OHAL Komisyonunun karar sayısı 105 bini geçti

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu, KHK ile meslekten ihraç edilenlere ve kapatılan kurum/kuruluşlara ilişkin başvuruların 105 bin 100'ünü sonuçlandırdı

Haberler 28.03.2020 - 11:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Olaanüstü Hal (OHAL) lemleri nceleme Komisyonu, kanun hükmünde kararname (KHK) ile bugüne kadar meslekten ihraç edilenlere ve kapatlan baz kurum ve kurululara ilikin 126 bin 300 bavurudan 105 bin 100ünü karara balad.

Komisyondan yaplan yazl açklamaya göre, meslekten ihraç edilenler, bursu kesilen örenciler, rütbeleri alnan emekli güvenlik personeli, kapatlan kurum ile kurululara ilikin bavurulara bakmak üzere kurulan OHAL lemleri nceleme Komisyonuna 126 bin 300 müracaat oldu.

OHAL lemleri nceleme Komisyonu, tamamlanan ve incelemeleri sona eren bavurulara yönelik, 22 Aralk 2017den itibaren karar vermeye balad.

Komisyon, bugüne kadar 105 bin 100 bavuruyu sonuçlandrd.

Bavurularn 93 bin 900ünü reddeden ve 11 bin 200 bavuruyu kabul eden Komisyonda 21 bin 200 müracaatn incelemesi sürüyor. Böylece Komisyon, karar vermeye balad tarihten itibaren geçen 27 aylk sürede bavurularn yüzde 83ünü sonuçlandrm oldu.

Komisyonun kabul kararyla çok sayda kii mesleine döndü. Kapatlan kurum ve kurululara ilikin bavurular da deerlendiren Komisyon, aralarnda dernek, vakf, örenci yurdu, gazete ve televizyon kanalnn da bulunduu 57 kurum ve kuruluun tekrar açlmasn kararlatrd.

Kararlar, tebli edilmek üzere bavurucularn en son görev yapt kurumlara teslim ediliyor. Bavurusu kabul edilenlerin atama ilemleri, en son görev yaplan kurumlar ile Yükseköretim Kurulu Bakanlnca yaplyor.

OHAL lemleri nceleme Komisyonunun ret kararlarna kar, kararn tebliinden itibaren 60 gün içinde Hakimler ve Savclar Kurulunca (HSK) belirlenen idare mahkemelerine iptal davas açlabiliyor.

Bavurucular, ohalkomisyonu.tccb.gov.tr internet adresindeki OHAL Komisyonu Bavuru Takip Sistemi üzerinden müracaatlarnn kabul ya da reddedildiine yönelik bilgilere ulaabiliyor.

- Yarg kararlar takip ediliyor

Etkili iç hukuk yolu olarak kabul edilen OHAL Komisyonu, kapsaml incelemeler sonucunda bavurularla ilgili gerekçeli karar veriyor.

Komisyon, incelemelerini terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliine kar faaliyette bulunduuna karar verilen yap, oluum veya gruplara üyelik, mensubiyet, aidiyet, iltisak veya bunlarla irtibat yönünden yapyor.

Komisyon, yarg mercilerinin verdii kararlar da Ulusal Yarg A Biliim Sistemi (UYAP) üzerinden takip ediyor.

Ana Sayfaya Git