Özel hayata dokunulmaz

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, mağdurun mahremiyetinin hiçbir zaman hiçbir yerde ortalığa dökülüp saçılacak bir sansasyon malzemesi ya da reyting etkileşim meselesi olamayacağını belirterek, "Bu nedenle, özel hayatın korunması ilkesi hassasiyetle korunmalı, göz ardı edilmemelidir." dedi.

Haberler 09.10.2021 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Gül, Mardinde bir otelde düzenlenen Madur Odakl Adalet Bulumalar programnda yapt konumada, kentte bulunmaktan duyduu memnuniyeti dile getirdi.

Mardinin insanln kalbi, birlik ve beraberliin sembol ehri olduunu söyleyen Gül, kentin bir arada, birlikte yaayabilme iradesini ortaya koyma ve farkllklara sayg gösterme adna çok önemli bir sembol ortaya koyduunu kaydetti.

Gül, adli süreçte madurlarn yannda olmak için yaplan çalmalar deerlendirmek ve bundan sonra neler yapabilecekleri konusunda görümek üzere bir arada olduklarn belirterek, toplantnn madur odakl adalet anlayna da önemli katklar salayacana inandn vurgulad.

Madur odakl adalet konusunda birçok yerde çalmalar, analizler yapldna ama tüm bu çalmalarn özetinin adliyenin ve adaletin kaps olduuna iaret eden Gül, bu kapnn herkese açk olduunu, kim olursa olsun, bu kapdan giren herkesin adalete erieceine olan inançla oradan çkmas gerektiini kaydetti.

Gül, adalet hizmetlerinin temel görevinin bu olduunu, bu yüzden adli süreçlerde yalnz deilsiniz dediklerini aktararak, sözlerini öyle sürdürdü:

Bu anayasann, kanunlarn, hukukun, evrensel emri ve prensibidir. Hukuk devleti tam da bunun için vardr. Herkesin hukukunu korumak, herkesin hukuktan nasibini almasn salamak için vardr. Vatanda memnuniyeti, insan yarar nerede ise hukuk oradadr, orada olmaldr. Bugüne kadar bu bak açsyla vatanda memnuniyetini önceleyen anlay hep sergiledik, ortaya koyduk.

BUGÜNE KADAR ÜLKE GENELNDE ADL GÖRÜME ODALARINDA 35 BN 232 GÖRÜMENN SALANDI

Gül, gelecek dönemde de yine vatandaa dokunan uygulamalar hayata geçirmeye devam edeceklerini ifade ederek, madur odakl adalet anlayndaki önemli admlardan birinin de adli görüme odalar olduunu bildirdi.

Özellikle son zamanlarda younluunu artrdklar 2017den itibaren hukuk sistemine dahil olan bu uygulamayla vatandalara adli süreçte çok önemli bir katkda bulunduklarna dikkati çeken Gül, bugün 105 adliyede 110 adli görüme odasnn bulunduunu, yl sonunda bunun saysn daha da artracaklarn dile getirdi.

Gül, Bugüne kadar ülke genelinde adli görüme odalarnda 35 bin 232 görümenin saland. Daha önce çocuklar, kadnlar, yallar, engelliler, suça maruz kalm tüm madurlar karakol, savc, mahkeme, polis, hakim, doktor arasnda gidip geliyordu. Ama bu merkezlerle birlikte çocuk, duruma salonunun bir köesinde durup, o acy bir kez daha yaamyor, bir kez daha örselenmiyor, travmasn bir daha yaamyor. çocuk zlem Merkezlerini kurduk. çocuun üstün yararna korumak adna önemli çaba ve denge ortaya konmu oldu. ifadelerini kulland.

ADL SÜREçLERDE MADURLARIN YANINDA OLMA ANLAYIINI HAYATA GEçRDK

Yarglamada delil kalitesini de artrm olduk. çünkü kendisini daha rahat hisseden kii uzman marifetiyle olay daha iyi anlattkça, delile ulama konusu da meselelerin ortaya çkmasna önemli katk salamaktadr. Büyük oranda çocuklar için kullanlan bu adli görüme odalarnn en son genelgemizde de ifade edildii gibi kadnlar, suça maruz kalm yal engelliler ve tüm madurlar için kullanmnn geniletilmesini bekliyoruz. diyen Gül, özellikle iddete maruz kalan kadnlar bata olmak üzere tüm madurlar için bu alann, merkezin kullanlmasnn çok önemli olduuna inandklarn bildirdi.

Gül, iddete maruz kalan bir kadnla suçun failini ayn duruma salonunda karlatrmann kadnn o travmay bir daha yaamas ve olayn maddi gerçeinin tam anlamyla anlatlmas hususunda bir takm sorunlar ortaya çkardna iaret ederek, ancak madurun farkl bir yerde olay istedii gibi anlatabilmesi ve meselenin anlalmasnn çok önemli olduunu belirtti.

