Polis Altun'un alo uyarısı!

Emekli polis İsa Altun, günde 60 kişiyi dolandıran ‘teleçakallar’ın şeytani yöntemlerini anlattı ve uyardı: “Hedef kişinin tüm kimlik bilgileri, banka bilgileri ve diğer bilgilere sahip olmadan asla aramazlar. Eğer biri size telefonda operasyon, banka, polis, altın diyorsa onu dinlemeyin ve telefonu hemen kapatın.”

Haberler 21.02.2022 - 01:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Organize, narkotik gibi kritik ubelerde çalan polis sa Altunun son görev yeri adliyelerdi. Meslek yaants boyunca karlat olaylar kaleme alan sa Altun, dijital suçlar anlatan Ortam Sanal Suç Gerçek kitabn da yazd. çetelerin yapsn, çalma yöntemlerini ve vatandalarn nasl korunacaklarn öyle anlatt:

STHBARAT TOPLANIR

çete birini rastgele aramaz. Bölgedeki elemanlar vastasyla önce aranacak kii tespit edilir, sonra telefon numaras bulunur. Kurban yalnz yaayan, yal kiilerden seçilir. Daha sonra çete üyeleri istihbarat toplamaya balar. Önce kiisel bilgilerinin tümü, sonra tapu, banka ve dier bilgiler elde edilir. Kimi kimsesi var m, ne kadar paras var, ailenin tüm üyeleriyle ilgili bilgiler bulunur. Tüm bilgiler tamamlanmadan hedef aranmaz. Son zamanlarda çökertilen çetelerin üyeleri arasnda kamu görevlilerinin de olduu ortaya çkt. çeteler kritik bilgileri bu kiilerden alyorlarm.

EMREDC SES TONU KULLANILIR

çetede çok iyi polis taklidi yapabilen, tok sesli birkaç kii olur. Bunlar kurban arar. Emredici, tahakküm altna alan ses tonuyla konuur. Sizi kendisine inandrmak için tüm kimlik, tapu ve banka bilgilerinizi, çocuklarnzn ismini, hatta geçen yl ölen bir akrabanzn adn bile söylerler. Teleçakallar teknolojiye de uyum saladlar. anlurfada bir çete, dolandrlacak kiilerin ikinci telefonlarn çalmaz duruma getirmesi ve polis tarafndan aranyor gibi gösterilmesi için Rusyadan hacker bile ithal etmiti. çetelerin son zamanlarda kullandklar yöntemlerden biri de saplama. Bu yöntemde sizin telefon hattnz ele geçiriyorlar. Cep telefonuyla konuurken sabit hattnzdan 155i aramanz istiyorlar. Hangi numaray ararsanz arayn çete üyeleri karnza çkyor.

TERÖRÜ ALET EDERLER

Sizi aradklarnda bir operasyonun içinde olduunuza inandrmaya çalyorlar. Bir sürü isim, terör örgütleri ve suç unsurlar sayabilirler. Kiisel bilgilerinizin tümünü sayd için polis sandnz kii sizi sanal bir operasyonun içine çeker. Terör örgütüne operasyon yapmak için tüm paranz teslim ederken, aslnda operasyon yaplan kii siz olursunuz. nanmazsanz tehdit edilirsiniz. Evinize gelip sizi alacaz ya da Operasyonu engellediiniz için tutuklanacaksnz derler. Dolandrldnz anlamamanz için size Paray getir, bize ver demezler. Kontrol edip size geri vereceiz veya Seri numaralarn kayt altna alp böylece teröristleri yakalayacaz derler. Ergenekon, Balyoz, PKK, FETÖ ya da suç örgütleriyle ilgili operasyonlarda adnzn geçtiini söylemeye baladlar. Rakamlar büyüdükçe bu çetelerin güçleri de büyüdü. Artk konjonktüre göre aryorlar. Gündemde ne varsa sizi onunla suçluyorlar ya da o örgüte operasyon düzenlettiriyorlar.

POLS ASLA SZ ARAMAZ

Ben narkotikte, organizede çaltm. Polis asla telefonla vatanda arayp operasyonla ilgili bilgi vermez, para istemez. Bir polisin vatanda operasyonla ilgili arayarak bilgi vermesi ayrca suçtur. Bunun sonucu memuriyetten ihraç olabilir. Eer sizi arayan bir kii polis olduunu söyleyip altn, para ve banka diyorsa polis deildir. Karnzdaki kiiyi dinlemeden telefonu kapatn. Mahallenizdeki karakola giderek yaadklarnz anlatp ikyetçi olun.

PARAYI TESLM ALAN PYONDUR

sa Altun, para teslim alrken yakalananlarn çetede üst düzey isimler olmadna dikkat çekiyor: Tele dolandrclar organize çeteler. çete liderinin altnda bölge, il, ilçe ve mahalle sorumlular ile istihbarat toplayan elemanlar vardr. çete lideri ve üst düzey çete elemanlar asla para teslim almaya gitmez. Ya çetenin en altndaki kii ya da dardan biri gönderilir. Kendisine teslim edilecek parann ne kadar olduunu mutlaka bilir bu kii. Kendisine 3-5 bin lira ödenir. Ancak üst düzey elemanlar her aamada teslimat izler. Teslimat için giden kii yakalanrsa kimsenin ismini vermez. Cezasn yatar ve çknca yine iine döner.

HPNOTZE EDERLER

Dolandrclar bir kez para aldklar kiiyi daha sonra yeniden arayabilir. Sizi adeta hipnotize etmilerdir. Toplamda 5 gün süren dolandrclk olaylar var. stanbulda yalnz yaayan bir hanmefendiyi arayan çete, toplamda 2 milyon liray 5 günde parça parça bankadan çektirerek ald. Son gün, hanmefendinin yaad binann kapcs üphelenerek polise ihbarda bulundu. Böylece paray teslim almaya gelen kii yakaland.

Ana Sayfaya Git