Poşular Suç Sayılamaz!

Sarı, kırmızı, yeşil renkli poşuyla ilgili karar: Örgüt propagandası değil

Haberler 18.02.2018 - 11:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

BNGÖLün Genç ilçesinde, aracnda bulunan pou ve boncuktan maket kularn yeil, krmz ve sar renginin terör örgütünü simgeledii iddiasyla hakknda, Terör örgütü propagandas suçundan 5 yla kadar hapis istemiyle dava açlan Kadri Demir, beraat etti. Mahkeme, ku maketi ve pouyu tamann terör örgütü propagandas oluturmayacan belirtti.

Diyarbakrda yaayan inaat içisi Kadri Demir (35), 30 Ekim 2017 günü çalt Elazn Karakoçan ilçesine gitmek için 21 FC 231 plakal aracyla yola çkt. Bingölün Genç ilçesi Küpar mevkiinde yaplan kontrol srasnda jandarma, Demirin aracnda yapt aramada, ön cama asl yeil, sar, krmz renkli boncuklardan yaplma 2 ku maketi ile torpido gözünde ayn renklerde pou buldu. Bur renklerin terör örgütünü simgeledii iddiasyla gözaltna alnan Kadri Demir, ifadesinin ardndan serbest brakld, hakknda soruturma açld.

PROPAGANDANIN NE OLDUUNU BLE BLMYORUM

Soruturmann tamamlanmasnn ardndan Kadri Demir hakknda Terör örgütü propagandas yapmak suçlamasyla 5 yla kadar hapis istemiyle dava açld. Bingöl 2nci Ar Ceza Mahkemesinde tutuksuz yarglanan Kadri Demir, savunmasnda propagandann ne olduunu bile bilmediini belirterek, Aracn camnda 2 ku maketi vard. Bunlar süs için arabaya taktm. Renkleri bilerek seçmedim. Ku maketlerini cezaevinden çkan komudan aldm. Pounun arabada olduunu bilmiyordum. Dün akam akrabamzn düünü vard. çocuklar halay çekmek için almlar ve arabaya koymular. Görseydim, arabaya koymazdm. Kesinlikle siyasetle iim olmaz. Sadece ekmeimin peindeyim. Yeil, sar ve krmz renklerin PKK bölücü terör örgütünü simgelen renkler olduunu biliyorum. Bu malzemelerin yasak olduunu bilmiyordum. Renkli ku Diyarbakr ve bölgenin her yerinde tüm hediyelik eya satan maazalarda satlmaktadr. Onlarca ku besliyorum. Bunun için ku süsünü arabamda bulunduruyorum. çok pimanm. Propaganda yapma amacm yoktu. Torpidoda bulunan pou yöreseldir dedi.

KU MAKET VE POU PROPAGANDA SUçU OLUTURMAZ

Esas hakknda görüünü açklayan savc, ku maketi ve pounun niteliine göre terör örgütü ile ilgili bir öreti, düünce veya inanc bakalarna yayma kast bulunmadn belirterek, sann beraatini istedi. Mahkeme ise atl fiilin kanunda suç olarak tanmlanmam olmas nedeniyle Kadri Demirin beraatine karar verdi.

Gerekçeli kararnda, Kadri Demirin ku maketi ve pouyu aracnda tamasnn Terör örgütü propagandas oluturmayacan belirten mahkeme, beraatine karar verildiini açklad. Mahkeme, sar, krmz, yeil renkil ku maketi ve pounun dosyada delil olarak saklanmasna hükmetti.

ÜRKÜT:KARAR MADURYETLERN ÖNÜNE GEçECEK

Bölgedeki düünlerde kullanlan poularla ilgili kararn emsal niteliinde olduunu belirten sank avukat Erhan Ürküt, unlar öyledi:

Sar, krmz ve yeil renklerle ilgili bölgede birçok davalar açld ve soruturmalar balatld. En görsel olan Adanada bir düün konvoyunda gelin ve damat durdurularak, sar, krmz, yeil renkli poulara el konuldu. Bu olay günlerce sosyal medyada ve basnda yer ald. Bu üzücü bir durum. Bunun ilk defa bizim kararmzla bertaraf edildiini, bunun propaganda arac olmadn gördük. Müvekkilimiz hakknda pou ve ku figüründen dolay cezalandrma yoluna gidilmeye çalld. Diyarbakrda, bölgede ve Kürtlerin youn olarak yaad corafyada bu tür renkler her düünde kullanlr. Kimse bunu siyasi bir partinin veya yasa d bir örgütün propaganda arac olarak görmüyor. Umarz kararla birlikte birçok maduriyetin önüne geçilmi olur. Bunun propaganda olmadna dair verilen kararn emsal niteliinde olduunu düünüyoruz. Pou, geçmite bölgede folklorik ritimlerde faaliyet gösteren insanlarn elinde sallad mendil olarak da deerlendiriyor. Bunu örgütün propaganda arac olarak deerlendirmek vahim bir durum. Güvenlik güçleri bunu öyle deerlendirmi olabilir, ama hukuk eitimi alm kiilerin bunu dava konusu etmesi üzücü bir durumdur. Bu durumun bir nebze giderilmesi bizi sevindirmitir.

Ana Sayfaya Git