"Polisin gökyüzündeki gözü" 39 yaşında

Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığı, kurulduğu 1981'den bu yana asayişten kaçakçılık ve terörle mücadeleye, trafik kontrolünden arama ve kurtarma hizmetlerine kadar birçok alanda "polisin gökyüzündeki gözü" olarak görev yapıyor

Haberler 20.10.2020 - 00:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Emniyet Genel Müdürlüü Havaclk Daire Bakanl 39 yldr asayiten kaçakçlk ve terörle mücadeleye, trafik kontrolünden arama ve kurtarma hizmetlerine kadar bir çok alanda polisin gökyüzündeki gözü olarak çalyor.

19 Ekim 1981de SA-318C Alouette tipi helikopterlerle hizmet vermeye balayan Havaclk Daire Bakanl halen Ankara, stanbul, zmir, Diyarbakr, Adana, Antalya, Van ve Erzurum olmak üzere 8 ilde görevlerini baarya sürdürüyor.

Envanterinde Sikorsky Blackhawk S70A, Sikorsky Blackhawk S70i, Bell 206L, Bell 429 model helikopterler ve Beechcraft King Air B350i, Cessna Citation xls uçaklar ile çeitli türlerde HA ve SHAlar bulunan Bakanlk, kuruluundan bu yana bir çok konuda önemli mesafe kat etti.

Kurulduu yllarda bünyesinde emniyet hizmetleri snf uçucu pilotu bulunmayan Bakanlk, bugün kendi pilotlar ve uçu ekibi ile hizmetlerine devam ediyor.

Emniyet Genel Müdürülüü Havaclk Daire Bakanl, 2000de Gölba Ufuk Danimend ve Diyarbakr Ünal Erkan polis heliportlarnn uluslararas meydan statüsüne kavumasyla Türkiyenin ilk ICAO (Uluslararas Sivil Havaclk Birlii) kodlu helikopter meydanlarna sahip oldu.

- 15 Temmuzda hainlerin ilk bombalad yer

15 Temmuz darbe giriimi srasnda, görevleri ve kapasitesi nedeniyle FETÖcü hainlerin bertaraf etmek amacyla ilk bombay attklar yer olan Havaclk Daire Bakanlnda 7 personel ehit dütü, baz hava araçlar da büyük zarar gördü.

Darbe teebbüsünün bastrlmasnn ardndan yeniden yaplanmaya giden ve personelinin yüzde 80i ihraç edilen Bakanlk, envanterindeki Bell ve Sikorsky helikopterlerin tüm rutin bakmlarn, bünyesindeki teknik personel ile yapmaya balad.

Bakanln bakm hizmetlerindeki bu performas dünyann ünlü helikopter üretici firmalarndan Bell Helicopter Textron ve Sikorsky Aircraft Corporationn dikkatini çekti.

Her iki firma, helikopterlerinin uçua her an hazr olmas ve bakm hizmetlerinin eksiksiz yerine getirilmesinden dolay Havaclk Daire Bakanln Muhteem Operasyonel Hazrlk Ödülüne layk gördü.

- Polisin gökyüzündeki gözü

Havaclk Daire Bakanl asayi, kaçakçlk, terörle mücadele ve trafik kontrolleri gibi temel görevlerinin haricinde deprem ve tabi afetler, arama ve kurtarma hizmetleri ile yaral ve hasta vatandalarn sevkinde de önemli rol üstleniyor.

Öte yandan, özellikle yaz aylarnda turizm arlkl illerde yaplan devriye uçularyla karadan fark edilmesi ve ulalmas çok zor olan birçok bölgedeki orman yangn, pilotlarn duyarll sayesinde büyümeden önleniyor.

Havaclk Daire Bakanl, bir taraftan 21inci yüzyl hava polisinin nasl olmas gerektii konusunda çalmalarna devam ederken dier taraftan da ileriye dönük projelerini hayata geçirebilmek için 7 gün 24 saat görev yapyor.

Ana Sayfaya Git