Petrol kaybını önleyen sistem

Batman Üniversitesi, kuyularda yıllık yüzde 20 petrol kaybını önleyen sistem geliştirdi

Haberler 07.04.2021 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batman Üniversitesince, TÜBTAK destekli Petrol Kuyularndaki Ekipmanlarda Oluan Olas Mekanik ve Elektrik Arzalarnn Uzaktan Tespiti için Yapay Zeka Tabanl Otomasyon Sisteminin Gelitirilmesi ve Uygulanmas projesiyle gelitirilen sistem sayesinde petrol kuyularnda meydana gelen yllk yüzde 20 kayp önlenebilecek.

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. dris Demir, Mühendislik Fakültesi birimindeki öretim üyelerinin petrol kuyularndaki olas elektrik ve mekanik arzalarnn henüz olumadan tespiti için yapay zeka tabanl bir sistem gelitirdiini söyledi.

Yaplan çalmann kamu üniversite sanayi ibirliinin çok güzel bir örnei olduunu ifade eden Demir, sistemin yalnzca petrol kuyular için deil, su ve jeotermal kuyular gibi dier oluumlarda da veri salayacak bir sistem olduunu belirtti.

Demir, öyle konutu:

Sistem gelitirdiler

Sistemin en büyük özelliklerinden biri de yerli ve milli olmasdr. Bu yaplan yerli bir yazlm, teçhizat yerli unsurlardan oluuyor. Tamamen ülkemizin öz kaynaklaryla yaplan bir sistem. Sistem, öngörülen muhtemel üretim kayplarnn en az yüzde 20sinin önüne geçebilmek ve bu sayede verimlilii artrabilmeyi amaçlyor. Bu proje üniversitenin sadece Türkiye Petrolleri Anonim Ortakl (TPAO) ile deil, dier d paydalar ile de yapaca kamu sanayi i birliinin de önünü açacaktr. Bunun için bu çalmalar çok önemsiyor ve destekliyoruz.

Proje yöneticisi Mühendislik ve Mimarlk Fakültesi Öretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Faruk Erturul, 7 akademisyenin yaklak iki yllk çalmasnn sonucunda projeyi tamamladklarn söyledi.

Proje kapsamnda petrol üretim sistemlerinde olas arzalar daha meydana gelmeden önce öngörebilen ve anlk arzalar tespit eden Akll Petrol Takip Sistemi yaptklarn ifade eden Erturul, u bilgileri verdi:

Petrol kaybn önlüyor

Sistemin yüzde 20 petrol üretim verimine katk vermesini beklemekteyiz. Ayn zamanda oluabilecek içilik, arzadan kaynakl donanm deiik maliyetlerini de minimize etmektedir. Bu sebeple bu projemiz etkin ve verimli bir sistem gelitirmeyi hedeflemitir. Bunu yaparken çan son teknolojilerinden faydalandk. Nesnelerin interneti ve yapay zeka temelli teknolojisiyle analiz edildi. Bu süreçte TPAO Genel Müdürlüü ile Bölge Müdürlüü katklaryla Bat Raman kampnda bulunan BR-420 kuyusunda sistemimiz yaklak bir yldr her türlü hava koulunda test edildi ve baarl bir ekilde çalt gözlemlendi.

TPAO Batman Bölge Müdürü Mustafa Demir de gelitirilen sistemin yerli ve milli olmasnn çok önemli olduunu, projenin yaplacak çalmalarla daha iyi bir seviyeye geleceini ifade etti.

Kuyularda stop hale geçtii andan itibaren üretilemeyen petrol miktarlarnn arza kayplar olarak tanmlandn aktaran Demir, bu kayplar minimuma düürmenin en büyük hedeflerinden biri olduunu vurgulad.

Zeka ve kural tabanl olmal

Demir, konumasn öyle tamamlad:

Dolaysyla bu sistemin yapay zeka ve kural tabanl olmas, iletilebilir anlamda olmas bizler için önemlidir. Pompann belirli yerlerine yerletirilen sensörler ile kuyunun karakteristik özellikleri belirlenmekte, kuyuda meydana gelen reaksiyonlarla anlk veriler veri merkezimize iletilmektedir. Bu da kuyunun arza durumuna geçmesini engellemektedir. Projede emei geçen bütün hocalarmza, sahadaki takm arkadalarmza teekkür ederim. Projenin çok daha iyi bir noktaya geleceini düünüyorum.

Ana Sayfaya Git