Onlarca markanın maskesi güvensiz çıktı; uzmanları doğru maskeyi anlattı

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından onlarca marka tarafından üretilen maskeler incelendi. Birçok markanın maskelerinin güvensiz olduğu anlaşıldı.

Haberler 19.02.2021 - 09:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mikrobiyoloji Uzman Dr. Rdvan Karaali, doru ve güvenilir maskenin en az üç katmanl ve bakanlk tarafndan onayl, burun ksmnn telli olmas, lateks, naylon, paraben içermemesi gerektiini söyledi. Ekoteks Laboratuvar Teknik Müdürü Sevim Razak da laboratuvarlarnda her gün çok sayda maskenin detayl bir testten geçirildiini belirterek, maskelerde bulunmas gereken özellikleri anlatt.

Koronavirüsten korunmak için mesafe ve hijyenin yan sra maske kullanm da oldukça önemli. Herkesin günlük yaamnda vazgeçilmezi haline gelen maskeye merdiven alt üreticiler el altt. Bunun üzerine harekete geçen Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanl tarafndan yaplan incelemelerde, onlarca marka tarafndan üretilen maskelerin güvensiz olduu belirlendi. Bu ürünlerin piyasalardan toplatlmas karar alnmasna ramen baz e-ticaret sitelerinde bu tür maskelerin hala satlmaya devam ettii görüldü. Maske alrken nelere dikkat edilmesi gerektiini Cerrahpaa Tp Fakültesi Enfeksiyon Hastalklar Klinik Mikrobiyoloji Uzman Dr. Rdvan Karaali anlatt.

KATMANLARI KESEREK KONTROL EDN

Özellikle kutu halde satn alnan maskelerde, kutu üzerinde seri numaras, bakanlk onay ve maskenin özellii hakkndaki bilgilere dikkat edilmesi gerektiinin söyleyen Dr. Karaali, öyle konutu:

Dier ürünlerde olduu gibi maskede de merdiven alt üretim dediimiz üretimler var. Maskeleri seçerken özellikle üreten firmann bakanlk takip sistemine tabi olmas gerekiyor. Maskenin öncelikle burun ksmnda tel olmas lazm. Telsiz maske takldnda konuma annda sk sk kayyor. Dütüü zaman kaldrmak için elimizle kaldryoruz. Bu yüzden bulaclk artabilir. Bu yüzden tel art. Ayrca maskelerin üç katmanl olmas gerekiyor. Keserek ya da ayrarak kontrol edebilir. Belirli standartlara göre üretilip üretilmediini takip etmek gerekiyor. Bakanlk, standartlarna uygun olmayan markalar açklad. Salgna kar önlem alrken etkinlii kantlanm ürünleri kullanmamz lazm. Bu yüzden alnacak ürünün bakanlk ürün takip sistemine kaytl olmas, Avrupa standartlarnda, TSE ürün onayl olmas ve uzun süre kullanmda alerjiye yol açacak maddeler içermemesi gerekiyor dedi.

KORUNMAYA çALIIRKEN SALIIMIZDAN OLABLRZ

Koronavirüsten korunmaya çalrken yanl maske nedeniyle baka hastalklara da yakalanma riskinin artacana dikkat çeken Dr. Karaali, Bakanlk denetiminden geçmemi ürünler alerji yapabilir. Alerji de ikincil bir hastala neden olabilir. Lateks, naylon, paraben içermemesi lazm. Bunlar uzun süre solduumuzda korunmaya çalrken salmzdan da olabiliriz. Hayatmzn vazgeçilmez bir parças haline geldii için üretici firmalar renklendirerek çeitlendirmeye çalyor. Renkten önemli olan maskeyi aldmzda katmanna bakmamz lazm. Aldmz ürünün kutusu üzerinde standartlar ve kontrolünü gösteren ibareler yer almal diye konutu.

MASKELERN GÜVENLRL LABORATUVARLARDA TEST EDLYOR

stanbul Tekstil ve Konfeksiyon hracatç Birliklerinin (HKB) kuruluu Ekoteks Laboratuvarnda her gün çok sayda tbbi ve bez maske detayl bir testten geçiriliyor. Test sonucuna göre maskelerin standartlara uygunluu raporlanyor.

Üç ÖNEML NOKTA VAR

Ekoteks Laboratuvar Teknik Müdürü Sevim Razak, maskeler için uygulanan test aamalarn anlatt. Razak, Laboratuvarmzda özellikle tbbi yüz maskeleri ve bez maskelerinin Avrupa standartlar ve TSEnin yaynlad standartlar için testleri yaplmaktadr. Bu testler de üç önemli nokta var. Birincisi maskeyi taktmz zaman bakteri tutunma özelliinin kontrol edilmesi gereklidir. Dieri nefes alabilirliin kontrol edilmesi. çünkü maske yüzümüzde taklyken rahat nefes alp verilmesi gereklidir. Bir de maskelerin üretiminden sonra üzerinde ne kadar bakteri yükü ya da mikroorganizma yükünün tutunduu kontrol edilmesi gerekmektedir dedi.

YASAKLANMI MASKELER GÜBSTEN TAKP EDLEBLR

Ekoteks Laboratuvar Teknik Müdürü Sevim Razak, doru ve güvenilir maskenin önemine deinerek, u anda Ticaret Bakanlnn GÜBS (Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi) yaynlanm olan yönetmelie göre baktmzda baz ventilli N95 tip ad altnda satlan baz maskelerin güvensiz olarak kayt altna alndn görüyoruz. u anda bakanlmz tarafndan yasaklanm olan ve uygun olmayan ürünleri GÜBS sisteminden vatandamz takip edebilir. Yasakl, güvenilir olmayan markalar bu sistem üzerinden mutlaka kontrol edilmeli. Laboratuvarlarmzda bir maskenin salmz korumas için tüm aamalar titizlikle yürütülüyor. Bu tür ürünler tercih edilmeli. diye konutu.

Ana Sayfaya Git