorlar. Tabii onlarn da görevi. GBTde çknca brakamyorlar seni. Tutanak tutuluyor. Bir nüshas kendilerinde, bir nüshas da ben de kalmak üzere verip gönderiyorlar. Sonuçta bir ie gidiyorsam yetiemiyorum. Orada bir çevrem varsa utanyorum. eklinde konutu.

LÜTFEN, BZ MADUR ETMESNLER

Yetkililere seslenen Demirhan, Askerlik durum belgesi çkartamyorum. Askerliimi yapmadm gözüküyor. Ben bu ekilde madurum. 51 yana gelmiim hala bu sistem ile urayorum. Kolay kolay düzelecek bir sistem de deil. Uramam gereken bir sistem. Lütfen, bizi madur etmesinler. Bizi bu konu ile ilgili skntdan kurtarsnlar. dedi.

Ana Sayfaya Git