OHAL'e kısmi iptal çıktı!

Anayasa Mahkemesi'nden 6755 sayılı OHAL tedbirleri kanununa kısmi iptal

Haberler 09.04.2021 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anayasa Mahkemesi, Olaanüstü Hal Kapsamnda Alnmas Gereken Tedbirler ile Baz Kurum ve Kurululara Dair Düzenleme Yaplmas Hakknda Kanun Hükmünde Kararnamenin Deitirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanunun baz hükümlerini, Anayasaya aykr bularak iptal etti.

Anayasa Mahkemesinin Resmi Gazetede yaymlanan kararna göre, CHP, 8 Kasm 2016 tarihli 6755 sayl Kanunun baz maddelerinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine bavurdu.

Bavuruyu esastan sonuçlandran Yüksek Mahkeme, iptali istenen baz maddeleri, oy çokluuyla Anayasaya aykr buldu.

Kanunun, milli güvenlie tehdit oluturduu tespit edilen yap, oluum veya gruplara ya da terör örgütlerine aidiyeti veya iltisak ya da bunlarla irtibat olan özel radyo ve televizyon kurulular ile gazete ve dergilerin, yaynevi ve datm kanallarnn ilgili bakan tarafndan oluturulacak komisyonun teklifi üzerine ilgili bakann onay ile kapatlmasn ve bunlarn her türlü mal varlnn Hazineye devrini düzenleyen kuraln iptaline karar verildi.

Gerekçede, kuraln, olaanüstü halin ilanna neden olan tehdit veya tehlikelerin bertaraf edilmesine yönelik olmasna ramen olaanüstü hal süresini aacak biçimde uygulanmaya imkan verdii belirtildi.

Anayasa Mahkemesinin gerekçesinde, dava konusu düzenlemenin, özel radyo ve televizyon kurulular ile gazete ve dergilerin, yaynevi ve datm kanallarnn belirli artlar altnda kapatlmasn öngörmek suretiyle ifade ve basn özgürlüüne snrlamalar getirdii kaydedildi.

Kuralda geçen aidiyet, iltisak, irtibat kavramlarnn hukuki nitelii ve objektif anlamnn yarg içtihatlaryla belirlenebilecei vurgulanan gerekçede, bu kavramlarn içinde bulunulan döneme göre farkl yorumlanabilmesinin mümkün olduuna iaret edildi.

Gerekçede, Anayasann 28. maddesinin son fkrasnda, Türkiyede yaymlanan süreli yaynlar, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüüne, cumhuriyetin temel ilkelerine, milli güvenlie ve genel ahlaka aykr yaymlardan mahkum olma halinde, mahkeme kararyla geçici olarak kapatlabilir. denilmek suretiyle, süreli yaynlarn mahkeme karar olmakszn kapatlamayacann belirlendii ifade edildi.

DER PTAL KARARLARI

Yüksek Mahkeme, kanunun, olaanüstü hal süresince soruturma ve kovuturmalarda tahliye taleplerinin dosya üzerinden karara balanmasn öngören kuralnn da iptaline hükmetti.

Kanunun, soruturmann amacn tehlikeye düürebilecek olmas halinde müdafinin dosya içeriini inceleme veya belgelerden örnek alma yetkisinin cumhuriyet savcsnn kararyla kstlanabilmesine ilikin maddesi de iptal edildi.

Olaanüstü hal süresince yaymlanan kanun hükmünde kararnameler kapsamnda alnan kararlar ve yaplan ilemler nedeniyle açlan davalarda yürütmenin durdurulmasna karar verilemez. eklindeki kanun hükmü de Anayasaya aykr bulundu.

Ana Sayfaya Git