Oltaya gelmeyin!

İçişleri Bakanlığı, kişilerin banka veya kredi kartı bilgilerini ya da kişisel verilerini ele geçirmek amacıyla kullanılan oltalama (phishing) yöntemine ilişkin vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Haberler 23.05.2020 - 02:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlktan yaplan yazl açklamada, dolandrclarn en çok kulland yöntem olan oltalama hakknda bilgiler verildi. Oltalamann, kiilerin banka veya kredi kart bilgilerini ya da kiisel verilerini ele geçirmek amacyla kullanlan bir yöntem olduu belirtilen açklamada, Dolandrclar, vatandalarn kimlik bilgilerini, kart numarasn, ifresini ve benzeri bilgileri ele geçirmek için özel olarak hazrladklar sahte siteleri sosyal medya üzerinden reklam olarak yaynlar, vatandalara ksa mesaj atar veya e-posta gönderir. Böylelikle sahte sitenin doruluunu kontrol etmeden gelen linke tklayarak giri yapan vatandalarn banka veya kredi kart bilgileri elde edilerek, bankadaki paralar ele geçirilebilmekte veya suçlular tarafndan internet üzerinden ürün siparii verilebilmektedir denildi.

Açklamada, oltalama dolandrclna maruz kalmamak için vatandalarn yönlendirildikleri link ve web sitelerini dikkatle incelemesi gerektii belirtilerek, Eer bir dostunuzdan veya i arkadanzdan üpheli bir link alrsanz linki gönderenin o olduundan emin olmadan kesinlikle linke tklanmamaldr. Web sitelerine linkler aracl ile gitmeden vatandalar URL adresini yazarak eriim salamaldr. Bilgisayarlarda mutlaka oltalama saldrs engelleme özellii olan bir antivirüs yazlm olmal ve periyodik olarak güncellenmelidir. Oltalamaya maruz kalmamann en güzel yolu ise linklere hiç tklamamaktr ifadelerine yer verildi.

OLTALAMA STELERNDE ARTI GÖZLENMTR

Oltalama dolandrclklarna yönelik yaplan çalmalarn aktarld açklamann devamnda u ifadeler yer ald:

Oltalama sitelerine yönelik Emniyet Genel Müdürlüü Siber Suçlarla Mücadele Daire Bakanl ile Bilgi Teknolojileri ve letiim Kurumu Bakanl tarafndan ortak yaplan çalmalarda; 2020 ylnn ilk 5 aynda toplam 14 bin 120 oltalama sitesi eriime kapatlmtr. Mart aynda yeni tip koronavirüs salgnn ülkemizde görülmeye balamas ile birlikte açlan oltalama site saylarnda art olduu gözlenmi, geçtiimiz yln mart-mays döneminde 4 bin 410 oltalama sitesi eriime kapatlmken bu yln mart-mays döneminde ise 13 bin 200 oltalama sitesi eriime kapatlmtr. Vatandalarn dolandrlmasn engellemek için suç ve suçlulara yönelik çalmalar, Emniyet Genel Müdürlüü Siber Suçlarla Mücadele Daire Bakanlnca 7/24 esasna göre devam etmektedir.

Ana Sayfaya Git