Ölen kişilerin yüzde 93’ü hiç aşılanmamış

Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ayşin Kılınç Toker, aşının önemine değinerek, “Şu an hastalığı hastanede yatacak kadar ağır geçiren vakaların yüzde 90’ı aşısız grupta. Ölenlerin yüzde 93’ü hiç aşılanmamış” dedi.

Haberler 02.08.2021 - 00:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Klinik Mikrobiyoloji Uzman Dr. Ayin Klnç Toker, alama çalmalaryla ilgili açklama yapt. Alanmann önemini vurgulayan Toker, 1,5 yldr tüm dünyay saran hem sosyal hem ekonomik hem de psikolojik yönden ciddi etkileri olan bir pandemi süreciyle iç içeyiz. Vaka saylar belli dalgalar eklinde gelise de belli zamanlarda azaldktan sonra salgn, ayn kuvveti ve tehlikesiyle devam etmektedir. u an dünya çapnda çok farkl alar mevcut. Ülkemizde de bu alar, Salk Bakanl tarafndan ücretsiz olarak uygulanyor. Bizim bu alanma saylarndan beklentimiz u ekilde; toplumun en az yüzde 90-95ine mutlaka baklk salayacak ekilde a yant elde etmemiz gerekiyor diye konutu.

AI OLUNDUUNDA HASTANE YATI ORANI YÜZDE 80DEN DAHA FAZLA AZALIYOR

Toker, ann koruyuculuuna deinerek, Vaka saylarn azald bir dönemde rehavete kaplarak azalacan düünmek bu konuda bir yanlgya neden oluyor. çünkü vaka saylar tekrar arttnda bir hastadan yaklak 10 kiiye bulaan hastalk nedeniyle salgn kontrol edilemez hale geliyor ve toplumsal kstlamalar, ekonomik skntlar ve eitimin aksamas gibi süreçle kar karya kalyoruz. Bu nedenle alarmz mutlaka belirli aralklarla yaptrmamz gerekiyor. Dünya genelinde a yantlar için yaplan çalmalar unu gösteriyor, u an hastal hastanede yatacak kadar ar geçiren vakalarn yüzde 90 asz grupta. Ölen kiilerin yüzde 93ü hiç alanmam. A olunduu takdirde hastane yat oranlar, yüzde 80den daha fazla azalyor. Bugüne kadar, ann ölümden koruyuculuk oran tüm a çeitlerinde yaklak yüzde 99 ifadelerini kulland.

GENç HASTALARIN YOUN BAKIMDA TAKB GERçEKLEMEKTEDR

A kartlyla ilgili de açklama yapan Toker, sözlerini öyle sürdürdü:

A konusunda baz çekinceler mevcut. Özellikle yan etkiler konusunda bu çekinceler bulunuyor. öyle ki halen hastanelerimizde ciddi sayda Covid pozitif hasta yat olmaktadr. Bu hastalarn büyük bir ksm youn bakmlarda takip edilmektedir. Toplumda hastal ayakta geçirenlerin dnda ek hiçbir ekilde hastal olmayan genç hastalarmzn da youn bakm takibi ve ölümler gerçeklemektedir. Bu da kiinin ek hastalndan bamsz virüsün çeit varyantlar ya da kiinin virüse kar düük olan bakl nedeniyle olabiliyor. A gibi bir silah elimizde varken özellikle önümüzdeki k dönemi gelmeden baklmz salamamz gerekiyor.

Ana Sayfaya Git