Polisin "sağ kolu" görev köpekleri

Suçu hassas burunlarıyla koklayarak bulan, uyuşturucu başta olmak üzere birçok operasyonda ön saflarda polislerle birlikte yer alan görev köpekleri, Emniyet Genel Müdürlüğünün Narkotik Suçlarla Mücadele Eğitim Akademisi Köpek Eğitim Merkezinde yetiştiriliyor.

Haberler 05.10.2018 - 10:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suçu hassas burunlaryla koklayarak bulan ve bata uyuturucu olmak üzere birçok operasyonda ön saflarda polislerle beraber yer alan görev köpekleri, Emniyet Genel Müdürlüünün Narkotik Suçlarla Mücadele Eitim Akademisi Köpek Eitim Merkezinde yetitiriliyor.

Türkiye genelinde suçlularn yakalanmasnda önemli rol oynayan eitimli köpekler, merkezde branlarna göre farkl sürelerdeki programlarn ardndan idarecisiyle yeni görev yerine atanyor.

Örendiklerini unutmamas ve ald eitimin ölçülmesi amacyla belirli aralklarla merkeze çarlan görev köpekleri ile idarecileri, uygulanan testleri baaryla geçtikten sonra görev yerlerine dönüyor.

Emniyet tekilatnn yan sra Jandarma, Gümrük, Sahil Güvenlik ve AFAD gibi kurumlarn eitimli köpek ihtiyacn da karlayan merkezde, ikili ibirlii anlamalar dorultusunda çok sayda ülkenin güvenlik güçleri mensuplarna da eitim veriliyor.

- 10 branta eitim veriliyor

Merkezin ihtiyaç duyduu köpekler, üretim ya da hibe yoluyla salanyor.

Vatandalar tarafndan hibe edilen köpekler, oyun oynama kabiliyeti bata olmak üzere bir dizi teste tabi tutulduktan sonra baarl olursa programa dahil ediliyor.

Merkezde üretilen yavrular ise 45 günlük olduktan sonra oyun arlkl eitim görmeye balyor. Bir yana gelen köpek, temel eitiminin ardndan mizacna göre narkotik, silah/mühimmat, bomba, asayi, özel operasyon, koku molekülü, iz takip, ehir içi iz takip, çay-tütün, ceset ve banknot arama branlarndan birinde eitime alnyor.

- Frtna ve Zehirin ad barnaklarda yayor

Sevgi, sabr ve otorite ile harmanlanm bir ortamda eitimini tamamlayan görev köpekleri, uyuturucu bata olmak üzere birçok operasyonda polislerle ön saflarda yer alyor.

2009 ylnda Irakta Musul Bakonsolosluuna idarecisiyle atanan ve 2014te gerçekletirilen terör saldrsnda telef olan patlayc ve silah mühimmat arama köpei Frtna ile Mardinin Nusaybin ilçesinde bir teröristi etkisiz hale getirdikten sonra el yapm patlaycnn infilak ettirilmesi sonucu telef olan özel operasyon köpei Zehirin adlar, Köpek Eitim Merkezindeki barnaklarda yaatlyor.

Avrupann birçok ülkesinde gerek ya gerek fiziki yeterlilik nedeniyle görev yapamaz hale gelen köpekler ine ile uyutulurken, Köpek Eitim Merkezinde görev köpeklerine ölene kadar idarecisi tarafndan baklyor.

- Hayvanlara iddet haberleri onlar da üzüyor

Mesailerinin tamamn sorumlu olduklar arkadalar ile geçiren idarecileri, özellikle son dönemde artan hayvanlara iddet haberlerinden rahatszlk duyuyor.

Narkotik Suçlarla Mücadele Eitim Akademisi Köpek Eitim Merkezinde görevli Komiser Merve Hilal Yldz, AA muhabirine yapt açklamada köpeklerin yaptklar iteki en büyük yardmclar ve arkadalar olduunu belirterek, narkotik ve patlayc madde bulunmas ve insan hayatnn korunmasndaki önemli katklarna iaret etti.

Hayvanlarn kendilerini ifade edemediini ve insanlarn yardmna ihtiyaç duyduunu anlatan Yldz, çocuklara küçük yata hayvan sevgisinin alanmas gerekiyor. Hayvan sevgisi alandktan sonra bu tür sorunlarn alacan düünüyorum. diye konutu.

- Bunlar bizim silah arkadalarmz

15 yllk görev köpei idarecisi Doan Yldz ise merkezde verilen eitimlere katlan idarecilere köpek ve hayvan sevgisinin öncelikli olduunu belirtti.

Sevgi, sabr ve otorite olmadan köpek eitimi zordur. diyen Yldz, unlar kaydetti:

Bunlar bizim silah arkadalarmz, bunlarla beraber görev yapmaktayz. Ülkemiz ve insanlarmz için hizmet etmekteyiz. Bizim için çok deerliler. O haberleri okuduumuz zaman çok üzüntü duyuyoruz. Bunun yasal yaptrm var, 5199 sayl Hayvanlar Koruma Kanunu. En önemlisi insanlarmzda biraz daha hayvan sevgisi ve duyarll olmasn istiyoruz.

Ana Sayfaya Git