Ölüme kadar götürebilir

Gıda Mühendisi Prof. Dr. Mehmet Sertaç Özer, profesyonel şekilde satış yapan internet sitelerinin dışında sosyal medya platformlarında satışa sürülen gıdaların, çeşitli riskler taşıdığını belirtti. Özer özellikle et, süt ve konserve grubu ürünlerin kişiyi ölüme kadar götürecek sorunlara yol açabileceğini kaydederek, "Bu ürünler fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve toksikolojik gıda riskleri içerebilir. Kısa vadede anlık, akut zehirlenmelere yol açabilir. Bunların tedavisi çoğunlukla mümkün ama mümkün olmayan, ölüme kadar giden durumlar hiç şüphesiz karşılaşabileceğimiz risklerdir" dedi.

Haberler 09.04.2021 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs sürecinde satn alma alkanlklar deiti. Birçok kii gdadan, giyime kadar ihtiyaçlarn internet üzerinden verdikleri siparilerle karlamaya balad. Kalabala girmeden, zaman harcamadan tek tula ya da telefonla yaplan alveriler, insanlara büyük kolaylk salad. Bunu profesyonel ekilde yapan sitelerin dnda sosyal medya platformlarnda sata sürülen gdalarn çeitli riskler tadn belirten Prof. Dr. Mehmet Sertaç Özer, özellikle et, süt ve konserve grubu ürünlerin kiiyi ölüme kadar götürecek durumlara yol açabileceini kaydetti.

SALIK KAZANALIM DERKEN HASTA OLABLRZ

Sosyal medya platformlarndan sata sunulan gdalarn üretim, nakliye ve depolama srasnda, pek çok gda riskini barndrabileceine dikkati çeken Prof. Dr. Mehmet Sertaç Özer, Özellikle sütlü tatllar bozulmaya son derece yatkn ürünlerdir. Süt, süt ya, süt kremas içeren ürünlerde insanlar hasta edebilecek bozulmalarla kar karya gelebiliyoruz. Bir dier riskli ürün grubu ise içinde beyaz veya krmz etlerin bulunduu ürünlerdir. Yöremizde çokça tüketilen ve çokça da satlan içli köftelere çok çok dikkat etmemiz gerekiyor. Sebze ve meyve konserveleri de riskli ürün grubundadr. Geçenlerde sebze konservelerinin de sosyal medya sitelerinden sata sunulduunu gördüm. Bunlarn tamam herhangi bir biçimde üretim ve lojistik kontrolü olmayan, depolamasnn ve tüketiciye nasl ulatrldnn net bilinmemesi durumunda çok ciddi anlamda gda riskleri içerebilir. Salk kazanalm derken, anne eli demi gibi ürünler tüketelim derken hasta olabiliriz diye konutu.

PROFESYONEL ÜRETCLER TERCH EDELM

Bu gdalarn salk açsndan yarataca riskleri anlatan Prof. Dr. Özer, Bunlar fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve toksikolojik gda riskleri içerebilir. Ksa vadede anlk, akut zehirlenmelere yol açabilir. Bunlarn tedavisi çounlukla mümkün. Ama mümkün olmayan ölüme kadar giden durumlar hiç üphesiz karlaabileceimiz risklerdir. Uzun vadede, bu tip gda risklerini tayan ürünleri tükettiimiz takdirde vücudumuzda istenmeyen, örnein karacier üzerinde birtakm olumsuz etkiler karmza çkacaktr. Bu nedenle profesyonel üreticilerin ürettii ve profesyonel biçimde pazarlad ürünleri tercih edelim. Masum kabul edebileceimiz veya risksiz-düük riskli gdalar grubunda olabilecek ekmek, tuzlu kurabiyeler, küçük attrmalklar, erite veya zeytin gibi kuru gdalar internetten almlarla pandemi sürecinde tüketebiliriz dedi.

AMBALAJ VE KOKUYA DKKAT EDLMEL

Satn alnan gda ürünlerinde dikkat edilmesi gerekenleri sralayan Özer, öyle konutu:

Ben gda maddesini sipari verdiim ya da marketten satn aldm zaman ilk olarak d ambalajna dikkat ederim. Ambalaj bütünlüü var m, ambalajn üzerinde herhangi rahatsz edici yabanc madde var m öncelikle buna bakarm. Tabii ki mikroorganizmalar, çok küçük canllar görme ansmz mümkün deil. Bunlar göremiyoruz, bu riski kabulleniyoruz demektir. Ambalaj açtktan sonra bozulmalarda en ciddi belirteçlerden biri olan kokuya, gda maddesinin kokusunda kendine özgü kokusunun haricinde bir koku var m buna dikkat edilmelidir. Daha sonra yine gözle kontrolde gda üzerinde küflenme, bozulma ve benzeri faaliyet gerçeklemi mi buna bakarz.

Ana Sayfaya Git