Dolaysyla kadn ya da çocuk, yal engelli, mahkemede failiyle beraber yüz yüze gelmemesi için bu sistemi getirdik. Tekrar o travma ve örselenme yaanmasn diye bu sistemi getirdik. Böylece adli süreçlerde madurlarn yannda olma anlayn hayata geçirdik. Bu yeni uygulamann uygulaycnn da sahiplenmesiyle daha da iyi noktaya ulaacana inancmz tamdr. Yine aile mahkemelerinde de bu sistemi açtk. ifadelerini kullanan Gül, böylece velayete konu olan çocuklarn ifadelerinin alnmasnda da bu merkezin iyi bir ekilde kullanldn aktard.

YIL SONUNA KADAR 200 KLK UZMAN ALIMI çN LANA çIKILACAK

Gül, Geçtiimiz süreçte Sayn Cumhurbakanmz tarafndan iki temel politika belgemizi açkladk. Yargya ilikin bir Yarg Reformu Strateji Belgesi, iki özgür birey, güçlü toplum, daha demokratik bir Türkiye amac için nsan Haklar Eylem Planmz hayata geçirdik. Uygulamaya baladk ve 2023e kadar tüm bu hedeflerimizi inallah gerçekletirmi olacaz. Ve uygulayclarn da sahiplenmesiyle mevzuat ve uygulamasyla tüm bu çalmalarmz yine hayata geçirmi olacaz. diye konutu.

Özellikle birinci yarg paketinde ve sonraki mevzuatta, Cumhurbakanl Kararnamesi ile adli destek ve madur hizmetleri çalmalarnn kapsamn da genilettiklerine dikkati çeken Gül, bu amaç ve bu hedefe doru yine baarl bir ekilde çalmalar sürdürdüklerini dile getirdi.

Gül, bu ay 400 yeni uzman psikolog, pedagog, ve sosyal çalmac atamas yaptklarn, böylece bu birimdeki uzman saysn 1202ye çkardklarn, insan kaynan da yüzde 50 artrdklarn belirtti.

Adliyelerde vatandalara daha etkin bir ekilde psiko-sosyal destek salayacaklarn bildiren Gül, uzmanlarn sosyal incelemeler için saha ziyaretlerine daha fazla zaman ayracaklarn ve raporlar hazrlayacaklarn, bunun da adalet hizmetlerinde madurun meramn daha iyi anlatabilmesine katk vereceini, makul sürede yarglanma için de önem tadn ifade etti.

40 adliyede daha Adli görüme odalar açm olacaklarn, yl sonuna kadar 200 kiilik uzman alm için ilana çkacaklarn anlatan Gül, önümüzdeki yl da 310 uzman daha alarak bu çalmalar daha da hzlandrmay düündüklerini belirtti.

Gül, Mardin özelinde ve gerekse tüm Türkiyede buradan çkacak önerileri heyecanla beklediklerini belirterek, uygulamada iyi bir baarnn ortaya çkmas gerektiini, bunu da sahada takip etmek istediklerini kaydetti.

ÖZEL HAYATIN KORUNMASI LKES HASSASYETLE KORUNMALI, GÖZ ARDI EDLMEMELDR

Özellikle Mardinde de 2020 Haziranda faaliyete geçen Mardin Adliyesi psiko-sosyal destek ünitesinde insan kaynann 3 katna çktn, Mardin Aile Mahkemesinde 2020de 52, bu yl 152 dosyada, anne baba ile uzmanlarn görütüünü, 400 çocua velayet davasnda psiko-sosyal destek verildiini dile getiren Gül, Mardin Adli Görüme Odasnda ise bugüne kadar 78 dosyada madur beyan alndn, madurlarn sankla yüz yüze getirilmediini söyledi.

Devletin temel amacnn insan onurunu korumak olduunu belirten Gül, unlar kaydetti:

Örnein, çocuun üstün yararn gözetmek, insan onurunu korumakla e deerdir. Kadna iddetle mücadelede de korunan yine insan onurudur. Madurun özel hayatnn gizliliini korumak, mahremiyet hakkna riayet etmek de yine insan onurudur. Mahremiyet hakk, madur haklar arasnda en büyük dikkat ve özenin gösterilmesi gereken konular arasndadr. Her iddia ciddiyetle aratrlrken, insan onurunun özenle korunmas esastr. Bu çok esas bir meseledir. Bu hassasiyetimizin bir yansmas olarak dördüncü yarg paketinde iddianamede suçla bir ilgisi bulunmayan konularda özel hayat bilgilerine yer verilememesini düzenledi. Birkaç ay önce kanun düzenlemesi yapld. Yine beraat karar verilmesi durumunda iletiim kaytlarnn yok edilmesini de hükme baladk. Kiisel hayatn korunmas, mahremiyetin ifasnn önlenmesi, özel hayatn korunmas, adliyenin dnda da her alanda da özen gösterilmesi gereken bir konu. Mahremiyetin ifasnn adaletle de madurun hakkyla da bir ilgisi yoktur. Madurun mahremiyeti hiçbir zaman hiçbir yerde ortala dökülüp saçlacak bir sansasyon malzemesi ya da reyting etkileim meselesi olamaz. Bu nedenle, özel hayatn korunmas ilkesi hassasiyetle korunmal, göz ard edilmemelidir.

