Prof. Dr. Aydın'dan koronavirüs salgınında çarpıcı sözler

Prof. Dr. Faruk Aydın, bölgede vaka artışında komşu ve aile içi ziyaretlerin etkili olduğunu belirterek, “Riskin bütün ülkede devam ettiğini görülüyor. Tam kapanmayı ısrarla öneriyorum. Aksi halde bunun önünü alamayacağız gibi duruyor. İnsanların uyumu hala zayıf ve sıkıntılı" dedi.

Haberler 20.04.2021 - 09:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Fahrettin Koca, 10- 16 Nisan tarihli, illere göre haftalk 100 bin kiide Covid-19 vaka haritasn açklad. Karadenizden en fazla vaka art Bayburtta yaanrken, azald tek ehir ise Samsun oldu. Son verileri deerlendiren KTÜ Tbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dal Bakan Prof. Dr. Faruk Aydn, vaka artnda komu ve aile içi ziyaretlerinin etkili olduunu belirterek, Vaka haritasndaki rakamlar bizi ürkütüyor aslnda. l haritalar yaynlandndan beri Karadeniz için hiç iyi haber alamadk. Sürekli krmz bölgedeydik ve yükseliteydik. Samsunda yüksek sayda insan enfekte oldu, vaka pozitiflii yaand. Dier bölgelere yansyaca ve saylarn artaca beklentimiz vard ve bu gerçek oldu. Karadeniz Bölgesi ehirlerinde de ayn eyi bekliyorduk. Komuluk etkisi, hareketliliin, ulam ve seyahatlerin devam etmesi nedeniyle buralarda da bulan gerçekleeceini bekliyorduk. Dolaysyla bu durum hiç sürpriz deil. u anki aldmz önlemler ve insanlarn uyumuna baknca gerçekçi ve aslnda iin vahametini bize anlatmas bakmndan doru rakamlar. Bunlardan mutlaka ders çkarmak lazm dedi.

TAM KAPANMAYI ISRARLA ÖNERYORUM

Samsunda 2 haftadr yaanan vaka düüünü deerlendiren Prof. Dr. Aydn, tam kapanma önerisinde de bulundu. Aydn, Samsun yüksek saylarda seyir gösterdii için insanlarn biraz daha uyumu artt diye düünüyorum. Bir miktar azald ama bu azalmalar Türkiye ortalamasnda 100 bin kiiye 400 rakamna denk geliyor. Bu çok yüksek. Riskin bütün ülkede devam ettiini görülüyor. Bütün bunlar için yaplacak çözümlerde tam kapanmay srarla öneriyorum. Aksi halde bunun önünü alamayacaz gibi duruyor. nsanlarn uyumu hala zayf ve skntl diye konutu.

NSANLAR PKNK YAPIYOR

Koronavirüs vakalarnn bir önceki haftaya göre art gösterdii Trabzonda vatandalar ise kstlamalarn yetersiz kald görüünü savunup, önlemlerin geniletilmesini istedi.

Kent sakini Ahmet Bayrak, Tedbirlerin hiçbirinin u an için bir anlam yok. çünkü hiç kimse buna uymuyor. Hafta sonu yasak olmasna ramen insanlar piknik yapyor. Maskeyi çkartalm ve her eyi serbest yapalm. Ölen ölecek, kalanla da yolumuza devam edeceiz dedi.

KOMPLE KAPANALIM BAKA çARES YOK

nsanlarn köylerde yaylalarda gezdiine dikkati çeken Fuat Öztürk ise, 300 bin test yaplm ve yaklak 60 bin civarnda koronavirüs vakas var. Demek ki 80 milyona test yaparsak Türkiyede 15 milyon koronavirüs pozitif var. Basit bir matematik hesab bu. Türkiyenin komple kapanmas lazm. Her gün ölüm says yukar doru gidiyor. Korkuyorum ki binlere kadar çkacak. Komple kapanalm, baka çaresi yok. Yurdumuzda u an 15 milyon koronavirüslü var. ehirde, köyde, camide, yaylada geziyor ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git