“Oyuncakların kalitesi ve hijyenine dikkat edin”

Oyuncaklar çocukların gelişimine katkıda bulunan ve zaman zaman öğrenmeyi de sağlayan araçlar. Koronavirüs pandemisi sırasında her şey gibi oyuncakların da hijyeni önem kazanırken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Akif Çelik, “Anne babalar, güvensiz, kalitesiz, niteliksiz ve hijyenden yoksun oyuncağa karşı çok dikkatli olmalı. Yeni aldığınız oyuncağı mutlaka temizleyin. Çocuğunuz evdeki oyuncaklarıyla oynadıktan sonra kirli kutusuna koyun. İyice temizledikten sonra onlara oynaması için verin” dedi.

Haberler 28.09.2020 - 00:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Akif çelik, Covid-19 pandemisinde vaktinin çounu evde oyun oynayarak geçiren çocuklar için oyuncak uyarsnda bulundu. çocuk geliiminde önemli bir yere sahip olan oyuncaklarn gerek materyali, kalitesi, gerekse fonksiyonu ve hijyeni açsndan dikkatle incelenmesi gerektiini vurgulayan Uzm. Dr. Akif çelik, yapt yazl açklamada u ifadelere yer verdi:

çocuk için oyun hayat deneyimleyerek örenecei kap, oyuncaksa bu kapnn anahtardr. Oyuncak çocuun yana, geliimine, gereksinimlerine uygun seçildiinde el becerilerini, yaratcln, düünce, hafza ve hayal gücünü destekler. Bunun tam aksi halindeyse hayat riske sokacak kadar tehlikelidir. Anne babalar, güvensiz, kalitesiz, niteliksiz ve hijyenden yoksun oyuncaa kar çok dikkatli olmal. Özellikle Covid-19 salgnyla mücadele ettiimiz bugünlerde evde oyuncaklaryla vakit geçiren çocuklarmzn süreci salkl atlatabilmesi için ekstra özen göstermeliler.

SALIKLI OYUNCAIN 10 KURALI

Uzm. Dr. Akif çelik, doru ve güvenilir oyuncak için izlenmesi gereken 10 maddeyi ise öyle sralad

1.Oyuncak salam olmal, kolayca temizlenebilmeli. Küçük çocuklar oyuncaklarn azlarna götürür. Bu sebeple oyuncaklar iyice ykamalsnz. Oyun bitince oyuncaklar çocuklarn yetiemedii bir yerde tutulan kirli kutusuna koyulmal. Temizlenip hijyeni salandktan sonra sadece temiz oyuncaklarn konulaca ayr bir kutuya aktarlmal. Anne babalar çocuklarna oyun bitiminde oyuncaklarn yerine koymalar gerektiini öretmeli. Yumuak hayvan ve bebeklerin ykanmaya uygun olanlar alnmal. Bu tür oyuncaklarda gözler, burun, düme ve dier ayrntlar kopmayacak ekilde dikilmi veya yaptrlm olmal. çocuun bunlar azna sokmas durumunda bu tür parçalar kopup nefes borusunu tkayabilir.

2.Tebeir, boya kalemleri, keçe kalemler ve benzerleri küçük çocuklar için özel yaplm olmal. Büyüklerin kulland kalemleri çocuun azna alp emmesi veya bunlarla cildini boyamas tehlikeli olabilir.

3.çocuk yaklak 6 aylk olup ellerinin veya dizlerinin üstünde kalkabildii zaman yatann üzerine serilmi olan oyuncaklar kaldrn. Baz oyuncaklar örnein çngraklar, sktrlabilir oyuncaklar ve dilikler yeni domu çocuun boazndan geçemeyecek kadar büyük olmal. çocuk, oyunca tutabilmeli ve kavrayabilmeli. Aza götürülen oyuncaklarda hijyene ekstra dikkat edilmeli

4.Yüksek ses çkaran oyuncaklar çocuklarnzdan uzak tutun. Telefonlar, uzaktan kumandal arabalar, tamir aletleri gibi oyuncaklar yüksek ve rahatsz edici ses çkaryorsa satn almayn.

5.çikolata yumurtalarn içindeki küçük oyuncaklar çocuunuzun boazna kaçarak tehlike oluturabilir.

6.Oyuncak içindeki yumuak dolgu malzemeleri, metal parçack, ine ve kymk gibi sert veya sivri yabanc madde ihtiva etmemeli.

7.çocuunuza ince, çabuk krlr plastikten yaplm oyuncaklar almayn. Üç yandan küçük çocuklarn oyuncaklar çok sert maddeden yaplm olmal.

8.Uzun ipli, kordonlu, kurdeleli oyuncaklar da küçük çocuklar için tehlike oluturabilir. Bu ba ve kordonlar çocuun boynuna dolanarak nefes almasn engelleyebilir.

9.Tüylü oyuncaklar alerji riski tar. Özellikle çocuunuz alerjikse tüylü pelü oyuncaklardan kaçnn, Ayrca bu tür oyuncaklar daha hzl ve youn mikrop barndrabilir. Temizlenmeleri de çok zordur.

10.Pil ve akülü oyuncaklarda mutlaka kaliteli pilleri kullann. Pil koyma yerinin vidal, emniyetli bir ekilde kapatlm olmasna dikkat edin.

BALKONDA SAKLANANLARDA NEM TEHLKES

Bütün oyuncaklarn periyodik olarak krk olup olmadn ve hasar durumunu kontrol edin. Oyuncaklar krldnda yaralanmaya sebep olacak sivri uçlar ve sivri noktalar ortaya çkabilir. Tahta oyuncaklar keskinleebilir veya yüzeyinde kymklar oluabilir. Bu oyuncaklarn yüzeylerini zmparalayn.

Oyuncaklar sakladnz kutular da sk sk güvenlik için kontrol edin. Oyuncak kutularnn kapaklarn açk kalacak ekilde ayarlayn, hava almas için delikler açn. Kutularnn keskin kenarlar kesme ve menteelerinin sktrp actma riski tayp taamadn deerlendirin.

Darda kullanlan oyuncaklarn oyun sonras saklanrken yamurdan veya nemden paslanp çeitli ekillerde zarar vermemesi için uygun korunmas gerekir. Bu oyuncaklarn paslanm olup olmad, darda kullanlan iirilmi oyuncaklarn da patlam olup olmadnn skça kontrol edilmesi gerekir. Darda muhafaza ettiiniz oyuncan hijyeninden de emin olmalsnz.

Ana Sayfaya Git