Polis kurşunu 403 can aldı

Polisin silah kullanma yetkisini genişleten PVSK’de 2007 yılında yapılan değişiklikten bu yana polis kurşunu can almaya devam ediyor. En son Suriyeli 18 yaşındaki Ali El Hemdan’la birlikte bugüne kadar 403 kişi yaşamını yitirdi.

Haberler 01.05.2020 - 00:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

2007 ylnda, ç Güvenlik Paketiyle 2559 Sayl Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu (PVSK) deitirilerek, polislere kendi öngörüsü ve takdiriyle zor ve silah kullanma yetkisi verildi. Baran Tursun Vakfnn verilerine göre, 2007 ila 2020 yllar arasnda faili polis olan 403 ölüm yaand. Ölenlerden 93ü ise çocuk. Yaanan ölümler ya polis kurunu ya panzer veya polis arac çarpmasyla ya da polis merkezlerinde üpheli bir ekilde meydana geldi. .

POLSTEN BLDK SAVUNMA

Polisin fail olduu bir cinayet de 27 Nisan 2020de Adanada yaand. Adanann Seyhan ilçesinde dur ihtarna uymad gerekçesiyle polisin açt ate sonucu 18 yana yeni giren Suriyeli Ali El Hemdan yaamn yitirdi. Hemdan öldüren polis memuru F.K. Peinden koarken zaten oruçluydum, dengemi kaybedip dütüm, silah ate alm olabilir diye ifade verdi. Hemdana ilikin Adana Adli Tp Kurumu (ATK) tarafndan verilen otopsi raporunda, sol gösünün üst ksmnda (kalp) bir santimetre yara izi olduu ve buna bal olarak yaamn yitirdii belirtildi.

HANTA DOSYASINDA TOZLU RAFTA

Katil zanls polis tanklarn beyanlarn ve ATK ön otopsi raporuna binaen çkarld Adana Sulh Ceza Hakimliince kasten öldürme suçundan tutuklanarak cezaevine konuldu.

Bir dier cinayet 14 Nisan 2019da Diyarbakr Sümerparkta yaand. Sabah saatlerinde arkadayla parkta oturan Recep Hanta, polis kurunuyla öldürüldü. Valilik tarafndan yaplan açklamada dur ihtarna uymad gerekçesiyle vurduu belirtilirken, Hantan yanllkla öldürdükleri hazrlk soruturmasnda polislerin beyanlarnda yansd. Hanta dosyas davaya dönümezken, soruturma dosyas Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca tozlu raflarnda yerini alyor.

KURKUTUN FAL TUTUKLANMADI

Failin polis olduu bir baka cinayet ise; 2017de Diyarbakrda katld Newroz kutlamasnda yaand. Kutlamann yaplaca alana giri noktasnda polisin açt ate sonucu üniversite örencisi Kemal Kurkut yaamn yitirdi. Dönemin Diyarbakr Valisi Hüseyin Aksoy tarafndan Kurkut canl bomba olarak duyurdu. KHK ile kapatlan dihaber editörü Abdurrahman Gökün saniye saniye fotoraflad Kurkutun kurunlanma an tüm gerçekleri gözler önüne serdi.

Kurkutun ölümüne ilikin polis memuru Y.. hakknda olas kastla öldürme suçundan müebbet hapis istemiyle Diyarbakr 7nci Ar Ceza Mahkemesince dava açld. Y.. adl polis memuru, müebbet hapis istemiyle tutuksuz yarglanrken, ailesinin hukuk mücadelesi devam ediyor.

MAHKEME KAçINILMAZ HATA DED

Kzltepede 28 Austos 2015 tarihinde dur ihtarna uymad iddiasyla açlan ate sonucu öldürülen 16 yandaki Mazlum Turan da PVSKnin bir dier maduru. Turann öldürülmesine ilikin görülen davada sank Süleyman Esenboa, 10 yl hapis cezas almt. Sank, karar Diyarbakr Bölge Adliye Mahkemesine tamt. Mahkeme de Esenboa hakknda verilen hapis cezasn kaldrarak, Turann ölümünü kaçnlmaz hata olarak deerlendirdi.

zmirin Bayrakl ilçesinde polisin dur ihtarna uymad gerekçesiyle öldürülen bir dier isim de Baran Tursun. 2007 ylnda aracyla giderken polis kurunuyla öldürülen Tursunun davasnda yarglanan sank polis Oral Emre Atar 2 yl 1 ay hapis cezas alrken delilleri karartan 10 polis ise beraat etti. Tursun ailesi de o tarihten bu yana adalet talebiyle mücadele ederken bu süreçte baka madurlarla birlikte hareket etmek için Baran Tursun Vakfn kurdu.

Ana Sayfaya Git