Omicron, çocuklardaki Kovid-19 vakalarını da artırdı

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ergin Çiftçi, Kovid-19'un Omicron varyantı nedeniyle çocuk hasta ve hastaneye yatanların sayısında artış görüldüğünü belirterek, "Yatan hastalarımızın çoğunluğu altta farklı hastalıkları da bulunan çocuklar. Sağlıklı çocuklarda şu an kötü bir seyir görmüyoruz." dedi.

Haberler 21.01.2022 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çiftçi, dünyayla birlikte Türkiyede de baskn hale gelen Kovid-19un Omicron varyantnn çocuklardaki etkilerine ilikin açklamalarda bulundu.

Omicronun etkisiyle günlük vaka saylarnn 70 binin üzerine çktna dikkati çeken çiftçi, çocuklardaki Kovid-19 vakalarnda da buna paralel art görüldüünü vurgulad.

Prof. Dr. çiftçi, Hastanemize bavuran ve hastaneye yatan çocuk Kovid-19 vaka saysnda ciddi art oldu. Yakn bir dönemde Kovid-19 yataklarmzn tamam boalmt. Bütün hastalarmz taburcu etmitik ve yeni Kovid-19 vakas hastaneye yatmyordu. Fakat Omicronun ortaya çkyla birlikte çocuk hasta ve hastaneye yatanlarn saysnda art gördük. u an hastanemizde Kovid-19a ayrlan bütün yataklarmz dolu durumda. diye konutu.

AIR ETKLENEN çOCUKLAR DA VAR

Kovid-19 nedeniyle hastaneye yatrlan çocuklarn büyük bölümünde altta yatan farkl hastalklar bulunduuna dikkati çeken çiftçi, sözlerini öyle sürdürdü:

Kovid-19 genel olarak erikinlere göre çocuklarda daha hafif seyrediyor ama ar etkilenen çocuklar da var. Örnein karacier, kalp, böbrek gibi organlarn transplantasyonu (nakli), kemik ilii nakli yaplan, baklk sisteminde sorun olan, kronik kalp hastal olan çocuklar var. Altta yatan farkl bir hastal olan çocuklar Kovid-19a yakalandklarnda hastaneye yatmak durumunda kalabiliyor. Yatan hastalarmz da çounlukla böyle. Altta yatan bir hastal olmayan, salkl çocuklarda u an kötü bir seyir görmüyoruz. Hastalk, genel olarak Delta varyantna göre daha iyi seyrediyor. Salkl olup da hastanemizde Kovid-19 nedeniyle yatan bir çocuumuz yok.

Prof. Dr. çiftçi, Kovid-19 geçiren çocuklarda nadiren Multisistem Inflamatuar Sendromu (MIS-C) görülebildiine iaret ederek, Kovid-19u belirtili veya belirtisiz geçiren çocuklarn bir ksmnda iyiletikten yaklak 1-1,5 ay sonra Multisistem Inflamatuar Sendromu dediimiz hastalk geliebiliyor. Bu hastalkta en çok gördüümüz, vücutta döküntüler, gözlerde kzarklk, dudaklarda çatlama, soyulma gibi deri ve mukoza belirtileri oluyor. ifadesini kulland.

ZAMANINDA TEDAV EDLMES HAYAT ÖNEM TAIYOR

Ayrca hastalk kaynakl bulant, kusma, ishal, karn ars, halsizlik, çarpnt ve kalp yetmezlii gibi bulgular ile organ tutulumlarn gördüklerini anlatan çiftçi, öyle konutu:

Multisistem Inflamatuar Sendromu, zamannda tedavi edilmezse maalesef çocuklarn yaamn kaybetmesine neden olabiliyor. Hastalk, Kovid-19 geçiren çocuklarn çok küçük bir ksmnda geliiyor. Aileler, çocuklarn hastalktan sonraki 1-1,5 aylk süre içinde takip etmeli. Eer çocukta ate veya bahsettiim dier belirtiler görülürse mutlaka bir hekime götürülmeli. Multisistem Inflamatuar Sendromu da aklda tutularak, çocuun Kovid-19 geçirdii hekime iletilmeli.

çiftçi, hekimlerin MIS-Cyi kolaylkla tehis edebildiini, hastaln tedavisinin zor olmadn belirtti.

12 YA ÜSTÜNDEK çOCUKLARIN AILARI TAMAMLANMALI

Okullarn yaryl tatiline girmesiyle çocuklarn sosyal ortamlarda daha çok yer alacana iaret eden çiftçi, temel önlemlere dikkat edilmesi gerektiini söyledi.

Alarn Kovid-19un ar geçirilmesini engellediini, hastaln yaylmnn önlenmesinde de etkisinin bulunduunu anmsatan çiftçi, çocuu olan anne babalarn mutlaka alarn yaptrmalar ayrca çocukla temas olmas muhtemel kiilerin de alanm olmasna dikkat etmesi gerekiyor. 12 ya ve üstünde de eksik dozu bulunan çocuklarn alar mutlaka tamamlanmal. uyarsnda bulundu.

çiftçi, tatilde çocuklarn bir araya gelerek yapaca aktivitelerde de maske, mesafe ve hijyen kurallarna dikkat edilmesinin, maske taklmayan kalabalk alanlardan uzak durulmasnn önem tadn söyledi.

Salgnn kontrol altna alnamamas nedeniyle dünyada gelimi baz ülkelerde 12 ya alt çocuklarda Kovid-19 alarnn uygulandn anmsatan çiftçi, Türkiyede de böyle bir uygulamaya gidilmesi gerektii görüünü paylat.

NFLUENZA LE KOVD-19 BELRTLERNDE MUTLAKA TEST YAPILMALI

Mevsimsel etkiyle artan influenzann (grip) da Kovid-19la benzer belirtiler gösterdiine dikkati çeken çiftçi, nfluenza ile Kovid-19u ve baz dier solunum yolu enfeksiyonlarn birbirinden ayrmak çok mümkün deil. çounlukla birbirine benzeyen belirtileri bulunuyor. nfluenzada ani balayan yüksek ate, ba ars, boaz ars, öksürük gibi belirtiler söz konusu. Bu belirtiler ortaya çktnda mutlaka test yaplmasn öneriyorum. ifadesini kulland.

çiftçi, influenzann da testle tehis edildiini ve tedavisinin ilaçla kolaylkla yaplabildiini vurgulad.

Ana Sayfaya Git