Öğretmenden ırkçı paylaşım

Nusaybin’de “İnsanların Kürtçe konuşmasına tahammülüm kalmadı” paylaşımında bulunan öğretmen Büşra Tarım, ırkçı paylaşımına dair kendisine yöneltilen soruları yanıtlamaktan kaçındı. Tarım hakkında suç duyurusunda bulunan Eğitim Sen Mardin Şubesi’nin Eşbaşkanı Mustafa Bozan, olayın “münferit değil, ideolojik” olduğunu söyledi.

Haberler 07.04.2021 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinin Nusaybin ilçesindeki Girmeli çok Programl Anadolu Lisesinde matematik öretmeni olarak görev yapan Büra Tarm, önceki gün sosyal medya hesabndan Artk tayinim çkabilir mii Allahm. nsanlarn Kürtçe konumasna tahammülüm kalmad da eklinde rkç bir paylamda bulundu. Bu paylamna yönelik tepkiler üzerine Tarm bir süre sonra sosyal medya hesabn kapatt. Nusaybin Kaymakaml ise, Tarm savunur nitelikte bir açklama yaymlad.

Kaymakamla ait resmi sosyal medya hesabndan yaplan açklamada, lçemizde görev yapan bir öretmenimizin sosyal medya hesabndan, bilgisi dnda kendisine ait olmayan ifadeler kullanlmtr. Öretmenimizin durumu fark etmesi üzerine, Nusaybin lçe Emniyet Müdürlüüne suç duyurusunda bulunmu olup, adli tahkikata ilikin süreç balatlmtr denilerek, sözkonusu paylamn Tarmn bilgisi dnda yapld öne sürüldü.

Bu açklamaya yönelik de tepkiler gelmesi üzerine Kaymakamlk açklamay sosyal medya hesabndan sildi. Kaymakamln resmi internet sitesinde de açklamann yaynlanmad görüldü.

ETM SENDEN SUç DUYURUSU

Dier resmi kurumlardan konuya ilikin herhangi bir açklama yaplmazken, Eitim ve Bilim Emekçileri Sendikas (Eitim Sen) Mardin ubesi rkç paylamda bulunan Büra Tarm hakknda Mardin Cumhuriyet Basavclna suç duyurusunda bulundu.

ETM SEN: MÜNFERT DEL, DEOLOJK

Eitim Sen Mardin ubesinin Ebakan Mustafa Bozan, paylam gördüklerinde aslnda çok armadklarn, uzun zamandr benzer yaklamlarla kar karya kaldklarn söyledi. Daha önce de bölge kentlerinde benzer durumlarn farkl ekillerde ortaya çktn belirten Bozan, bunu yapann bir öretmen olmasnn kendilerini ayrca üzdüünü ifade etti.

Olayn bireysel bir olay olmadn vurgulayan Bozan, Biraz daha ayrntl ele aldmzda faizmin ideolojik bir olgu olduunu görüyoruz. Yani bireysel ruh haliyle ya da o an yaad psikoloji ile ilgili deildir. Açkças bu tamamyla ideolojik bir meseledir ve Türkiyenin tamamna yaylm bir durumdur. Bunun siyasetçilerden tutalm i insanlarna, i insanlarndan tutalm normal eitim-öretim kademesinde yer alan mevki ya da statü sahiplerinde görebiliyoruz. Bu sadece bir kiinin yapt münferit bir olay deil, ideolojik bir olaydr. Bu ideoloji Türkiyeye yaylmaktadr. Basn yoluyla da siyasetçiler eliyle de yaylmaktadr dedi.

SSTEMATK BR IRKçILIK

Bozan, yaanan durumun ideolojik olduunun Nusaybin Kaymakamlnn olayla alakas olmamasna ve konuya dair bilgisi olmamasna ramen yapt reddedici açklamadan da görülebileceini kaydetti. Bozan, Nusaybin Kaymakaml ii olmamasna ramen, görevi olmamasna ramen çok komik, gerçekçi olmayan bir yaklamla, hesabn çalnd gibi trajikomik bir açklama ile devreye girdi diye konutu.

MÜLAKAT SSTEMNN SONUçLARI

Bozan, bölgede Kürt dümanlndan beslenen zihniyetin ayyuka çktn ifade ederek, bunun toplumsal yapy da bozmaya dönük olduunu vurgulad. Sistemin devam ettirilebilmesi amacyla Anayasa Mahkemesinin kanuna aykr bulduu mülakat sisteminin yeniden Meclisten geçirildiini hatrlatan Bozan, Eitim Sen olarak mülakat sisteminin alt metnini iktidara yakn kiilerin kamuya yerletirilmesine neden olaca eklinde okuduklarn söyledi. Bu uygulamalarn bölgede rkç yaklaml zihniyetteki kiilerin artmasna neden olduunu belirten Bozan, yönetici kademelerine kadar benzer durumlarn yaandn ifade etti. Bozan, yaanan olaya ilikin yöneticilerin ses çkarmamasnn da bu durumun sonucu olduunu kaydetti.

Ana Sayfaya Git