"Otoyollarda hız sınırının artırılması için çalışma yapıyoruz"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, gelecek yıl otoyollardaki hız limitinin artırılmasıyla ilgili, "120 kilometreyi yüzde 5 ya da 6'lık artışla yükseltip toplam toleransıyla beraber 140 kilometre en üst limit sağlayabilme imkanına sahip olma yönünde bir değerlendirmemiz var." dedi.

Haberler 11.09.2019 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Radyo Trafik Marmarada Prof. Dr. Mustafa Ilcalnn sunduu Bilirkii programna telefon balantsyla katlan Soylu, trafik kazalarn büyük bir bölümünün artk yol kusurundan deil sürücü hatasndan kaynaklandn, kazalar azaltabilecek faktörlerin devreye alnmasyla olas ölüm ve yaralanmalarn da azaldn anlatt.

En çok can kayb yaanan kara noktalarda 24 saat çalma yaptklarn, havadan ve karadan yol denetimleri yaptklarn dile getiren Soylu, Bu görünürlük arttrmaktr. Görünürlüü arttrmak için ilk çkardmzda çok eletiriye maruz kaldk ama maket trafik araçlar koyduk, imdi maket trafik polisleri koyuyoruz. Bunlarn bulunduu alanlarda geçmite yaanan trafik kazalarn çok azalttmz söyleyebilirim. diye konutu.

Elektronik Denetim Sisteminin gelecek yllarda trafik alannda yaplacak çalmalarn en önemli ayaklarndan biri olacan ifade eden Soylu, Vatandamzla güven ilikisi kurmaya çaltk. Bunu da özellikle tuzak radar denilen uygulamann kalkmas ve eer radar varsa bunu çok daha önceden tabelalarla uyarma konusunda ortaya koyduumuz bir iradeyle gerçekletirmeye çaltk. deerlendirmesini yapt.

Ekipleri bu ie sevk eden dört temel kategori belirlediklerini dile getiren Soylu, öyle devam etti:

Dedik ki onlara, siz emniyet kemeri takmayan gördüünüz zaman bunu uyarp ceza yazabilirsiniz. ki slalom, drift, makas gibi trafii tehlikeye sokacak admlar atan, sürü tehlikesini oluturan araçlara ceza yazabilme kabiliyetine sahipsiniz, bunun yan sra kurallarn dnda hz yapan araçlara bunu yapabilme kabiliyetine sahipsiniz. Ayn zamanda bir ey daha ekledik, yaya trafiinden de sorumlusunuz. Yaya ölümlerinde yüzde 34,5in üzerinde azalma elde edildi. nallah çok daha iyi bir noktaya geleceiz. Büyükehirlerde zorlanyoruz ama Anadoluda buna çok büyük ölçüde riayet edildiini arkadalarmzla yaptmz tüm deerlendirmelerde büyük bir memnuniyetle takip ediyor ve öreniyoruz. Ylbandan bugüne ölümlü trafik kazalarnda yüzde 28,5, yaralanmal trafik kazalarnda yüzde 12,5, trafik kazalarndaki ölümlerde yüzde 31, trafik kazalarnda yüzde 12,5, ölümlü trafik kazalarnda ise yüzde 31,5 azalma oldu. Bunu kurallara daha fazla uymakla ve emniyet kemerini takmay yaygn hale getirmekle saladk.

- EDS

Elektronik Denetim Sistemi (EDS) ve plaka tarama sisteminde yeni bir yazlm yaptklarn aktaran Soylu, tüm otoyollarda ortalama hz koridoru sistemi oluturduklarn söyledi.

Otoyola girdiiniz saatle çktnz saat arasnda eer 120+12ye 132 kilometreye uyarsanz ancak bu saatte çkarsanz deil, buradan eer bunun üstünde bir zaman dilimiyle çkarsanz otomatik olarak size ceza gelecek. diyen Bakan Soylu, bunun caydrclk oluturduunu belirtti.

Soylu, lk önce bize kar çktlar. Bu otoyollardaki sürü konforunu ve otoyollara cazibeyi azaltr. dediler. Tam tersi baladmzdan beri otoyollarda yüzde 25 orannda araç younluunda art oldu. Ölümlü ve yaralanmal trafik kazalarnda ciddi bir azaltm da saladk. dedi.

