'Pozitif kişi, yüzlerce kişiye bulaştırabilir'

Prof. Dr. Nur Baran Aksakal, "Siz pozitif olduğunuzu bildiğiniz halde toplum içine karışırsanız pek çok kişiye ki bu başta ortalama 3 kişiydi; ama kalabalık oluşturursanız 15- 20 kişiye hatta belki yüzlerce insana bulaştırma riski taşıyorsunuz demektir" dedi.

Haberler 30.09.2020 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Nur Baran Aksakal, koronavirüs test sonucu pozitif çkan veya pozitif kiilerle temas bulunan kiilerin uymas gereken izolasyon sürecinin önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Aksakal, Test sonucu pozitif çkan ya da pozitif olan biri ile temas sonras nefes darl, ate yükseklii, koku alamama gibi semptomlar olan insan says da artyor ve biz bu kiilere kendilerini izole etmeleri gerektiini anlatyoruz. zolasyon kiinin kesinlikle evde kalmas demek ya da herhangi bir ortamda dier insanlarla temasnn olmayaca ekilde yaamaya devam etmesi demek. Gördüümüz çok enteresan haberler var. Pozitif olup düün yapanlar ya da pozitif olmalarna ramen misafir kabul edenler ya da kendileri dar çkarak baka insanlarla temas edenler var. Bu bizim istemediiniz bir ey. çünkü zaten virüsün yaylma yolu bu dedi.

YÜZLERCE NSANA BULATIRMA RSK TAIYORSUNUZ

Prof. Dr. Aksakal, izolasyonun hastalkla mücadelede en önemli kozlardan olduunu belirterek, Pozitif olduunuzu bildiiniz halde toplum içine karrsanz pek çok kiiye ki bu bata ortalama 3 kiiydi; ama kalabalk oluturursanz 15- 20 kiiye hatta belki yüzlerce insana bulatrma riski tayorsunuz demektir. O nedenle kiinin kendini izole etmesi hem kendini korumas hem de dier insanlar korumas açsndan çok önemli. Özellikle testi pozitif olan kiilere batan itibaren 14 gün süreyle izolasyon demitik; ama semptom olanlarda da bu 10 günün kesinlikle rijit ekilde uygulanmas gerekiyor. Yani kiinin kesinlikle dar çkmamas gerekiyor ve ev halkndan ya da evde birlikte olduu dier insanlarla mutlaka mesafeyi koruyarak hareket etmesi gerekiyor. Aksi takdirde virüs bulan önleme ansmz yok. Enfekte olan kii says en bata 3 kiiydi imdi daha fazla kiiden bahsediyoruz. Hatta açklanan saynn 10 kat diyoruz. Bunun nedeni de pozitif kiilerin toplumda geziyor olmas ve bizim kesin izolasyon dediimiz 10 günlük süreye uymuyor olmalar. Virüsün yaylmasn istemiyorsak virüs tayan kiilerin mutlaka dier kiilerden izole edilmesi gerekiyor ifadelerini kulland.

ZOLE EDLMES GEREKEN NSAN SAYISI 100 BNE YAKLATI

Prof. Dr. Aksakal, belirti bulgu vermese de virüsü tayabilen asemptomatik insanlarn olduunu, o nedenle de toplum içinde hzl yaylm olduuna dikkat çekerek, nsanlar pozitif olduunu bilmesine ramen toplum içine çkmaya devam ediyorlar. Bizim hem toplum içinde hem de evlerinin içinde bu kiilere izolasyonu çok iyi anlatmamz ve bu kiilerin kesinlikle sokaa çkmalarna, dier insanlarla iletiimde olmalarna, evden çkarak ya da eve davet ederek ya da bir toplu kalabala girmelerine engel olmamz gerekiyor. Bunu baaramazsak vaka saylarmz her geçen gün daha da artacak. Hasta saymzn açklanandan fazla olduuyla ilgili son dönemde tartmalar var. Bu zaten hep söylendi, pozitif olan vakann 10 kat gibi. Bu noktada bizim izolasyonu daha sk uygulamamz lazm. Açklanan vaka saylarnn her gün biriktiini düünün ve bu kiilerin izolasyon sürelerinin 14 gün boyunca devam ettiini düünün. Kümülatif olarak bakarsanz bu kiilerin 100 binleri bulmas mümkün. Yani izole edilmesi gereken insan saysnn 100 bine yaklatn düünüyorum diye konutu.

Ana Sayfaya Git