Otizmi tedavi sahtekârlığı

Otizmi bitirdiğini öne süren kişi, sosyal medya üzerinden ulaştığı çaresiz ailelerden sözde tedavi için 35 bin lira talep ediyor. İl il dolaşan bu kişinin sözde tedavisi sırasında çekildiği belirtilen görüntüler aileleri isyan ettirdi. Harekete geçen Otizm Dernekler Federasyonu da uyarıda bulundu.

Haberler 07.09.2019 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son günlerde sosyal medyada otizme çare bulduunu iddia eden bir kiinin, otizmli çocuklara uygulad sözde tedavi srasnda çekilen videolar, Otizm Dernekler Federasyonu harekete geçirdi. Sosyal medya üzerinden ulat ailelerden 35 bin lira tedavi ücreti istedii öne sürülen kii hakknda aileler de ikayette bulundu.

35 BN TL KARILIINDA TEDAV ETTN SÖYLÜYOR

Uzmanlar otizmin bilinen bir tedavisinin olmadn belirtiyor. Ailelerin çaresizliini kullanmak isteyen bir kii, otizm, diyabet ve çölyak hastalklarn kendi bulduu tedavi yöntemi ile bitirdiini iddia ederek bir çok ilde ev ev dolayor. Y.C.J U. adyla paylamlar yapan bu kiinin sözde tedavisi srasnda çekilen görüntülere ise tepki yad.

Otizmli bir çocuk annesi Filiz Doru da söz konusu videolardan biri ile sosyal paylam sitesinde karlanca, Salk Bakanlna ikayette bulundu. Doru, Sosyal paylam sitesinde otizm grubunda bir çocuun videosunu gördüm. 5 kii çullanm, azna havlu tkanm ve çocuun üzerine bastrarak damar yolu açtklarn gördüm. Videoyu kim gönderdi diye sorguladm. Bir umut taciri daha çkt karmza. Bu umut taciri, otizmi bitirdiine dair aileleri kandrarak, köylerde demeç vererek, diyabeti, otizmi ben bitirdim diyor. Bu kiiye ulatm, telefonda görüme yaptm. Doktorlarn yazd ilaçlar ben yapyorum. Diyabeti ve otizmi ben bitirdim gibi iddialarda bulundu. Nasl bir tedavi uyguluyorsunuz ? dedim. Serum veriyorum, ilaç veriyorum dedi. Doktor musunuz? dedim. Hayr dedi. Eer doktorculuk oynayacaksanz beni aramayn eklinde konutu. Bu ilaçlar nasl veriyorsunuz dediimde, 35 bin TL karlnda 1 sene boyunca çocuun durumuna göre verdiini söyledi ve ar vakalar seçtiini söyledi. Buna istinaden ben salk bakanlna durumu bildirdim. Salk Bakanlndan Bu kiinin tedavi uygulad yerleri tespit etmemiz gerekiyor, bilginiz var m? dediler. Bu ahsn cep telefonlarndan, sosyal paylam sitesindeki yazmalarna kadar hepsini yolladm dedi.

Bir dönem mente cihaz yani kafaya taklan bir bant ile otizmi tedavi ettiini iddia eden bir kiinin, kendisini dolandrmaya çaltn da anlatan Doru, Bu kiiler aileleri dolandryor. Otizmi iyiletirdiklerini anlatyorlar. Bu da bir dolandrclk sistemi. Hiçbir ekilde bunlara inanlmamas gerekiyor. Bana da sat yapmaya çaltlar. 10 bin lira istediler. Bir ay ücretsiz kullann diyorlar, sonrasnda 9 ay kullanp memnun kalmazsanz paranz iade edeceiz diyorlar. Bu ekilde madur olan aileler var. Mahkemelik olan insanlar var. Ben bu iin bilincinde olan biri olarak kabul etmedim. Bunlara bir dur denilmesi lazm. nsanlar madur ediliyor, duygular sömürülüyor dedi.

