Onbinlerce kişide Faz3 aşı denenecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Son birkaç haftadır ülke çapında alınan tedbirlerin sıkı denetimi ve hızlı müdahalelerimiz sayesinde salgının hızını kestik" dedi.

Haberler 10.10.2020 - 00:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Fahrettin Koca, Adanada l Deerlendirme Toplantsnn ardndan açklamalarda bulundu. Bakan Koca, yerli a çalmalaryla ilgili olarak Faz3 çalmas da 10 binlerce kii de denecek. Deneklerin adan önce 5 günlük karantina süreci olacak. Bu süreç 2 haftalk bir zaman gerektirmi olacak. 2 hafta kadar sonra ilk insan deneme a uygulamamz yaplyor olacak dedi.

TÜRKYE SALGINA KARI DÜNYADA ÖRNE AZ GÖRÜLEN BR BAARI GÖSTERD

Bu yl toplamda hastanelerimizde 466 milyon muayene yaplm, 7 milyon kii yatarak tedavi görmütür. Salgn hastalklar toplumsal hayatn her alann sekteye uratr. Devletimiz bu mücadeleyi baaryla yönetmektedir. Salgn boyunca, tüm salk sorunlarna kar güçlü kalmamz, salk sistemimizin baarsdr. Bu salk sisteminin amac ayrm gözetmeden hizmet vermektir. Sizler doutan kazanlm salk hakkna sahipsiniz. Türkiye salgna kar dünyada örnei az görülen halk sal baars gösterdi. Devlet millet için var olduunu bir kez daha gösterdi.

KAZANDIIMIZ ZAFER GER VRÜSE VERMEMELYZ

Son haftalarda il il ziyaretleriyle tek tek deerlendirme yapyoruz. Bir haftamz stanbula ayrdk. Hepimizi uan için dikkatini çekerek uyaryorum. uan elde edilen sonuçlar arkadalarmz ve sizler elde ettiniz. Maskesiz, mesafesiz bulunan her an risktir. Kazandmz zaferi geri virüse vermemeliyiz. Naslsa a yolda rahatlyla yeni aclara yol açmamalyz. A çalmalarnda dünyadaki gelime, ülkemizin gösterdii baar virüse kar kaytszla yol açmamal. Adana ehir Hastanemizde 1187 hastamz var.

BAKAN KOCA KORONAVRÜSTE SON DURUMU L L AçIKLADI

Adanada yatak doluluk oranmz yüzde 59, youn bakm doluluk oranmz yüzde 74, solunum cihaz doluluk oranmz ise yüzde 30. Adanada aralarnda 1 doktorun da olduu, 3 kiiden oluan filyasyon ekip saymz bugün itibariyle 228e çkmtr. Mersinde de Adanada olduu gibi, son dönemde vaka saymz 3te birine indi. Kovid polikliniine bavuran kii says yarya dütü. Yatak doluluk oranmz yüzde 49, youn bakm doluluk oranmz yüzde 65, solunum cihaz doluluk oranmz ise yüzde 19. Mersinde filyasyon ekip saymz 210. Gaziantepte geçen aya göre vaka saymzda yar yarya düü görüyoruz. Geçen aya göre kovid polikliniimize bavurlar ise 3te 1 orannda azald. Yatak doluluk oranmz yüzde 58, youn bakm doluluk oranmz yüzde 77, solunum cihaz doluluk oranmz ise yüzde 33. Gaziantepte 241 filyasyon ekibimiz de sahada. Kahramanmaraa baktmzda, bu ilimizde vaka saylarnda yüzde 30 orannda düü görüyoruz. Kovid poliklinik bavurularnda ise yüzde 15 azalma var. Kahramanmaran yatak doluluk oranmz yüzde 50, youn bakm doluluk oranmz yüzde 78, solunum cihaz doluluk oranmz yüzde 20, filyasyon ekip saymz ise 300. Türkiye genelinde yatak doluluk oran %48, youn bakm doluluk oran %68.

FLYASYON EKPLERMZ DÜNYA TANIYOR

Türkiye genelinde filyasyon ekibi saymz ise 11 bin 800e ulat. 11 bin 800 filyasyon ekibi saysdr. Bu, toplamda 35 bin 400 görevli demektir. Bu say, baz ülkelerin salgnda görevlendirdii hekim saysndan bile fazladr. Az olan mehur olur, çok olan öhret bulmaz. Filyasyon ekiplerimiz de aynen böyle, dünyaca tannyor. Pek çok ülkenin televizyon kanallarnda, savaç kyafetleri içinde hayranlkla izlendiler.

HASTANE YATIRIMLARI

Adanada bu yl 150 yatakl Seyhan Devlet hastanesinin çalmasna baland. Mersinde Anamur Devlet hastanesinin salgndan önce tamamlayp hizmete sunmutuk. G.Antepte ehir hastanesinin yapmna devam ediyoruz. 300 yatakl K.Mara kadn doum çocuk hastanemizin çalmasna balyoruz. Avin devlet hastanemizin proje çalmalar tamamlanmak üzere, en ksa sürede balamak istiyoruz. Hatayda salk sistemimizin alt yapsn güçlendirmek için çalyoruz. Ayrca skenderun 600 yatakl ehir hastanemizin arsa sorunu çözüldü. 600 yatakl Osmaniye devlet hastanemizin çalmasna baladk. 2020 ylnda vatandamzn hizmetine sunmak için çalyoruz. Kilis ilimize 500 yatak kapasiteli devlet hastanesi ina ediyoruz. Modern Kilis hastanemizi 2020 ylnda hizmete alacaz.

