"Özel dedektiflik" dolandırıcıların gözdesi

İnternette sahte isim ve unvan kullanarak "özel dedektiflik" hizmeti sunduğunu iddia eden dolandırıcılar, eş ya da sevgilisinden şüphelenen bazı vatandaşları tuzağına düşürüyor

Haberler 07.09.2019 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

nternette sahte isim ve unvan kullanarak özel dedektiflik hizmeti sunduunu iddia eden dolandrclar, e ya da sevgilisinden üphelenen baz vatandalar tuzana düürüyor.

Özel Dedektifler Dernei Bakan smail Yetimolu, Türkiyede özel dedektifliin standartlarn ve snrlarn düzenleyen bir yasal dayanan henüz olmadn bildirdi.

Yetimolu, bu alandaki boluun kötü niyetli kiilerce suistimal edildiine iaret ederek, hiçbir ticari kuruluu, sabit bir mekan olmayan, sahte isim ve unvanla kolaylkla bir ya da birden çok web sitesi oluturulup sadece cep telefonu bilgisini paylaan veya aslsz adres beyanlaryla internetten reklam veren baz kiilerin vatandalar ana düürdüünü, dolandrp tehdit ve antajla haksz kazanç saladn anlatt.

- SAHTE ADRES VE YÖNLENDRMEL TELEFON NUMARALARI KULLANIYORLAR

nternette özel dedektiflik yaptn iddia eden kiilerin çeitli bilgisayar programlar, GSM casus programlar, gizli kamera veya benzeri cihazlarn satnn yan sra ana düürdüü kurbanlarnn özel yaamna müdahale ederek suç ilediinin altn çizen Yetimolu, u bilgileri verdi:

Bu ahslarn büyük çounluu sahte adres ve yönlendirmeli sabit telefon numaralaryla özel dedektiflik firmas olduunu göstererek gerçek isimlerini gizledikleri veya iki isimli olup tek ismini kullanarak uyduruk firmalarla gerçekmi gibi davranp hem kamuoyunu yanltyor hem de dolandrd kiilerin haklarnda ikayetçi olmasn engelliyor. Hiçbir vasf olmayan, i güç sahibi olamam, kabaday, sabkal insanlar web sitesi kurup, reklamlar vererek özel dedektiflik yapyor. Bunlar gerçekletirilmesi mümkün olmayan vaatlerde bulunarak maduriyet yaratyor.

Özel dedektiflik hizmetine ihtiyaç duyan kiilerin de sorgulamadan hizmet almaya çaltn aktaran Yetimolu, Vatandalar, özel bilgilerini veriyor, parasn veriyor, karlnda da hizmet alamad gibi tehdit ve antajlarla karlaarak madur oluyor. Akla hayale gelmeyecek yöntemlerle insanlar madur ediliyor. Bu kiiler, özel bilgilerine eritii bavurucu ile hakknda delil toplad kiilerden zorla maddi çkar elde ediyorlar. Bu konuda her ay 20-30 kiiden bizatihi ikayet alyoruz. Telefon ve maille yaplan ikayet bavurularn saymyorum. Bu durum hem vatandalar hem de meslein geliimini olumsuz etkiliyor. Dernek olarak bu konuda yllardr kamuoyuna bilgilendirme yapmaya çalyoruz. Ahlaki ve hukuki dayana olan konularda hizmet verilmesini salyoruz. diye konutu.

- HUKUK DAYANAK OLMALI

Vatandalarn yeterince aratrma yapmadan, sadece internette gördükleri telefon numaralar ve adresler üzerinden bu tür kiilerle irtibata geçmelerinin büyük hata olduuna dikkati çeken Yetimolu, bu ekilde özel dedektiflik hizmeti alma arayna girenlerin yüzde 90nn dolandrldna iaret etti.

Yetimolu, çounlukla sevgilisinden veya einden üphelenenlerin özel dedektif aradn bildirerek, dernek olarak yargya intikal etmemi böylesi bir konuda hizmet verilmemesi gerektiini, bunu ahlaki ve hukuki bulmadklarn ifade etti.

Özel ilikilerde ortaya çkan üphe üzerine hareket etmenin ve bu konuda delil toplamak için özel dedektiflik hizmeti vermenin sakncalarn dile getiren Yetimolu, Biz dernek olarak bu durumda hizmet vermiyoruz. üphe üzerine delil elde edildiinde öngörülemeyen olaylar yaanabiliyor, kadna iddet gibi... Konunun hukuki dayana olmal. eklinde konutu.

Yetimolu, Türkiye genelinde ÖDDye kaytl 127 üyelerinin bulunduu, bunlarn çounluunun bireysel, 5inin kurumsal üye olduu, özel dedektiflii suistimal eden 12 üyeyi geçmite ihraç ettiklerini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git