Dezenfekte işlemi yaptırmadan önce bunlara dikkat

Koronavirüs salgını nedeniyle toplu taşıma araçlarından, AVM'lere birçok ortak kullanım alanı dezenfekte edilmeye başlandı. Ortak kullanım alanlarının yanı sıra vatandaş evini ve apartmanını da dezenfekte ettiriyor. İlaçlama firmalarının yoğunluk yaşadığı şu günlerde dezenfekte yaptırmadan önce detaylı bilgi almak önem taşıyor. Uzun yıllardır sektörün içinde olduğunu belirten Yücel Tuğrul, sahte dezenfektanlar konusunda uyararak, "Mahalledeki emlakçı, kasap ve nalbura bu işleri yaptırmayın. Kullanılan ilacın içeriğini öğrenip sağlığa zararı olup olmadığını araştırın" dedi.

Haberler 30.03.2020 - 10:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyay ve Türkiyeyi etkisi altna alan koronavirüs salgnna kar hayata geçirilen önlemlerin banda hijyen kurallar geliyor. Bu kapsamda özellikle ortak kullanm alanlarnda faaliyet gösteren ilaçlama irketlerinin i yükü de bir hayli artt. Ortak kullanm alanlarnn yan sra vatanda evini de dezenfekte ettirmeye balad. laçlama firmas yetkilisi Yücel Turul, koronavirüs sonras insanlarn dezenfekte ilemine önem verdiini belirtti.

DEZENFEKTENN ÖNEMNE DENEN YÜCEL TURUL, LEM HAKKINDA U BLGLER VERD:

Böyle bir salgn olmad zaman bile dezenfekteye önem vermeniz gerekiyor. Dezenfekte, virüs, bakteri ve mantarlarn kimyasal ilaçlarla öldürülme ilemidir. Bu sürekli yaplmas gereken bir uygulama. çünkü, havalandrma kanallarndan, yaadmz alanlarda bulunan kap kollarna, kumanda, dümeler gibi tüm alanlar dezenfekte etmeniz gerekir. Direkt yüzeye temas eden dezenfekte ilemi daha etkili olacaktr. Koronavirüs mutasyon geçirmi bir virüs olduundan baz yüzeylerde 72 saate kadar canl ekilde kalr. Bu da virüsün insandan insana geçmesini salgnn yaylmasna neden oluyor. te bu yüzeylerdeki virüslerin öldürülmesini dezenfekte ilemi ile salyoruz.

BELL PERYOTLARLA LEM TEKRARLANMALI

Ev temizliinin tek bana yeterli olmayacana dikkat çeken Turul, Kullandmz ürün su bazl. Mikrop, bakteri, mantar ve virüslere direkt temas eder. Bizim evlerde temizlik amaçl kullandmz ürünler daha farkldr. Bazlar sadece mikrop ve bakteri içindir. Ama virüsler için özel bir üründür. Bu anlamda belli periyotlarla dezenfekte ileminin yaplmas gerekmektedir. u dönem herkesin evinde dezenfektan ilemini bir kere yaptracak olmas önemlidir. Ortamdaki enfeksiyon yayc organizmalara yok etmek gerekiyor. Bu dezenfekte ileminin etkisi 5 günle snrldr. Bunun tekrarlanmas evdeki insan younluuna göre deimektedir. Bu virüs gittikten sonra normal hayatmza döndükten sonra ise bu bakmlar AVMler, kapal ortamlar, restoranlarda mutlaka aylk olarak yaplmaldr. Evlerde de ortam kalabalna göre belli periyotlar ile yaplmaldr uyarsnda bulundu.

3 GÜNLÜK FRMALARA RABET ETMEYN

Koronavirüs salgn sonras dezenfekteyle ilgili bilgisi olmayan insanlarn dahi bu ii yeni bir sektör haline getirdiine dikkat çeken Yücel Turul vatandalar u sözlerle uyard:

nsanlar bu ie fahi fiyatlar ödemesin. Mahalleden tandnz emlakçya, kasaba, nalbura bu ileri yaptrmayn. Bu ii bilen insanlarn yapmas gerekiyor. O yüzden vatanda seçtii firmann kurumsalln aratrmal. Daha çok kurumsal firmalara yönelmelerini tavsiye ediyorum. Bu anlamsa dezenfekte ilemini yaptracaklar irkete soru sormalar gerekiyor. Kullanlan ilacn içerii örenilip sala zarar olup olmad aratrlmallar. u süreçte ortaya çkan 3 günlük dezenfekte firmalarna rabet etmesinler.

çAMAIR SUYU KULLANIRKEN DKKAT

Bir evin dezenfekte ileminin ortalama 30 ila 40 dakika arasnda sürdüünü ifade eden Turul, Bu ilem evin metrekaresine ve eya younluuna göre deiiklik gösterir. lemin ardndan yaam alan hemen kullanlabilir. Nemin geçmesi için 10 dakika havalandrlmas gerekir. Kullanlan dezenfektan ürünü çok önemli. nsan salna zarar vermemesi gerekiyor. nsan salna zarar verici bir kimyasal kullanldnda bunun çok ciddi zararlar olabilir. Direkt cilde zarar verebilir. Üst solunum yolu nedeniyle akcierlere zarar verebilir. O nedenle ev hanmlar özellikle çamar suyu kullanrken dikkatli olsun. çamar suyu etkili bir ürün olsa da evde her yüzeye kolaylkla uygulanamaz. Direkt temas ettiiniz yüzeylere uygulanamad gibi elinize, gözünüze geldiinde size zarar verir. Solunumu bile ciddi zararlara yol açar. Koronavirüsün herhangi bir tedavisi, as yok. Bu bulunana kadar bizim önlem almamz gerekiyor. Evi mutlaka dezenfekte ettirmeli ve evden çkmamalyz eklinde konutu.

Koronaonlem adl web sitesi üzerinden dezenfekte üzerine merak edilen sorular yantladklarn belirten firma yetkilisi Yücel Turul, bu ilemin ortalama bir daire için 200 liralk bir maliyeti olduunu da ekledi.

ki çocuu olduunu belirten Kenan lgen ise, koronavirüs salgn sonras evini dezenfekte ettirmeye karar verdiini ve ailesiyle birlikte evden dar çkmadn dile getirdi.

Ana Sayfaya Git