Bakan Gül, mahremiyet hakk kadar önemli bir dier hususun da masumiyet karinesi olduuna dikkati çekerek, bu balamda, kiilerin kesinlemi bir yarg karar olmadan ya da bir yarg kararna ramen damgalanmas, suçlu ilan edilmesinin asla kabul edilemeyeceini ifade etti.

Bunun hukukun evrensel ilkesi, olmazsa olmaz olduunu bildiren Gül, Türkiyenin bir hukuk devleti olduunu vurgulad.

Gül, hukuk devletinde yarg yetkisinin bamsz ve tarafsz mahkemelere ait olduunu belirterek, Yarg bu yetkisini kullanrken dosyaya, delillere bakar, ona göre karar verir. Ve esas itibaryla bu vicdani kararyla elbette Türk milleti adna karar verir, Türk milleti de bu karar deerlendirir. Eletirir ya da katlr. Ama bir hukuki sürecin yöneticisi yarg merciidir. Verilen karar eksik, hatal bulunsa da itiraz merciiyle ilenen bir hukuk merci vardr. eklinde konutu.

84 MLYON VATANDAIMIZIN LEKELENMEME HAKKI VARDIR

Kurulacak yargsz infazlarla kiisel verilerin, mahremiyetin ifa edilmesi, özel hayata saygnn ihlal edilmesi gibi davranlar asla kabul edilebilir bir tutum deil. nsan onuruyla yaar ve onuru korumak hepimizin ortak bir sorumluluudur. Hassasiyetine, masumiyetine ve itibarna yönelik her türlü saldrdan korunmay yargdan beklemesi de vatandalarmzn hakl bir beklentisidir. te bu anlayla lekelenmeme hakkn kanunlarmza getirdik, çkardk, yasalatrdk. diyen Gül, bunun çok kymetli bir adm olduunu aktard.

Gül, 84 milyon vatandamzn lekelenmeme hakk vardr. Ve bu hakk koruyacak olan da yine yargnn, adliyenin kendisidir. Bu hakkn salad korumadan, hukuki güvenlik duygusundan herkes eit yararlanr. Bu uygulamann daha da iyiye evrileceine inanyoruz. Bu uygulama olmasayd 438 bin vatandamz, polisimizin, savcmzn, adliyenin önüne gelecekti ve haksz yere lekelenmi olacakt. yi ve doru uygulamalarnzla bu konuda özen ve dikkatinizi en üst seviyede tutacanza inanyorum. dedi.

Yarg mensuplarna seslenen Gül, öyle konutu:

Uygulama sizlerin elinde. Sizlerden ricam bu yeniliklerin arkasnda durarak, insan odakl perspektifle, madur odakl yaklamla adliye süreçlerinde vatandalarmzla bir arada olun, onlara sürekli destekçi olun. Sizin tavrnz, duruunuz, üslubunuz ve kullandnz dil emin olun en iyi kanundan daha deerlidir.

Bakan Gül, toplantnn baarl ve verimli geçmesini dilediini belirterek, bu vesileyle tüm kurum temsilcilerine gösterdii hassasiyet için teekkür etti.

Mardin Valisi Mahmut Demirta da toplantya ev sahiplii yapmaktan memnuniyet duyduklarn belirterek, Valilik olarak suç madurlarnn yaad travmalarn tedavi edilmesi, adalete eriiminin önündeki engellerin kaldrlmas noktasnda mesai mefhumu gözetmeden çalma yürüttüklerini söyledi.

Demirta, Valilik olarak dün olduu gibi bugün ve gelecekte de adaletin ivedilikle tesisi ve maduriyetlerin önlenmesi noktasnda üzerlerine düeni yerine getireceklerini ifade etti.

Mardin Cumhuriyet Basavcs Aydn Turhan ise, yapmna balanan ve 2023 ylnda açlmas planlanan yeni adliye binas faaliyete geçtiinde daha iyi fiziksel imkanlara sahip olunacan, kaliteli ve verimli hizmet sunumuna devam edeceklerini belirterek, yeni hizmet binasnn yapmna katk sunan herkese teekkür etti.

Toplantya, Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. brahim Özcoar, AK Parti Mardin Milletvekili eyhmus Dinçel, AK Parti MKYK üyesi Orhan Mirolu ve AK Parti l Bakan Faruk Klç, yarg mensuplar ile ilgili kurum temsilcileri katld.

Ana Sayfaya Git