Özel anaokullarından "çocuk başına devlet desteği" talebi

Özel Anaokulları Derneği Genel Başkanı Murat Kuş, özel okul öncesi eğitim kurumlarının, öğrenci sayısının azalması ve artan giderler nedeniyle ciddi ekonomik zorluklarla karşı karşıya olduklarını belirterek, kuruluşların ayakta kalabilmesi için öğrenci başına devlet desteği verilmesi talebinde bulundu.

Haberler 04.06.2020 - 00:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ku, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele sürecinde faaliyetleri durdurulan ve kontrollü normalleme admlar kapsamnda 1 Haziranda kaplarn yeniden açan özel anaokullar ve krelerin durumuna ilikin bilgi verdi.

Türkiye genelindeki 7 bin 500 anaokulu, gündüz bakmevi ve krete toplam 75 bin kiiye istihdam saland ve çalanlarn yüzde 98inin kadn olduu bilgisini veren Ku, kurulularn 15 Maystan itibaren kontenjan snrlama ve önlemlere ilikin bütün hazrlklarn yaptn ve sürece hazrlandn söyledi.

Bundan sonra da daha salkl ve güvenli olma adna gereken bütün admlarn atlacan belirten Ku, okullarda u an her gün dezenfeksiyon yapldn, steril ayak paspaslar, yemekhanelerde tek kullanmlk malzemeler, düzenli ate takibi, havalandrma ve temizlik, her anaokulunda bir izolasyon odas gibi önlemlerin devreye alndn söyledi.

Ku, örencilere yönelik de sosyal mesafe kurallar, hijyen konusunda eitimlere balandn dile getirdi.

19 BN 627 VEL LE GÖRÜTÜK, STEKSZ VE TEDRGNLER

Murat Ku, alnan tüm önlemlere karn velilerin Kovid-19 sebebiyle büyük bir tedirginlik yaadna dikkati çekerek, Bu süreçler balamadan önce Türkiye genelinde 19 bin 627 veli ile anket çalmas yaptk. Elde ettiimiz sonuçlara göre, veliler tedirgin ve büyük bölümü yaz döneminde çocuklarn okula gönderme konusunda isteksiz. bilgisini paylat.

Velilerin bu endielerini giderebilmek için de çabaladklarn aktaran Ku, 16 Martta faaliyetleri durdurulan okul öncesi eitim kurumlarnn yaklak 2,5 ay kapal kaldn ve bu süreçte özellikle kira ödemeleri konusunda skntlar yaandn aktard.

çOCUKLARINI GÖNDERECEN SÖYLEYEN VEL SAYISI 5 LE 10 ARASINDA

Özel Anaokullar Dernei Genel Bakan Ku, sözlerini öyle sürdürdü:

Devletimiz, Ksa çalma Ödenei ile öretmen ve personelimizin yaam standartlarn devam ettirebilmeleri adna çok yararl olan destek paketini yaymlamtr. Fakat kurum sahipleri kira, stopaj, vergi ve mevcut banka kredileri konusunda ciddi sorunlar yaamtr. Ayrca genel olarak 70-80 kapasiteli kurumlarmza haziran ve temmuz aylar için çocuklarn göndereceini söyleyen veli says 5 ile 10 arasndadr. Bu durum da eitim kurumlarnn varl ve ayakta kalmas açsndan ciddi ekonomik zorluklar beraberinde getirmektedir. Bu durum u an karlayabileceimiz yükün çok üzerindedir.

AYAKTA KALABLMEK çN DEVLETMZDEN DESTEK BEKLYORUZ

Okullarn açlmasyla Ksa çalma Ödeneklerinin kesilmesinin söz konusu olduunu, ayrca yüzde 50 kstlamas sebebiyle servis maliyetlerinin ortalama 300 liradan 600-650 liraya yükseldiini, kurulularn giderlerinin yüzde 30 civarnda arttn anlatan Ku, eylül aynda kapanmas muhtemel kurulularla birlikte okul öncesi eitim kurumlarnn fiyatlarnn yükselmesi ihtimalinin de bulunduunu belirtti.

Murat Ku, unlar kaydetti:

Bu süreçte özel okul öncesi eitim kurumlarnn ayakta kalabilmesi için devletimizden destek bekliyoruz. Eylül dönemine kadar Ksa çalma Ödeneine devam edilmesi, kredi destei verilmesi, beklentilerimiz arasnda. Ayrca 16 Marttan bu döneme kadar olan süreç, kira ödemeleri ve giderler dikkate alnarak örenci bana maddi destek salanmasn talep ediyoruz.

Tüm taleplerimizin karlanmas mümkün olmasa bile en azndan bir ksmnn hayata geçirilmesi, kurumlarmzn ayakta kalmasn, bu yükün altndan daha rahat kalkabilmemizi salayacaktr.

Ku, kurumlarn ald tedbirlerin yannda velilerin de önlemlere sk skya uymasnn önemine iaret ederek, hep birlikte bu sürecin atlatlacana inandn vurgulad.

Ana Sayfaya Git