Pazartesi başlıyor!

İçişleri Bakanı Soylu, ehliyetlerin kimlik kartlarına yüklenmesi projesini anlattı:

Haberler 19.09.2020 - 00:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakan Süleyman Soylu, 21 Eylül 2020 tarihinden itibaren, yeni tip sürücü belgelerinin Türkiye genelinde nüfus müdürlüklerinden randevu alnmak suretiyle yeni nesil kimlik kartlarna yüklenmeye balanacan bildirdi.

Bakan Soylu, Nüfus ve Vatandalk leri Genel Müdürlüünde düzenlenen programda Hayat Kimliinle Kolay projesi kapsamnda sürücü belgesi bilgilerinin Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartna yüklenmesi uygulamasn anlatt.

Geçmite nüfus ilemleri için uzun süre beklendiini anlatan Soylu, teknolojinin tüm imkanlarn kullanarak, hizmetleri hzlandrdklarn belirtti.

Nüfus idarelerinin Türkiyenin teknolojik, modern yüzünü temsil ettiini dile getiren Soylu, yazlmdan, kimlik kart basmna, kimlik, ehliyet ve pasaportun tek noktada verilmesine kadar pek çok noktada önemli admlar atldn ifade etti.

Özel sektörün dinamik bir unsur olduunu, vatandan talebini artrabilmek için hizmet standard ve kalitesini sürekli yükseltmek zorunda olduunu belirten Soylu, devletin özel sektörün ortaya koyduu hizmet memnuniyeti standardna ulaamamas halinde devletle özel sektör arasndaki makasn açlacan, bu durumun da devleti itibarszlatracan kaydetti. Soylu, bakanlk olarak hizmet alanlarnda vatandan memnuniyetini ölçen bir sisteme sahip olduklarn, verilen hizmetin ardndan vatandalara memnuniyetinin sorulduunu anlatt.

Nüfus idarelerinde verilen hizmetlere ilikin aldklar en büyük riskin, kimlik, ehliyet ve pasaportun bir arada verilmesi ilemi olduunu aktaran Soylu, ehliyet ve pasaport sisteminin bir günde Nüfus ve Vatandalk leri Genel Müdürlüüne entegre edildiini, ayn gün hizmet vermeye balandn, 4-5 günlük ufak aksaklklarn ardndan sistemin tam olarak oturduunu söyledi. Soylu, Bugünkü aklm olsa yapmam. Mübarek, önce ehliyeti al, bir ay sonra pasaportu al. ifadelerini kulland.

Bakan Soylu, ehliyet, kimlik, pasaport ilemlerinin 15 dakikada, bunlardan sadece birine ilikin ilemin ise maksimum 8 dakikada gerçekletirildiini bildirdi.

Yeni sistem sayesinde ayr ayr parmak izi verilmek durumunda kalnmadn da dile getiren Soylu, bunun ülkenin güvenlik sistemine büyük katk verdiini, binlerce olayn aydnlatlmasn saladn vurgulad. Soylu, atlan admlarn faydasnn pandemi döneminde de görüldüünü anlatt.

Devrim olarak nitelendirdii yeni bir gelimeyi daha paylaan Soylu, Önümüzdeki yln ilk zaman dilimlerinde inallah elektronik kimlik dorulama sistemini de getiriyoruz. Bu da bir devrim, deiim. Teknolojik olarak bizi baka bir noktaya götüren unsur. ifadelerini kulland. Bu sistemin dolandrclklarn önüne geçeceini, kurumlar kontrol mekanizmas açsndan ciddi bir noktaya getireceini kaydeden Soylu, bütün alt yapnn, yazlmlarn, düzenlemelerin tamamlandn, gelecek yl gerekli admn atlacan bildirdi.

- 2 bin 850 belge türünden 2 bin 20si istenmiyor

Farkl uçlardaki dijital admlarla 21. yüzyln tüm imkanlarn kullanarak hem güvenlii hem de kamu hizmet standardn artrmaya çaltklarn ifade eden Soylu, kamudaki hizmet sunumunu, bürokratik ilemlerden kaynakl kayplardan kurtarmay hedeflediklerini söyledi.

Bürokratik ilemlerde vatandatan pek çok farkl belge istendiini, teknoloji sayesinde zaten kendi sistemlerinde var olan belgeleri vatandatan tekrar talep etmeyi kaldrmak istediklerini belirten Soylu, bunun için yalnlatrma ad verilen bir projeye baladklarn ve u ana kadar 2 bin 850 belge türünden 2 bin 20sini istemeyi braktklarn kaydetti.

Soylu, ayrca, Nüfus ve Vatandalk leri Genel Müdürlüünde u ana kadar yeni nesil 58 milyon 871 bin 105 kimlik kart, 10 milyon 190 bin 205 sürücü belgesi, 4 milyon 496 bin 901 pasaport düzenlendiini aktard.

