Pirinç tanelerine "cihar yar-i güzin" olarak bilinen 4 halifenin isimlerini yazdı

Gubari hat sanatının Türkiye'de bilinen iki ustasından biri olan Ömer Faruk Tekin, yaklaşık 3 aylık çalışmasının ardından 9 pirinç tanesine, ayrı ayrı Allah lafzı, Kelime-i Tevhid, Hazreti Muhammed ve torunları Hazreti Hasan, Hazreti Hüseyin ile 4 halifenin isimlerini yazdı

Haberler 05.10.2020 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gözle görülemeyecek kadar küçük, ince yaz ve hat sanat gubarinin Türkiyede bilinen iki ustasndan biri olan Ömer Faruk Tekin, gelincik kl ile yaklak 3 aylk çalmasnn sonucunda 9 pirinç tanesine ayr ayr Allah lafz, Kelime-i Tevhid, Hazreti Muhammed, torunlar Hazreti Hasan ve Hazreti Hüseyin ile 4 halifenin isimlerini yazd.

Gubari hat sanatyla incir çekirdeklerinden yapt dünyann en küçük 99 ve 33lük tespihinin her tanesine Allah yazan ve incir çekirdeine Türk bayra motifi yapan, bir pirinç tanesine besmeleyle hlas suresini yazan Tekin, bu defa da pirinç tanelerine, dört halife veya dört seçkin dost (cihar yar-i güzin) olarak bilinen Hazreti Ebubekir, Hazreti Ömer, Hazreti Osman ve Hazreti Alinin isimlerini yazd.

Tekin, 5 yldr bu sanat icra ettiini belirterek eserinin, dünyann en küçük cihar yar-i güzinleri olduunu söyledi.

Cihar yar-i güzinlerin camileri süslediini belirten Tekin, Dünyann en büyük cihar yar-i güzinleri, Kazasker Mustafa zzet Efendinin yazm olduu ve günümüzde de Ayasofya Camisinde sergilenen, 7,5 metre büyüklüündedir. Bu yaptm da dünyann en küçükleri. Yani bunun küçüü daha yok. Aratrmalarmza göre slam alemi içerisinde bu büyüklükte cihar yar-i güzin olarak hiç olmad için dünyann en küçüü diyorum. dedi.

Tekin, srasyla 9 pirinç tanesinin üzerine, Allah celle celaluhu, Muhammed aleyhisselam, Ebubekir radyallahu anh, Ömer radyallahu anh, Osman radyallahu anh, Ali radyallahu anh, Hasan radyallahu anh, Hüseyin radyallahu anh isimlerini, bir pirinç tanesine de La ilahe illallah Muhammeden Resulullah Kelime-i Tevhidini yazdn söyledi.

PRNç TANES ÜZERNE FATHA SURESN çALIMA NYETM VAR

çalmasn yaklak 3 ayda tamamladn dile getiren Tekin, unlar kaydetti:

Bir pirince yazmak, özel mikro frçalarla, özel mürekkeplerle yazdktan sonra tashih dediimiz düzeltme ileminden geçiyor. Bu sanatta en ufak bir dikkat dankl, en ufak bir kural d hareket, yapm olduunuz bir haftalk emei yok edebiliyor. çok hassas bir ekilde bir hafta süreyle bir pirinç tanesi üzerinde çaltm.

Mikroskopla çalyorum, bu araç bizim sanatmzn olmazsa olmazlarndan. Farkl büyüklükte mercekler de kullanyoruz. Bundan sonra da bir pirinç tanesi üzerine besmele ile beraber Fatiha suresini çalma niyetim var.

Ana Sayfaya Git