SOSYAL MEDYAYI KULLANIYORLAR

Otizm Dernekler Federasyonu Bakan Yardmcs Tolga Gökçe de, otizme alternatif tedaviler ürettiini söyleyen kiiler ve kurumlarla kar karya kaldklarn ifade ederek, Bu çocuklardan bu aileler üzerinden çok büyük rakamlarla rant salayan kiiler var. Bizim de vakfmza sürekli bu uyarlar geliyor. Bu aileler çaresiz kalarak otizme çare ürettiini söyleyen bu kiilerin kaplarn çalyorlar ve aileler son kurularna kadar her eylerini verip, umutlanarak çocuklarna bu tedavileri uygulatmaya çalyorlarö ifadelerini kulland. Bu kiilerin sosyal medyay kullanarak ailelere ulatn dile getiren Gökçe, Sosyal medyada sayfalar açyorlar ve ailelere umut vaat eden paylamlar yaynlyorlar. Otizmin çaresini bulduk diye örnek videolar koyarak, baz çocuklarn, baz ailelerin röportajlarn koyuyorlar. Neden bu ailelerin bunu yaptklarn da bilmiyoruz. Belki birlikte çalyor olabilirler. Bu kazanmlar birlikte yapyor ya da ücretsiz terapi karlnda yapyor olabilirler. Bu iten uzak durmalarn tavsiye ediyorum. Bu kiilere de vicdanl olmalarn tavsiye ediyorum. Bu ailelerin varn younu alarak bu çocuklar iyiletireceklerini söylemeleri hem vicdani hem de ahlaki olarak çok yanl eklinde konutu.

OTZM EYLEM PLANI HAYATA GEçMEL

Bu tip dolandrclarn önüne geçecek tek eyin Otizm Eylem Planö olduunu vurgulayan Gökçe, Bahsettiim gibi bu çocuklarn ailelerinin sömürülmesi, rant arac olarak kullanlmasnn önüne geçilecek tek kanun, otizm eylem plan. Bu plan hayata geçmedii sürece bahsettiimiz otizmden rant elde edilen kiiler çoalacaktr. Kendilerine hekim diyenler, alternatif tedavi ürettiini ve bu ii bitirdiini söyleyenler, bu aileleri sömürmeye devam edecektir. Otizmin bilinen bir tedavisi yok. Dünya otizmle mücadele ediyor. Dünyada kanser, eker ve ADSten daha hzl yaylyor. Yani dünyann bana bela olan bir durumu, bizim ülkemizdeki baz aklllar Biz çaresini bulduk diyerek çok yüksek rakamlarla, 15 gün için 15 bin lira, 1-2 seferlik kürler için ailelerden 15-20 bin lira alyorlarö dedi.

Bir takm kiilerin baz ilaçlar gelitirdiini, serum gelitirdiini söyleyerek otizmli çocuu olan aileleri dolandrdn anlatan Gökçe, Baz sosyal medya hesaplarnda da videolar dönen, canl otizmli bir bireyi, Anadolunun ücra köesinde gidip, ailesini kandrarak, izlediim kadaryla, üzerine 5-6 kii oturarak damarndan bir sv zerk ettiini gördüm. Bizim baz otizmli aileler ve sivil toplum örgütleri Salk Bakanlna ikayette bulundu. Buna benzer yöntemler ile otizmin sanki bir sindirim sistemi hastal olduunu iddia eden baz ahslar var. Yüzyllarca önceden kalma yöntemlerle otizmi düzelteceklerini söylüyorlar eklinde konutu.

HASTALIKLARA TEDAV BULDUUNU ÖNE SÜRÜYOR

Öte yandan tepki çeken bu kii paylat videolarda, doktor, eczac ya da kimyager olmadn kabul eden bu kii otizm, diyabet ve çölyak hastalklarn kendi bulduu tedavi yöntemi ile bitirdiini iddia ederek, sosyal medya üzerinden otizmli çocuk sahibi ailelere ulayor. Bu kiinin yapt paylamlardan bir çok ilde bir çok aileye ulat anlalyor

Ana Sayfaya Git