Online alışverişte 'güvenlik' uyarısı

Türkiye'deki kullanıcılara ait 463 bin 378 banka ve kredi kartı bilgisinin çalındığına yönelik iddiaların ardından online alışverişin güvenilirliği, tekrar gündeme geldi.

Haberler 17.12.2019 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede online alveriin güvenilirlii konusu, yurt d kaynakl açklamalarla yeniden gündeme geldi. Siber güvenlik kuruluu Group IBnin aratrmaclar, çalnan Türk kullanclara ait 463 bin 378 banka ve kredi kart bilgisinin sata sunulduunu iddia etti. ddialarn ardndan güvenli satclardan alveri yaplmas gerektii konusunda uyarda bulunuldu. nternetteki dolandrclarn akla gelmeyecek yöntemlerle kiisel verileri ele geçirdiklerini söyleyen Prof. Dr. Süleyman Kondakç, Örnein internette sahte i bavurusu ilan veriliyor ve vatandalardan kiisel bilgilerini içeren videolar isteniyor veya görüntülü mülakat yaplyor. Vatandalarn kendi azlarndan çkan bu bilgilerle bankalardan hesaplar açlyor. Sahte promosyon siteleri, cep telefonlarna indirilen uygulamalarla bütün verileri ele geçirebiliyor. Aratrmadaki rakamlar çok yüksek. Madur olabileceinden üphelenenlerin, kredi kartlarn hemen iptal ettirmeleri gerekiyor. Özellikle kredi kart ekstrelerinin dikkatlice incelenmesi lazm. çünkü bu tarz dolandrc firmalar, zamana yayarak, fark ettirmeden 50 kuru- 1 lira gibi rakamlar çekip daha sonra büyük mebla için bilgileri kullanabiliyor diye konutu.

TEHDTLER BLMEZSEK MADUR OLURUZ

nternetten alveri yapmann pratik olduunu; ancak dikkat edilmesi gereken konular da bulunduunu belirten Prof. Dr. Kondakç, Nereden, nasl alveri yapacamz ve internetteki tehditleri iyi bilmemiz gerekiyor. Bu tehlikelerin farknda olmazsak ciddi ekilde madur edilebiliriz. Sahip olduumuz kredi kartmzla bamza neler gelebileceini bilmemiz gerekiyor. Özellikle son dönemde popüler olan sosyal medya uygulamalarnda sahte promosyon siteleri bulunuyor. Cep telefonlarna indirilen bu uygulamalarla kiisel veriler ve kredi kart bilgileri elde ediliyor. Bunlar da kötü niyetli mecralara satlyor. nternetteki baz ödeme sitelerine dikkat edilmesi gerekiyor arac kurumlarn mutlaka güvenilir olmas gerekiyor. Vatandalar bilmedii sitelerden alveri yapmamal. çok profesyonel görünen siteler var. Sitelerin sahte olduunu anlamamz çok zor olabiliyor. Gönderilen her promosyon mesajna tklamamak gerekiyor dedi.

HBAR EDLMEL

Dolandrcln hukuki süreciyle ilgili bilgi veren zmir Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öretim üyesi Dr. Arzu Aç ise Banka ve kredi kartlarnn kötüye kullanlmas suçunda özellikle bakalarna ait banka hesaplaryla ilikilendirilerek sahte banka veya kredi kart üreten, satan kiiler hakknda 3 yldan 7 yla kadar hapis istenir ve dava açlr. Bunun yan sra bakasna ait banka veya kredi kartn her ne suretle olursa olsun ele geçiren veya elinde bulunduran kiilerin de bu kredi kartn kullanarak yarar salamas durumunda 3 yldan 6 yla kadar hapsi istenir. Böyle bir suça maruz kalan kimsenin derhal bu suçu kolluk görevlilerine bildirmesini öneriyoruz diye konutu.

nternet üzerinden alveri yapmadn söyleyen Murat Özbayram (48), nternetten alveri yapmay güvenli bulmuyorum. Kredi kart numaralarm paylamak istemiyorum. Dolandrclk olduunu çok fazla duyuyoruz. Dardaki maazalardan alveri yapmak daha güvenli ve avantajl dedi.

nternetten alveri yaptn dile getiren Merih Yörük (40) ise Özellikle ev eyas ve elektronik eyalar internetten satn alyorum. Kredi kart bilgilerinin çalnma riski var; ancak buna önlem olarak güvendiim ve bildiim sitelerden alveri yapmay tercih ediyorum diye konutu.

nternetten indirim dönemlerini takip etmenin daha kolay olduunu belirten Sevtap Bozkurt da Sürekli alveri yaptm ve güvendiim siteler var. Özellikle giysi ve elektronik eyalar için indirim dönemlerini internet üzerinden takip edip, satn alabiliyorum ve bunun büyük kolaylk saladn düünüyorum dedi.

Ana Sayfaya Git