Pandemi döneminde 'uyuz' vakaları arttı

Kaşıntı ile ortaya çıktığı için çoğu zaman basit bir alerji diye düşünülüp zamanında doktora gidilmemesi nedeniyle tedavi edilemeyen uyuz hastalığında geçen yıllara oranla artış gözlemlendi. Basit bir temas yoluyla dahi bulaşabilen uyuz hastalığındaki vaka artışlarının koronavirüsle birlikte karantina sürecinde evlerde kapalı kalan insanların, özellikle kalabalık ailelerin birbirleri ile temasının artması sonucu yayıldığı belirlendi. Dr. Muhammet Ali Yılmaz, “Bu yıl uyuz vakalarında az da olsa artışlar mevcut. Bunun sebebi de pandemi döneminde evlerimizde aile ile çok fazla vakit geçirmemiz" dedi.

Haberler 30.03.2021 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hastanelerde son dönemlerde yaanan uyuz vakalarndaki art dikkat çekiyor: Kiide kant ve döküntüye neden olan uyuz hastal, özellikle sonbahar ve k aylarnda art gösterirken, hastaln son derece bulac olduu belirtildi. Dünyada oldukça yaygn olarak görülen ve cildin üst katmanna yerlemesiyle ortaya çkan uyuz, akarn ciltte tüneller açarak ilerlemesine bal olarak kantya neden oluyor. Geceleri daha youn bir ekilde kantya neden olan hastalk, tedavi edilmediinde döküntü ve yara oluumunu beraberinde getiriyor.

TANI VE TEDAV ÖNEML

Uyuz, kiisel hijyenden bamsz olarak herkeste görülebilirken, koronavirüs salgn ile özellikle kalabalk ailelerde ev içi temasn fazla olmasndan dolay yaylm hzland. Kantyla ortaya çkt için çou zaman basit bir alerji diye düünülüp zamannda doktora gidilmemesi nedeniyle tedavi edilemeyen uyuz hastalna dikkat çeken uzmanlar, erken tan ve tedavinin önemine vurgu yapt. Ev karantinas ile birlikte geçen yllara göre uyuz vakalarnda artlar yaanrken, uyuz tans konulan hastalarn aile bireyleri ile beraber izole olup tedavi sürecine girmesi gerekiyor.

KAINTILARDA MUTLAKA DKKATL OLMAMIZ LAZIM

Dermatoloji (Cildiye) Uzman Uzm. Dr. Hikmet Akyaz, Özellikle son bahar k dönemlerinde kant yüzünden polikliniimize çok fazla bavuru olmakta. Hastalarmz bunu alerjik bir reaksiyon eklinde alglayp bazen hekime bile gitme gereksinimi duymamakta ve böylelikle hastalk yaylmaktadr. Özellikle gece olan ve aile üyelerinin hepsinde görülen kantlarda mutlaka dikkatli olmamz lazm. Bula genellikle insandan insana eklinde oluyor. u anda tam dönemindeyiz aslnda uyuz hastalnn. Polikliniimize bavuranlarn çounda uyuz olduunu tespit ettik. Tan fizik muayene ile kolayca koyulmakta. Uyuz toplu yaanlan yerlerde yaylm gösteriyor. Aile bireylerinin bir tanesinde uyuz tans varsa ailede bulunan herkes tedavi kapsamna alnmal ve darda bulunan insanlarla olan balants kesilmelidir. Uyuz tans konulduu zaman hastalar ilaç tedavisi uygulanrken evde izole halde olmaldrlar. Ayn ailede olup bende kant yok deyip tedaviyi kabul etmeyen çok hastalarmz var. Hastalk bu yüzden yine tekrarlanabiliyor. Tedavi sonrasnda mutlaka evin dezenfekte edilmesi, çamar ve çaraflarn yüksek derecede ykanmas gerekiyor diye konutu.

PANDEM DÖNEMNDE UYUZ VAKALARINDA AZ DA OLSA ARTILAR VAR

Dr. Muhammet Ali Ylmaz ise pandemi ile birlikte uyuz hastalnda yaanan vaka artna dikkat çekerek, Hastaln basit bir tedavisi var. Hijyen kurallar ve medikal bir tedavi ile hastalktan kurtulmak mümkün. Ama aile içinde bulunan herkesin hastal kabullenip tedaviyi uygulamas lazm. Aksi taktirde hastalk tekrarlanabilir. Genellikle bu durumla karlayoruz. çünkü siz tedavi olduktan sonra ailede bir bakasnda 15 gün sonra kuluçka dönemini tamamladktan sonra görülebiliyor. Temasla bulaan bir hastalk olduu için çok fazla kullanlan kap kollar, merdiven korkuluklar gibi noktalara temaslardan kaçnmalyz. Aslnda bu noktalara koronavirüs salgn nedeni ile temaslardan kaçnyoruz. Ellerimizi sk sk ykyoruz, her yere dokunmamaya özen gösteriyoruz. Dikkatli olduumuz için aslnda uyuz hastalnn olmamas lazm. Ama geçtiimiz yllarn uyuz vakalarndaki oranlarna bakldnda bu sene sayda az da olsa artlar mevcut. Bunun sebebi de pandemi döneminde evlerimizde aile ile çok fazla vakit geçirmemiz. Hastaln evde bulunan bir kiiden bütün aile bireylerine yaylmas dedi.

Ana Sayfaya Git