PCR testi şart

Mevsimsel değişiklik ile soğuk algınlığı, sinüzit, alerjik rinit gibi hastalıklarda doğal olarak bir artış yaşanıyor. Soğuk algınlığı ile Kovid-19’un ayrımı noktasında açıklamalarda bulunan Mikrobiyolog Dr. İpek Ada Alver, “Mevsimsel soğuk algınlığı belirtileri yaşayan pek çok hasta, PCR testi yapılmasına gerek duyulmadan eve gönderiliyor ve bu şekilde hastalığı çevresine bulaştırıyor” dedi. Alver, soğuk algınlığı ve Kovid enfeksiyonun ayrımı için PCR testinin şart olduğunu söyledi.

Haberler 07.10.2021 - 01:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Semptomlar birbirine çok benzeyen mevsimsel deiiklie bal souk algnl ile koronavirüs hastalnn ayrt edilmesinde küçük farklar olduunu belirten Mikrobiyolog pek Ada Alver, Sonbahar mevsiminde olduumuz bu dönemde souk algnl, sinüzit ve alerjik rinit tekrar görülmeye baland. Bakteriyel ve viral enfeksiyonlarn neden olduu bu hastalklar, belirti olarak Kovidin yeni mutasyonlarna çok benzemekte olduundan hastalarn kendilerini takip etmesi çok önemli bir kriter. Kovidi bu hastalklardan ayran en önemli özellikler ise daha iddetli ba arlarnn yaanmas, semptomlarn daha uzun ve gün geçtikçe arlaan ekilde ilerlemesidir. Dier yandan belirtilen hastalklarda koku ve tat azalrken, Kovid ise koku ve/veya tat duyusunun geçici olarak tamamen kaybolmas da önemli bir belirti açklamalarnda bulundu.

AYRIM ANCAK PCR TESTYLE YAPILABLR

Son Kovid varyantlarnda ate ve öksürük belirtilerini görülmeyebildiine dikkat çeken pek Ada Alver, Bu nedenle, souk algnl belirtileri yaayan hastalar muhakkak Kovid üphesini de göz önünde bulundurarak doktora görünmeli ve sürüntü örnei alnarak gerçekletirilen PCR testi istemeliler. çünkü bu belirtileri yaayan pek çok hastaya, antibiyotik ya da antiviral ilaçlar verilerek evde tedavi sürecine devam ediliyor. Oysa Kovid, özel tedavi gerektiren hastalklardan biri. Bu nedenle Kovid pozitif olduu halde normal hayatlarna devam eden hastalar bu ekilde pek çok kiiye hastal bulatrabilmekteler. Belirtiler açsndan ufak farkllklar olsa da ayrmn ancak PCR testi ile yaplabilecei unutulmamal diye konutu.

BAIIKLIK SSTEMN GÜçLÜ TUTMAK EN ÖNEML FAKTÖR

Enfeksiyon hastalklaryla mücadelede en önemli faktörün immün (baklk) sistemi olduunu belirten pek Ada Alver, Kovid ya da dier hastalklarn ayakta ya da ar olarak geçirilmesinin farkllk göstermesinin en büyük nedeni, baklk sisteminin kiiden kiiye deikenlik göstermesidir. Baklk sistemi ise genetik faktörler, uyku düzeni, egzersiz, su tüketimi, stres faktörleri, youn i temposu, beslenme düzeni, sigara, alkol ve dier bamllk yapc maddelerin tüketimi, anne sütü alm, hava kalitesi, yanda ve kronik hastalklara baldr dedi.

Mevsimsel deiiklie bal souk algnl ya da dier enfeksiyon hastalklaryla mücadelede baklk sistemini güçlendirici gdalarn rolünün büyük olduunu vurgulayan pek Ada Alver, unlar söyledi:

Bu süreçte, paketli ya da hazr gdalardan kaçnarak doal gdalarn tüketimine özen gösterilmeli. Fermente ürünler (sirke, tarhana, turu, algam), prebiyotik ve probiyotik ürünler, kefir, yourt, propolis, polen, bal, arsütü, zencefil, karabiber, pancar, ayva, soan ve sarmsak arya kaçmamak artyla muhakkak tüketilmeli. Ihlamur, adaçay, zencefil-bal, kuburnu çaylar tüketilmeli. Gebeler ise tedavi sürecinde mutlaka kadn doum uzmanlarna danmallar. Her türlü hastaln baklk sistemi düük bireyleri daha kolay yakalayabileceinin unutulmamas gerekir.

Ana Sayfaya Git