Hz koridorunu otobanlar dnda gerekli görülen yerlerde de devreye sokacaklarn kaydeden Soylu, unlar kaydetti.

Bu yl hedefimiz trafik kazalarndaki ölüm oranlarn yüzde 20-25 arasnda bir banda indirebilmek. Daha dorusu trafik kazalarndaki ölümü azaltabilmek. Bunu salarsak önümüzdeki yl içerisinde otoyollardaki hz limitini biraz daha artrabilme imkann ortaya koyacaz. Bu deerlendirmelerden sonra Ulatrma Bakanlmzla da görüüp bu adm atmaya çalacaz. Yollarmzn standartlarnn yüksek olmas bizim açmzdan önem tamaktadr. 120 kilometreyi yüzde 5 ya da 6lk artla yükseltip toplam toleransyla beraber 140 kilometre en üst limit salayabilme imkanna sahip olma yönünde bir deerlendirmemiz var. Bu arada, hzdan ve süratten de çekindiimizi ifade etmek isteriz.

Fahri Trafik Müfettii saysn artrma konusunda önümüzdeki günlerde duyuru yapacaklarn da ifade eden Soylu, Milli Eitim Bakanlnn da trafik eitimleri konusunda önemli admlar attn kaydetti.

Soylu, Okullarda geçen yl 2,5 milyona yakn örencimizi eittik. Geçen yl ve bu yl öretmenlerimiz okulda çocuklarmza trafik eitimi verdi. Birçok ilde trafik parklar yapyoruz. llerimizde olan trafik parklarn yeniliyoruz, hiç olmayan illere de yenilerini yapyoruz. Krkkaleden baladk, Gümühanede tamamladk. imdi Edirne ve Krklarelinde tamamlyoruz. 6 ay içerisinde hiç olmayan 24 ilde trafik park yapacaz. Ondan sonra 24 ili daha gündemimize alacaz. Bunlar da sponsorlarmz vastasyla yapyoruz. Devlet bütçesine burada bir katk koymamaya çalyoruz. ifadelerini kulland.

Ölümlü trafik kazalarnn son yllarda çok ciddi anlamda dütüünü anlatan Soylu, kurallara uyma duyarllnn artmasn beklediklerini, özellikle sivil toplum örgütlerinin bu konuya ciddi desteini beklediklerini vurgulad.

Trafik eitimi için zorunlu trafik sigortasndan pay ayrlp ayrlamayaca sorusu üzerine Soylu, Hem eitici programlarn, uyarc bir takm admlarn desteklenmesine elbetteki katks olur. yantn verdi.

Korsan tamacln yasaklanmasna yönelik yasal düzenlemelere deinen Soylu, konumasn öyle tamamlad:

Maalesef 2014 ylnda Anayasa Mahkemesi korsan tamaclkla ilgili karar iptal etti. O tarihten itibaren yaklak 4 yl korsan tamaclkla ilgili karar boa dütü. Korsan tamaclk sadece bir alana hükmetmez. En belirgin üç alan vardr. Bir kendi güzergahnn dnda yolcu tamak. ki kanunun kendine verdii yetki tipinin dnda yolcu tamak. Yani Uber gibi iler. Bütün bu alanlarla ilgili açklk söz konusuydu. Üçüncüsü araç tipi olarak korsan tamaclk, yani tama hakk olmayan bir aracn herhangi bir yetkisi olmayan tamaclk. Biz bu üç tama tipine de kanunlar, kurallar çerçevesinde buna bakarz. Bizim çkardmz korsanla mücadeleye yönelik kanun dünyada da bu konuda en iyi hazrlanm ve kanunlara uyan insanlarn haklarn koruyan, tamacln da shhatini de koruyan bir kanundur. Korsan tamaclk konusunda da nasl dier konularla etkin mücadele etmisek bu üç tiple de mücadele edip bunlar bitirme konusunda gereini yerine getirme konusunda kararlyz.

Ana Sayfaya Git