Pazara kısm-i normalleşme!

“Pazarlarda giyim, oyuncak, çiçek, fide, zücaciye vb. ihtiyaç malzemelerinin satışının geçici süreliğine kısıtlanma 11 Mayıs’tan itibaren kaldırıldı. Pazarcı esnafı en az 3 metre mesafe olması şartı ve maske kullanılması kurallarına uyacak”

Haberler 08.05.2020 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanlnn 81 il valiliine Pazar Yerleri konulu yeni bir genelge gönderdi. Genelgeyle korona virüs tedbirleri kapsamnda daha önce pazarlarda giyim, oyuncak, çiçek, fide, zücaciye/nalburiye vb. ihtiyaç malzemelerinin satnn geçici süreliine kstlanmasna ilikin alnan karar, 11 Maystan itibaren geçerli olmak üzere kaldrld.

PAZAR YER GENELGES

çileri Bakanl, 81 il valiliine Pazar Yerleri konulu yeni bir genelge gönderdi. Bakanln valiliklere gönderdii Genelgede, tüm dünyay etkisi altna alan yeni tip korona virüs (Covid-19) salgn nedeniyle Türkiyede kamu düzenini korumak ve kamu salna olumsuz etkilerini asgari seviyeye indirmek amacyla il, ilçe ve beldelerdeki mahalle/semt pazarlarnda uyulmas gereken kurallarn, daha önce valiliklere bir genelgeyle gönderildii hatrlatld. Bahse konu genelge ile pazarlarda giyim, oyuncak vb. zaruri olmayan ihtiyaç malzemelerinin satnn kstland anmsatld. Genelgede, gelinen noktada kaydedilen olumlu gelimeler ile Bilim Kurulunun önerileri dorultusunda pazarlarda giyim, oyuncak vb. zaruri olmayan ihtiyaç malzemelerinin satnn kstlanmasna yönelik tedbirlerin pazartesi günü Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan bakanlnda toplanan Cumhurbakanl Kabinesinde deerlendirildii ifade edildi.

11 MAYIS TBARYLE

Yaplan deerlendirmeler sonucunda korona virüs salgnnn etkileri gözetilerek belirlenecek kurallara uyulmas kaydyla 11 Maystan itibaren geçerli olmak üzere daha önceki genelgede belirtilen söz konusu pazarc esnafna yönelik kstlamann kaldrlabileceine ilikin karar alnd belirtildi. Bakanln 81 ile gönderdii genelgede, 11 Mays tarihinden itibaren anlan pazarlara ilikin Bilim Kurulu önerileri dorultusunda ilgili Bakanlklarca belirlenen kurallara da yer verildi.

SATILARA ZN VERLYOR

Genelgeye göre; il, ilçe ve beldelerdeki mahalle/semt pazar yerlerinde giyim, oyuncak, çiçek, fide, zücaciye/nalburiye vb. ihtiyaç malzemelerinin satna getirilen kstlama kaldrld. Pazar yerlerinde anlan malzemelerin satn yapacak pazarc esnaf daha önceki yaymlanan genelgelerle mevcut pazar yerleri için getirilen her bir sat yeri (tezgah/sergi) arasnda en az 3 metre mesafe olmas art, pazarc esnafnn az ve burnunu kapatacak ekilde maske kullanmas tedbirleri bata olmak üzere belirlenen tüm kurallara uyacak. Bu kapsamda; valilikler ve kaymakamlklar il, ilçe ve beldelerde mahalle/semt pazar yerlerinde 11 Mays 2020 Pazartesi günü sabah 09.00 itibariyle giyim, oyuncak, çiçek, fide, zücaciye/nalburiye vb. ihtiyaç malzemelerinin satnn yaplabilmesi için Umumi Hfzsshha Kanununun 27nci ve 72nci maddeleri uyarnca gerekli kararlar alacak. Bakanlk valiliklerden, konu hakknda gerekli hassasiyetin gösterilmesini, daha önceki genelgelerle getirilen kurallar dorultusunda uygulamann eksiksiz bir ekilde yerine getirilmesini ve bu dorultu da pazarlarn sürekli denetlenmesini istedi. Tedbirlere uymayanlara Umumi Hfzsshha Kanununun 282nci maddesi gereince idari para cezas verilecek. Aykrln durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereince ilem yaplmas, konusu suç tekil eden davranlara ilikin Türk Ceza Kanununun 195inci maddesi kapsamnda gerekli adli ilem balatlacak.

Ana Sayfaya Git