Parmak izi yerlileşti

İçişleri Bakanlığı, adli inceleme, kimlik tanıma ve kimlik doğrulama işlemlerini hızlandırmak ve güvenilirliğini artırmak üzere başlatılan sistemin, Göç İdaresi ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüklerinde kullanılmaya başlanacağını bildirdi.

Haberler 08.02.2021 - 00:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanl, yerli parmak izi tanma sisteminin mart ayndan itibaren Göç daresi ile Nüfus ve Vatandalk leri Genel Müdürlüklerinde kullanlmaya balanacan duyurdu.

Bakanlktan yaplan açklamaya göre, BYOTEKSANn HAVELSAN mühendislik destei ile gelitirdii yerli parmak izi tanma sisteminde son aamaya gelindi.

Adli inceleme, kimlik tanma ve kimlik dorulama ilemlerini hzlandrmak ve güvenilirliini artrmak üzere balatlan Biyometrik Veri Sistemi Projesinin ilk ürünü yerli parmak izi tanma sistemi, mart ayndan itibaren Göç daresi Genel Müdürlüü ile Nüfus ve Vatandalk leri Genel Müdürlüünde kullanlmaya balanacak.

Sistem daha sonra Emniyet Genel Müdürlüü Kriminal Daire Bakanl ve Jandarma Genel Komutanl Kriminal Daire Bakanl birimlerinin kullanmna sunulacak.

Halen yabanc meneli biyometrik veri sistemlerini kullanan Türkiye, böylelikle kendi imkanlaryla biyometrik veri sistemi gelitiren dünyadaki 7. ülke olacak.

- Ulusal Biyometrik Veri Yönetim Sistemi

Proje, HAVELSAN ile Polis Bakm ve Yardm Sand (POLSAN) arasnda imzalanan çileri Bakanl Biyometrik Veri Sistemine ilikin protokol dorultusunda balatlmt.

Bu kapsamda önce BYOTEKSAN isimli firma kuruldu. BYOTEKSAN, Biyometrik Veri Sistemi Projesinin ilk faznda Nitelikli (Temiz) Parmak zi Tanma Ürünü, ikinci faznda ise Niteliksiz (Olay Yeri) Parmak zi Tanma Ürünü gelitirecek.

lerleyen süreçte de yerli ve milli olarak tüm güncel biyometrik tanma teknolojilerini (parmak izi, avuç izi, damar izi, yüz, iris, retina, ses ve benzeri) içeren merkezi bir Ulusal Biyometrik Veri Yönetim Sistemi devreye alnacak.

Merkezi biyometrik veri sisteminin kurulmas ile birlikte tüm resmi kurumlara ve özel irketlere hizmet verebilecek bir altyap oluturulacak.

Ana Sayfaya Git