Özel halk otobüsçülerinden "ücretsiz taşımanın sonlandırılması" talebi

Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB), belediyelerin zarar ettikleri ve özel sektöre devrettikleri toplu taşımanın mutlaka kanuni bir altyapıya kavuşturulması gerektiğini belirterek, ücretsiz taşıma konusunda önerilerinin dikkate alınmasını talep etti.

Haberler 08.09.2020 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TÖHOB Yönetim Kurulu adna yaplan açklamada, birçok il ve ilçede özel halk otobüsü, özel toplu tama arac, özel halk minibüsü isimleri altnda 5 farkl statüde belediyeler tarafndan özel toplu tama hizmeti yaptrldna iaret edilerek, ticari araçlar içinde tahdit kapsamna alnmayan ancak hiçbir ticari araçta olmayan, devir ücreti, durak katlm pay, yolcu bana pay gibi gerekçelerle belediyelere ödemeler yapld bildirildi.

Her belediyenin farkl uygulamalarla çalma artlarn belirledii özel halk otobüsleri ücret tarifeleri ve çalma koullarnn belli bir standarda balanmas gerektii vurgulanan açklamada, u ifadelere yer verildi:

Türkiyede hiçbir özel sektöre ücretsiz hizmet yaptrlmamaktadr. Bütün giderlerini kendileri karlayan özel halk otobüsü esnaflarna devlet, illere göre deien oranlarda gelir destei vermektedir. Gelir gider dengesini esnaflarmzn salamas mümkün deildir. Nitekim birçok esnafmz haciz ve icralarla mücadele etmektedir. Ayrca bu kartlarn kullanmnda ciddi suistimaller tespit edilmitir.

UYGULAMA ADL DEL

Açklamada, ücretsiz tamacln, sosyolojik olarak yalya ve engelliye olan saygy bitirdii savunularak, dier yolcularn yallara ve gerçek engellilere yer vermediklerinin alt çizildi.

Maddi durumu çok iyi olan ve milyonlarca liralk evlerde oturan serbest kart sahiplerinin araçlardan ücretsiz faydalanrken, evlere temizlie veya tamire giden yolculardan ücret alnd ifade edilen açklamada, uygulamann çok adil olmad savunuldu.

Devletimizden sadaka deil, yaptmz hizmetin karl olarak, kamu ve toplum disiplini açsndan, bini bana ücret istiyoruz. denilen açklamada, polis dahil her ücretsiz biniin bedelinin tpk demir yollar ve deniz yollarnda olduu gibi ödenmesi gerektii bildirildi.

Ülkede tüm mal ve hizmetlere, harçlara, cezalara, maalara, asgari ücrete her yl TEFE, TÜFE orannda art yapld anmsatlan açklamada, llerde belediyeler tarafndan çeitli gerekçelerle ulamda iletme maliyetleri hiç artmyormu gibi uzun süre zam yaplmamas ve bu sektöre ücretsiz ve indirimli tama konusunda sürekli yeni yükler bindirilmesi hiç adil deildir. Dolaysyla ücretsiz ve indirimli tamaya karar veren mercilerin özel sektör boyutunu da düünerek deerlendirme yapmalar son derece önemlidir. deerlendirilmesinde bulunuldu.

Açklamada, toplu tamaya ilikin hukuki altyapnn önemine dikkati çekilerek, unlar kaydedildi:

Belediyelerin zarar ettikleri ve özel sektöre devrettikleri toplu tama mutlaka kanuni bir altyapya kavuturulmal ve ücretsiz tama konusunda önerilerimiz dikkate alnmaldr. ehit ailelerimiz, gazilerimiz ve güvenlik güçlerimiz hariç, Ocak 2021den itibaren gelir desteini talep etmeyerek ve cezai müeyyideleri kabul ederek ücretsiz tamaya Türkiye genelinde mecburen son verilecektir. çünkü ileticilerimizin ticari hayatlarna devam edebilmeleri için baka seçenek kalmamtr.

Ana Sayfaya Git