Pervarililer, 102 yıllık savaş sireniyle iftar açıp, sahura kalkıyor

SİİRT'in Pervari İlçesi sakınlari Belediye'de bulunan ve 1'nci Dünya Savaşı'nda kalan Ruslar ait 102 yıllık savaş sireni aletiyle Ramazan ayında iftar açıp, sahura kalkılıyor.

Haberler 12.06.2017 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pervari lçesinde iftar ve sahur yllardr sirenle halka duyuruluyor. Pervari lçesinde o dönemde cami ve elektik olmamas nedeniyle özellikle Ramazan aynda kullanlan sava sireni, Pervari Belediyesinde muhafaza ediliyor. Ramazan ay nedeniyle sirenin çalmas için görevlendirilen Hadi Özer, 10 yldan bu yana iftar ve sahur saatlerinde yüksek bir noktaya çkp sireni çalarak iftar saatini ve sahur saatinin geldiini halka duyuruyor.

ERMENLER TARAFINDAN GETRLD

Sava sireninin iftar vakitinin ezan bitiminden hemen sonra çalmaya baladn anlatan ilçe sakinlerinden Ali Özcan, öyle konutu;

O dönemlerde Pervariye bal Gümü Ören Köyünde Lato isminde bir Ermeni vatanda yayor. Vana gidip Rus kuvvetleri ile beraber bata ilçemize bal Beendik Köyünü gitmek ve igal etmek için gelmilerdir. Lato, Beendik Köyünde öldürülünce Rus kuvvetleri çekilmek zorunda kalyor. 1920 ylnda Pervaride kurulan belediye dönemin artlarna göre Ramazan aynda özellikle ezan sesini duyulmamas yeteri kadar ses cihazlarnn olmamasndan ötürü Ruslardan ele geçirilen sava sireni gerek iftarda gerekse sahurda vatandalar uyarmak için kullanlmtr. Baz yerlerde nasl ki Ramazanda davul kullanlyorsa ilçemizde de sava sireni kullanlyor. Biz de her iftar ve her sahur vaktinde sava sirenini çalp geleneimizi sürdürüyoruz.

Ana Sayfaya Git