Pandemide diş mesaisi

Hastanelerde fiziksel kapasitenin etkin ve verimli kullanımı, artan tedavi gereksinimlerinin karşılanabilmesi ve personel verimliliğine ilişkin eylem planları belirlenecek. Mevcut personel ve ünit kapasiteleri göz önünde bulundurularak çalışma saatleri yeniden düzenlenecek

Haberler 23.10.2020 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn sürecinde az ve di sal hizmetleri hizmetlerinde artan tedavi gereksinimlerinin karlanmas için mevcut personel ve ünit kapasiteleri göz önünde bulundurularak çalma saatlerinin yeniden düzenleneceini bildirdi.

Salk Bakanl Salk Hizmetleri Genel Müdürlüünce, Kovid-19 Normalleme Sürecinde Az ve Di Sal Hizmetleri hakknda, tüm kamu ve kurum kurulular ile valiliklere yaz gönderildi.

Yazda, Kovid-19 salgn sürecinde Bakanlk tarafndan Bilim Kurulunun önerileri dorultusunda birçok tedbir karar alnarak uygulamaya geçildii, az ve di saln ilgilendiren salk hizmetleri konusunda da baz tedbirlerin alnd, süreç içerisindeki deiiklikler göz önünde bulundurularak gerekli baz düzenlemelerin yapld belirtildi.

Salgnn devam etmesi ve seyri dikkate alndnda dier salk birimlerinde olduu gibi az ve di sal birimlerinde de hizmet sunumunun balamas ve tedavi gereksinimlerinin kontrollü olarak karlanabilmesinin gerektii vurguland.

Bu amaçla, Dünya Salk Örgütünün önerileri ve Bilim Kurulunun deerlendirmeleri dorultusunda alnacak önlemler ile az ve di sal hizmeti sunumunun devam edebilmesi açsndan baz çalmalarn tamamlanmasnn gerektii ifade edildi.

- Tüm kurumlarda triaj birimleri oluturulacak

Kovid-19 Normalleme Sürecinde Az ve Di Sal Hizmetleri hakknda alnmas gereken önlemler öyle sraland:

Fiziksel kapasitenin etkin ve verimli kullanm, artan tedavi gereksinimlerinin karlanabilmesi ve personel verimliliine ilikin eylem planlar belirlenecek. Bu amaçla mevcut personel ve ünit kapasiteleri göz önünde bulundurularak çalma saatleri yeniden düzenlenecek. Gerekli görüldüü takdirde vardiyal çalma takvimi belirlenerek l Salk Müdürlüklerine aylk olarak gönderilecek.

- Acil ve zorunlu di hekimlii hizmetleri kapsamnda tanmlanm vakalarda, kanal tedavisi, di çekimi, protez tamiri, dümü/krk dolgu yenilenmesi, kron/köprü simantasyonu vb. dental müdahalelerin mümkünse ayn seans içerisinde, deilse mümkün olan en az sayda tedavi seansnda yaplmasn salayacak ekilde randevu planlamas yaplacak.

- Tüm kurumlarda triaj birimleri oluturularak hastalarn aciliyet durumlarnn tespiti ve ilgili birimlere yönlendirilmesi salanacak. Böylece bina içerisinde oluacak hasta younluunun önüne geçilecek. Mümkün olan durumlarda triaj birimleri öncelikli olarak uzaktan iletiim yöntemleri (telefon, internet gibi interaktif yöntemler ile) kullanlarak hizmet verecek ekilde tasarlanacak. Bu birimde hastane kapasitesine uygun sayda personel görevlendirmesi yaplacak.

- Salk kuruluunda acil ve zorunlu tedaviler hariç tüm tedavi hizmetleri randevulu olacak ve kurumlardaki randevusuz hasta girii en aza indirgenecek. MHRS randevularnn düzenlenmesi, ayn seansta tedavi ilemlerinin ve tedavi sonras ortam dezenfeksiyonunun yaplabilmesine olanak salayacak ekilde bahekimlikler tarafndan yaplacak.

- Gerekli hallerde uzmanlk branna baklmakszn tüm hekimlerin younluk olan birimlerde görevlendirilmesi yaplacak, bu sayede mevcut i gücünün etkin kullanm salanacak.

- Nöbet hizmetlerinin planlanmas, aktif di hekimi says, ulalabilirlik, yardmc personel saylar ve hasta potansiyeli deerlendirilerek il salk müdürlüklerince yaplacak.

- Di protez laboratuvarlarnda çalan personel says, hasta younluu ve i kapasitesi göz önünde bulundurularak yeniden düzenlenecek.

- Filyasyon çalmalar kapsamnda yaplan görevlendirmelerde az ve di sal hizmeti veren kurumlardan görevlendirilecek personel says, ilgili bahekimliklerle koordineli olarak ve poliklinik hizmetlerini aksatmayacak ekilde yeniden düzenlenecek.

Ana Sayfaya Git