Salk kurulularna verilen yetkiyle doum ve ölüm bilgileri ilemlerinin de online ve hzl yaplmasn saladklarn bildiren Soylu, 29 bin 650 doum, 266 bin 473 vefat tescili yapldn, bu saynn tüm vefat tescillerinin yüzde 65ini oluturduunu ifade etti. Soylu, bildirimlerin otomatik olarak hastaneden girildiini, evrak, zaman, kaynak, personel israf olmadan ilemin gerçekletiini kaydetti.

Soylu ayrca, Nüfus ve Vatandalk leri Genel Müdürlüünün ayn zamanda ciddi bir arive sahip olduunu ve 1881den beri bulunan 366 milyon belgeyi dijital ortama tadklarn bildirdi. Bakan Soylu, 65 bin nüfus kütüünün 35 bininin de restoratörlerin çalmasyla tertemiz hale getirildiini, kalanlar için de çalma yürüttüklerini söyledi.

Mekansal adres kayt sistemi projesine de deinen Soylu, 53 ilde 1151 yetkili idarenin sisteme entegrasyonunun tamamlandn, 28 ildeki 610 idareye ilikin entegrasyon çalmasnn sürdüünü ifade etti.

Nüfus Müdürlüklerinin vatandala temas eden yüzünü modernletirmek istediklerini de belirten Soylu, 14 il ve 29 ilçede 43 nüfus müdürlüünün yeni konsepte uygun tasarlandn, 47 ilçe müdürlüüyle toplam 90 nüfus müdürlüünün bu konsepte uyumlu hale getirildiini bildirdi.

- lkini hayata geçiriyoruz

Bugün de daha önce atlan modern admlarn üzerine ina ettikleri projeyi tantacaklarn ifade eden Soylu, kartlarn tad cüzdan göstererek, Derdimiz, bunun ikinliini azaltmak. dedi.

Kimlik kartnn arkasnda bir çip bulunduunu, vatandan hayatn kolaylatracak baz ilemleri buradan yapmay planladklarn belirten Soylu, ilkini de bu projeyle hayata geçireceklerini söyledi.

Bakan Soylu, 21 Eylül 2020 tarihinden itibaren, yeni tip sürücü belgeleri, yeni alnan ehliyetler Türkiye genelinde nüfus müdürlüklerinden randevu alnmak suretiyle yeni nesil kimlik kartlarna yüklenmeye balanacaktr. Bu ilem için, herhangi bir ücret alnmayacak. diye konutu.

Sürücü belgesinin geçerlilik süresi dolduunda tpk eski kartlarn yenilenmesi gerektii gibi sürücü belgesinin de kimlikten otomatik olarak silineceini belirten Soylu, Fiziki olarak ehliyetiniz olmak durumunda ama esas itibariyle geçerlilik sürecinde ülkemiz snrlar içinde artk trafik denetimlerinde ayrca sürücü belgesi ibraz etme zorunluluu ortadan kalkacak. Gerek jandarma gerek trafik, cep telefonu, tablet, barkod okuma cihaz, kimlik dorulama cihazyla kontrol yapabilecek. ifadelerini kulland.

Yeni sistemden sürücü belgesi basmnn aynen devam edeceini, yükleme ileminin yeni nesil sürücü belgesi baslnca yaplacan dile getiren Soylu, Yeni kimlik almaya gidenlere nüfus müdürlüklerimizdeki memurlarmz u soruyu soracaklar, kimlik kartnza ehliyetiniz varsa yüklemek ister misiniz? aretlerse iki ilemi bir arada görecek, otomatik yüklenmi olacak. Kart adresine postayla gittii andan itibaren, ehliyeti ve kimlii bu kartta tayacak. Her baslan yeni kimliin içine otomatik olarak da bunu yüklemi olacaz. diye konutu.

Bakan Soylu, bu ilemle yurt içinde ehliyet tama zorunluluunun ortadan kalkacan ancak yurt dnda kimlik kartn okuyacak bir sistem olmadndan ehliyetin tanmas gerekeceini anlatt.

Sistemin test edilmesi amacyla ülke genelinde 3 bin 500 personelin kimlik kartna yeni nesil sürücü belgesinin yüklendiini aktaran Soylu, u ana kadar hiçbir sorunla karlalmadn, her türlü teknik önlemin alndn bildirdi.

Konumann ardndan Bakan Soylunun yeni nesil sürücü belgesi bilgileri yeni kimlik kartna ilendi.

- Türkiye pek çok ülkenin ilerisinde

Nüfus ve Vatandalk leri Genel Müdürü efik Aygöl de bu projeyle vatandalarn sürücü kimlii ve kimlik kartn ayn anda tama zorunluluunun kalkacan ifade etti.

Aygöl, 11 bin personel ile 81 ilde hizmet verdiklerini anlatarak, Türkiyenin nüfus hizmetleri alannda pek çok ülkenin ilerisinde olduunu belirtti.

Vatandaa daha kaliteli ve hzl hizmet verme konusunda attklar en önemli hizmetlerden birinin sürücü belgesi, kimlik kart ve pasaportlarn tek merkezden verilmesi olduunu aktaran Aygöl, evinden ayrlamayan 15 bin 600 vatandan adresine giderek hizmet sunduklarn da bildirdi.

Ana Sayfaya Git