Pandemi süreci kumarı körükledi

Kaygının yüksek olduğu pandemi döneminde rahatlama ihtiyacının arttığını belirten uzmanlar, bu dönemde risk algısının azalmasıyla beraber kumar bağımlılığının artışına dikkat çekiyor. Uzmanlar, kadınların sorunlardan kaçmak, erkeklerin ise daha çok heyecan arayışı için kumar oynadığını belirtiyor.

Haberler 23.09.2020 - 00:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikiyatri Uzman Doç. Dr. Gül Erylmaz, pandemi sürecinin tüm bamllklar artrd gibi kumar bamlln da körüklediine dikkat çekti.

Doç. Dr. Gül Erylmaz, kumar oynama bozukluunun, kiinin bireysel, ailevi veya mesleki ilevselliinin bozacak ekilde kumar oynama davrannn kontrol edilememesi ile karakterize, kalc ve tekrar eden istenmeyen kumar davranlar olarak tanmlandn söyledi.

Pandemi sürecinde risk algs azald

Pandemi sürecinin tüm bamllklar arttrdn belirten Doç. Dr. Gül Erylmaz, nsanlarn dijital ortamlarda sosyalletii ve kaygnn yüksek olduu bu dönemde rahatlama ihtiyac artt. Ayn zamanda Nasl olsa hayat bir risk ölebilirim gibi düünceler risk algsn ve kayp endiesini azaltt. Bu nedenle bu süreçte kumar oynama davrannda artma olmutur. Elimizde bununla ilgili epidemiyolojik çalmalar yok ama bu bir klinik gözlemdir dedi.

Kumarda genetik yatknlk var

Kumar bamllna yönelik çalmalarda bamllk gelimesinde birkaç etken olduunun düünüldüünü kaydeden Doç. Dr. Gül Erylmaz,Bunlardan birisi genetik yatknlk. Aile bireylerinden gelen baz genetik faktörlerin kumar bamll için risk faktörü oluturduu bilinmektedir dedi.

Kumar bamll erkeklerde daha yaygn

Kumar bamllnda baka pek çok risk faktörü olduuna iaret eden Doç. Dr. Gül Erylmaz, Ayn zamanda çok sayda çalmada erkek cinsiyet, genç ya, yaanlan bölge, düük sosyoekonomik durum gibi sosyodemografik özellikler ile erken yata kumar aktivitelerinin balamas, psikiyatrik e tan olmas, olumsuz çocukluk yaantlar, kumar ve madde aile öyküsü gibi faktörler kumar bamll için risk faktörü olarak belirlenmitir. Cinsiyet aratrmalarnda kumar bamlln yaam boyu yaygnl erkeklerde kadnlardan daha yüksek bulunmutur dedi.

Bamllk transferi yaanabiliyor

Baz nörolojik hastalklardan ya da mide küçültme operasyonlarndan sonra kumar bamllnn ortaya çkabildiini belirten Doç. Dr. Gül Erylmaz, unlar söyledi:

lginç eklide Parkinson hastal gibi baz nörolojik hastalklarda ve baz nörosistemi etkileyen ilaçlardan sonrada kumar bamll ortaya çkmaktadr. Yine ayn ekilde günümüzde mide küçültme ameliyat yöntemleri obezite tedavisinde artan sayda kullanlmaktadr. Cerrahi sonrasnda psikiyatrik komplikasyonlar görülebilmektedir. Baarl kilo verme ameliyatlar sonrasnda klinisyenler baz hastalarn ar yemeyi braktn ve bunun yerine alkol madde ya da kumar baml geliebileceini bildirilmiledir. Bu fenomen bamllk transferi olarak adlandrlmtr.

Kumara balama ya dütü

Kumar bamllnn giderek daha erken yalarda ortaya çktn aktaran Doç. Dr. Gül Erylmaz, internetin yaygnlamas ile birlikte kumar oynamann kolaylamasnn en önemli risk faktörü olduunu belirterek Ayn zamanda yeni dünya düzeninde yaamn hzlanmas ve ödül bamllnn daha artmas da bu faktöre katkda bulunmaktadr uyarsnda bulundu.

Kadnlar sorunlardan kaçmak, erkekler heyecan için oynuyor

Türkiyede yaplan kstl aratrmalarda kumar bamllnn yaygnlnn yaklak olarak yetikinler için %0,1-2,7 arasnda olduunun bildirildiini kaydeden Doç. Dr. Gül Erylmaz, erkeklerde kumar bamll sorununun kadnlara oranla daha fazla olduunu söyledi.

Kadnlarda da kumar bamll art gösteriyor

Erkeklerde kumar sorununun daha fazla olduuna ilikin sebeplere de deinen Doç. Dr. Gül Erylmaz, unlar söyledi:

Birincisi, kadnlarn sosyal olarak kumar oynanan yerlere ya da kumara ulamalarnn kstll söylenebilir. lginç bir ekilde, geçtiimiz on yl içinde, kumar oynama kadnlar için sosyal olarak kabul edilebilir hale geldi. Yar pistleri, spor salonlar ve bahis maazalar gibi geçmi kumar alanlar daha erkeksi ve genellikle kadnlar için daha az çekici idi. u anda kumarhaneler, otel barlar ve restoran salonlar gibi kumar oynamak için daha yasal ve eriilebilir yerler var. Dolays ile çok sayda bilimsel kant, kadnlarda kumar oynamann artmakta olduunu ve erkeklerin ve kadnlarn farkl kumar davranlarna sahip olduklarn ve kumarla ilgili belirli zararlar yaadklarn göstermektedir. Dier bir neden de yaplan çalmalarn kstll ve metodolojik sorunlar olarak söylenebilir. Kadnlar genel olarak kaçnan yani sorunlardan kaçmak için oynarken erkeklerde daha çok heyecan aray ön plana geçmektedir.

Kumar bamllnda bu belirtilere dikkat

Kumar bamllnn baz belirtilerle anlaabileceini belirten Doç Dr. Gül Erylmaz, bu belirtileri öyle sralad:

- Sürekli kumar oynama ile ilgili zihinsel meguliyet ve giderek artan eklide kumar oynamaya ve zihinsel meguliyete zaman ayrma.

- Kumar oynamay kontrol altna alma, azaltma ya da brakma yönünde baarsz çabalar.

- Kumar oynamak için gerekli paray bulmak için yalan söylemeler ve yasa d yollara bavurma.

- Paray, zaman ve ilikileri yönetememe.,

Kumar bamllnda uzman destei art

Kumar bamllnda kiinin ya da ailenin bu durumla ilgili mutlaka bir uzmandan psikolojik danmanlk almalarnn ilerideki sorunlar önleyeceini belirten Doç. Dr. Gül Erylmaz, Kii profesyonel destek almasa da mutlaka ailelerin almalar tedavinin önemli bir basama olacaktr. Ailelerin tedavi sürecinde yapacaklarnn ilaç, terapi kadar önemi vardr. Aileler ilk önce tükenmilikleri için bireysel destek alsnlar. Kendilerini suçlamasnlar ve yalnz deiller. Kumar nedeniyle oluabilecek borçlar ödemesinler ve gerekirse finansal danmanlk alsnlar. Psikolojik olarak aile dinamiklerinin ve aile iletiim örüntülerinin incelenmesi için aile terapistlerinden de yardm alabilirler tavsiyesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git