Otopark'taki Menfaat İlişkisi

Sayıştay, denetimlerinde bazı belediyelerce otopark hesabında toplanan bedellerin amacı dışında kullanıldığını tespit etti Başkanlığın raporunda toplu taşıma hizmetlerinin ihalesiz gördürülmesi ve ihalelerde süre belirtilmemesi noktasında yapılan mevzuat aykırılıklarına işaret edildi

Haberler 10.10.2017 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Saytay Bakanl yapt denetimlerde, baz belediyelerde, otopark bedellerinin amac dnda kullanlmas ve toplu tama hizmetlerinin ihalesiz üçüncü kiilere verilmesi eklinde aykr uygulamalar tespit etti.

Saytayn 2016 Yl D Denetim Genel Deerlendirme Raporundan derlenen bilgilere göre, Bakanlk, belediye gelirlerinin tahakkuk, takip ve tahsili, tanmazlar ve kamulatrma ilemleri ile baz yönetmeliklerin uygulanmas gibi konularda tespitlerde bulundu.

Otopark yönetmeliine ilikin deerlendirmelerin yapld raporda, otopark ihtiyacnn parselinde karlanmasnn esas olduu, bunun karlanmamas halinde belirlenecek otopark bedelinin ayr bir banka hesabnda tutulaca anmsatld.

BELEDYELERE OTOPARK VE TOPLU TAIMA UYARISI

Yönetmelie göre bu tutarn sadece otopark tesisi için gerekli arsa almlar ile bölge ve genel otoparklar için kullanlacann hüküm altna alndna iaret edilen raporda, denetimler sonucu baz belediyelerde yönetmelie aykr uygulamalarn görüldüü belirtildi.

Otopark gelirlerine ilikin bedellerin baz belediyelerde ayr bir hesapta takip edilmedii, bazlarnda ise ayr bir hesapta takip edilmesine ramen, bunun mevzuatn öngördüü ekilde vadeli olarak deerlendirilmedii kaydedildi.

Otopark hesabnda toplanan bedellerin amac dnda kullanldnn da tespit edildii belirtilen raporda, lçe belediyeleri tarafndan tahsil edilmesi gereken otopark bedellerinin büyükehir belediyesi ortak hesabna gönderilmedii ve ilçe belediyeleri tarafndan tahsil edilmesi gereken otopark bedellerinin dorudan büyükehir belediyesi tarafndan tahsil edildii tespit edilmitir. ifadeleri yer ald.

TOPLU TAIMA HZMETLERNN HALESZ GÖRDÜRÜLMES

Raporda, toplu tama ilerinin yürütülmesinin belediyelerin görev ve yetkisinde bulunduu hatrlatlarak, bu görevin imtiyaz sözlemesi, ruhsat verme, kiralama veya hizmet satn alma yoluyla üçüncü kiilere gördürülmesinin mümkün olduu kaydedildi.

Belediyelerin ihale ilerini mevzuata uygun ekilde gerçekletirmeleri gerektii ifade edilen raporda, idarelerin bu ihaleleri gerçekletirirken, saydamlk, rekabet, eit muamele, güvenilirlik, gizlilik, kamuoyu denetimi, ihtiyaçlarn uygun artlarla ve zamannda karlanmas ve kaynaklarn verimli kullanlmasn salamak durumunda olduu vurguland. Raporda, unlar kaydedildi:

Yaplan denetimler sonucunda toplu tama hizmetlerinin ihale yaplmakszn üçüncü kiilere verilmesi, ihale edilmesine ramen sözlemelerde bir geçerlilik süresi öngörülmemesi ve üçüncü kiilere gördürülmesi amacyla verilen ruhsat ve çalma belgelerinde bir süre tespit edilmemesi ve yllar önce verilen bu belgelerin ilgili kiiler açsndan kazanlm hak olarak deerlendirilmesi eklinde mevzuata aykr uygulamalar tespit edilmitir.

Ana Sayfaya Git