SORU-CEVAP

Daha önce tünelin ucu göründü demitim. kast ettiim a ve verdiimiz mücadeleydi. Bu alardan 2 tanesinin faz3 çalmas ülkemizde de yaplmakta ve insan çalmalar devam ediyor. u ana kadar yaplan alar sonras insanlarmzla ilgili herhangi bir komplikasyon gözlenmedi. 13 a çalmas söz konusu. Bu alar içerisinde 5 ann ön planda ilerleme kaydetti. nsan çalmalarnn balayabileceini ifade etmek istiyorum.

AI çALIMALARI

1 tanesinden geçen bahsetmitim. naktif bir a, virülans azaltlm bir a. Geçen cumartesinden bu yana insan çalmalar için 1000 kiilik doz baland. Bu arada üretim tamamlandktan sonra denetler üzerinde bu ann faz1 uygulamas balam olacak. Faz1den önce düünülen kii says 44. Devamnda 100lerle ifade edilen bir say olacak faz2. Faz3 çalmas da 10 binlerce kii de denecek. Deneklerin adan önce 5 günlük karantina süreci olacak. Bu süreç 2 haftalk bir zaman gerektirmi olacak. 2 hafta kadar sonra ilk insan deneme a uygulamamz yaplyor olacak. Bu arada 2 tane daha ann ön planda uygulamalar olacak. Önümüzdeki 1 ay içinde 3. a da olmak üzere insan safhasna geçmi olacaz. Bu süreçleri mümkün mertebe DSÖnün belirledii standartlar koruyarak bu dönemde süreçleri hzla tamamlamak istiyoruz. Sorunsuz bir ekilde götürmek istiyoruz. Bu ann üretim için birinin sertifikasn aldn söyleyebilirim. Önümüzdeki hastalarda 1 yada 2 ann da sertifikasn alabileceini söyleyebilirim

TEST UYGULAMASI

Bizim hasta olarak tanmladmz semptomu olan testi pozitif olan kiileri hasta olarak görüyoruz. Bu test uygulamada her ülkenin kendine ait bir uygulamas var. Semptomu olan yani bulgusu olanlara biz test yapyoruz. Açk bir ekilde ifade ettiimiz bu kiileri de DSÖye bildiriyoruz. 15 Ekimden itibaren yeniden bir saha çalmas yapyoruz. Bütün bu kesitsel çalmalar da yaptkça vatandamzla paylaacaz. Bu anlamda bir sorun olmad. DSÖde bir sorun olmadn açkça ifade ediyor. Avrupa ilerleme raporu yaynland 2 gün önce. Raporda Türkiyenin salgnda geldii baardan bahsediyor. Bununla gurur duyalm. Salk sistemimizden gurur duyalm. 83 milyon gururla bu baary yaam olalm. 3 haftalk zaman diliminde gördüümüz bütün Türkiyede ini yaand. Ankarada stanbulun 2 kat vaka vard 1 ay öncesine göre. u an stanbulun yarsna inmi durumda. Bunu gizleyebilir misiniz? Hangi vatandamz 1 ay öncesine göre çevresinde ya da yaknn vaka saysnn azalmadn söyleyebilir.

STANBUL DIINDA VAKANIN AZALMADII BR L YOK

Biz semptomu olmayan hastalar bir balarna brakmyoruz. Karantinaya alp çevresinde temasllar da takibe alp 14 günlük karantina uyguluyoruz. Her gün arayarak takibini yapyoruz. Türkiyede stanbul dnda vakann azalmad il yok.

MERSNDE UBAT AYINDA VAKA DDASI

Bunun doru olmad bilgisi aktarld. ubat ay denilen Mersinde yaynda bahsedilen ilk vaka ubat deil Mart. Yanl yazlm. Mersinde ilk vaka 22 Martta görüldü. Görülen ilk vakada bir avukat kardeimizdi ve yabanc temasl kiiydi. kinci vaka da onla temas olan kiiydi. Lütfen politikaclar salk üzerinden siyaset yapmasnlar. Salk üzerinden siyasetin ifa olmayacan bilmi olsunlar. Biz 83 milyonla birlikte effaf olmalyz. Ama hiç kimsenin salgnda mücadelede geri kalmaya hakk olamaz. Bir ve beraber bu mücadeleyi sürdürmeliyiz.

MUHTTN BÖCEKN SALIK DURUMU

Yakinen takip etmeye çalyorum. Arkadalarmz özellikle ilgileniyorlar. Ailesiyle görüerek Akdeniz Üniversitesine naklini yapmtk. Hocamz da yakn takip ediyor. u an için youn baknda takip ediliyor. Bugün itibariyle son birkaç güne göre iyi. Ama kritik durumu sürüyor. Umarm en yaknda ifa bulur. Yaknlarna geçmi olsun diliyorum.

Ana Sayfaya Git