Paskalya Bayramı nedir? Paskalya nedir? Ne zaman kutlanır?

Hristiyanlar için büyük bir öneme sahip olan Paskalya Bayramı nedir? Bugün kiliselerde ayinler eşliğinde kutlanan paskalya bayramında neler yapılır Terörün hat safha da yaşandığı şu günlerde kutlanan paskalya bayramı için, terör uyarısı yapıldı

Haberler 27.03.2016 - 19:21 Son Güncelleme : 27.03.2016 - 19:21

Hristiyanlar için büyük bir öneme sahip olan Paskalya Bayramı nedir? Bugün kiliselerde ayinler eşliğinde kutlanan paskalya bayramında neler yapılır Terörün hat safha da yaşandığı şu günlerde kutlanan paskalya bayramı için, terör uyarısı yapıldı

Dünya üzerindeki bütün Hristyanlar için en önemli günlerden olan Paskalya bayramı ne zaman gerçekleşecek? Paskalya bayramı Hristiyanlar için neden bu kadar önemli?

Hristiyanlar Paskalya bayramı nasıl kutlanır? İşte ayrıntılar...Dünyanın dört bir tarafındaki Hristiyanlar, Paskalya Bayramını kutlayacak. Paskalya bayramı İsa Mesihin dirilişi nedeniyle Hıristiyanlık dünyasında her sene İlkbahar aylarında kutlanır. Paskalya Bayramı, İsanın dirilişini dile getiren Paskalya, Hıristiyanlıkın en büyük bayramı sayılır.

PASKALYA İçİN ÖNEMLİ UYARI

Emniyet Genel Müdürlüğü, Paskalya kutlamalarında terör örgütlerinin provokatif amaçlarla farklı dinlere mensup vatandaşlara yönelik çeşitli tarzlarda eylemler düzenleyebileceği uyarısında bulundu.

Emniyet Genel Müdürlüğünce, Hazreti İsanın dirilişini ifade eden Paskalya (Diriliş Bayramı) kutlamaları çerçevesinde yarın Türkiye genelindeki kiliselerin, Hristiyan vatandaşların inançları gereğince ayin ve etkinlikler gerçekleştireceği hatırlatılarak, muhtemel eylemlere karşı dikkatli olunması için emniyet birimlerine uyarı yazısı gönderildi.

PASKALYA NEDİR?

Paskalya, Hıristiyanlıktaki en eski ve en önemli bayram. İsanın çarmıha gerildikten sonra 3. günde dirilişi kutlanır. Doğu ve Batı kiliseleri arasında farklılıklar olmakla beraber, Paskalya dönemi yaklaşık olarak Mart sonundan Nisan sonuna kadar olan dönemdir. Her sene sabit bir tarihte gerçekleşmeyen ve dünya kiliselerinin çoğunda Pazar günü kutlanan Paskalya Günü ise, Kıyam Yortusu, Diriliş Pazarı ya da Diriliş Günü olarak da adlandırılır.

Paskalya ve Triduum sözcüklerinin 2. yüzyıldaki karşılığı Yunan ve Latin yazarlar tarafından Pascha olarak kullanılmıştır. İbranice Pesah sözcüğünün Aramiceye geçmiş halinden türetilmiştir. Sözcük dokunmadan geçmek anlamına gelir ve İsrailoğullarının Mısırdaki esaretten kaçışına veya İsrailoğullarının ilk doğan çocuğunun canının bağışlanmasına gönderme yapar. Pavlus Efesten Paschamız İsa bizim için kurban edildi. diye yazmıştır; ancak Efesli Hristiyanlar çıkışın İsanın ölümünden bahsettiğini duyan ilk insanlar değildi.

Cermen, Sami, Roman ve Kelt dilleri

Günümüz İngilizcesindeki Easter sözcüğü Eski İngilizcedeki 899 yılından önce ortaya çıkan Eastre ya da Eostre sözcüğünden türemiştir. Günümüz Almancasındaki karşılığı Osterndir. Paskalya sözcüğü Hollandacada Pasen, İskandinav dillerinde ise pske (Danca ve Norveççe), psk (İsveççe), pskar (İzlandaca) and pskir (Faroece) olarak geçmektedir.

Yunanca sözcüğü ve Latincedeki karşılığı Pascha İbranicedeki Hamursuz Bayramı anlamına gelen Pesach sözcüğünden türemiştir. Yunancada diriliş, yükseliş anlamına gelen sözcüğü de bazen kullanılır.

Arapça ve diğer Sami dillerini konuşan Hristiyanlar ile aynı kökten gelen adlar kullanırlar.

Tüm Roman dillerinde Paskalya sözcüğünin kaynağı Latince Pascha sözcüğüdür. İspanyolcada Pascua, İtalyanca ve Katalancada Pasqua, Fransızcada Pques, Portekizcede Pscoa ve Rumencede Paşti sözcükleri kullanılır. kaynak:milliyet

Ana Sayfaya Git