Ölüme ramak kala!

Van'ın Başkale ilçesi Esenyamaç Mahallesi'ni etkileyen sağanak, sele neden oldu. Kaybolan kardeşi Mustafa'yı (10) ararken sel sularına kapılan Kader Yurtseven (23), mahalledeki Emine Sıcak (45) tarafından son anda kurtarıldı. Yurtseven, hala olayın şokunu yaşadığını anlatırken, selde 10 büyükbaş hayvan öldü, bazı ev ve ahırlarda da hasar meydana geldi.

Haberler 02.08.2021 - 00:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakale ve çevresinde dün öle saatlerinde saanak etkili oldu. Krsal bölgelerde etkili olan saanak, ilçe merkezine yaklak 60 kilometre uzaklktaki 170 haneli Esenyamaç Mahallesinde sele neden oldu. Yaklak yarm saat süren saanan ardndan oluan selin sular, Esenyamaç Mahallesi ve On ki Dere mezrasnda baz ev ve ahrlarn yklmasna neden oldu. Evleri selde yklan Kader Yurtseven, kaybolan kardei Mustafay ararken sele kapld. Yaklak 5 metre sel sularndaki balçkta sürüklenen Yurtseven, bu srada kendisini fark eden Emine Scak tarafndan son anda kurtarld. Selin ardndan bölgeye UMKE, AFAD, itfaiye, jandarma ve ehircilik Müdürlüü ekipleri sevk edildi. Selin vurduu mahallede 32 i makinesiyle çalmalar yürütülürken, bir yandan da hasar tespitine baland. Van Valisi ve Büyükehir Belediyesi Bakan Vekili Mehmet Emin Bilmez de ilgili kurum amirleriyle birlikte mahalleyi ziyaret edip, geçmi olsun dileklerini iletti.

YIKILAN EVNN ENKAZINDA KÜRTçE AIT YAKTI

Selde evleri yklan ve ei cezaevinde olan 8 çocuk annesi Selime Yurtseven (45), yklan evinin enkaznda Kürtçe atlar yakp gözya döktü. 23 yandaki kz Kaderin selde son anda kurtarldn anlatan Yurtseven, Sel evimizi ald götürdü, hiçbir eyim kalmad. Eim cezaevinde. 8 çocuuma ben bakyorum. 3 inek ve 4 kuzum da sele kapld. Kzm Kader de küçük olum Mustafay ararken sele kapld. O srada ben de bayldm. Kyamet gibiydi. Sel ne varsa beraberinde götürdü. Selin geldii anda çocuklarm zor kurtardm. çok korktum. Benim her eyim gitti. çok zor durumdayz. Yetkililerden destek bekliyoruz dedi.

KAYBOLAN KARDEN ARARKEN SELE KAPILDI

Selde kurtarlan Kader Yurtseven ise, o anlar anlatt. Kaybolan kardei Mustafay ararken sele kapldn söyleyen Yurtseven, Sele kapldm. Son anda beni kurtardlar. Evimiz gitti, hayvanlarmz öldü, hiçbir eyimiz kalmad. Hala olayn okunu yayorum. Sel srasnda çok korktum. çok zor bir duygu. Anlatlacak bir ey deil. Sele kaplan küçük kardeimi kurtarrken ben de sele kapldm. Beni de bir kadn kurtard diye konutu.

EVMZ YIKILDI, HAYVANLARIMIZ ÖLDÜ

Selde kurtulan 10 yandaki Mustafa Yurtseven de olayn okunu atlatamadn söyleyerek, Ablam beni ararken kendisi sele kapld. Sonra bayld. Ablam bir kadnla çkarttk, banda gözya döktüm. Sel geldii srada annem bizi evden çkartt, tepeye çktk. Evimiz ykld, ineklerimiz öldü, hiçbir eyimiz kalmad. Yardm bekliyorum dedi. Sele kaplan Kaderi kurtaran Emine Scak da sel nedeniyle kyameti yaadklarn söyledi.

SEL ANINI GÖZYALARIYLA ANLATTI

Selden önce cami hoparlöründen yapt anonsla halkn evden çkmas uyarsnda bulunup daha büyük bir faciann önüne geçen Esenyamaç Mahallesi Muhtar Ayhan Korkmaz, o anlar anlatrken gözyalarna hakim olamad. Korkmaz, Dün sel gelirken sanki dalar indi. çok korktuk. Yani mahalle öyle bir sallanyordu ki, sanki deprem oldu. Evleri dere yataklarnda bulunan aileler, evlerini terk edip kaçtlar. Kaymakam Beyin daha önce bize gönderdii uyarlar dikkate aldk. Bu uyarlar üzerine camiden anonslar yaptk. Bu uyarlar ie yarad. Büyük bir mahalle. Burada en az 35 bin küçükba hayvan var. 15e yakn inek ve küçükba hayvan öldü. Mahallemizin merkezi 180 hane. Tabi bal mezralar da var. 10a yakn ev yklm. Tam öle yemei vaktiydi. O saatte herkes sofrada olur. Benim yaptm anonslarda, hava tahminlerine göre meteorolojinin yapt uyarlar hatrlattm. Yaptm anonslar faciay önledi ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git