Prof. Dr. Bektaş: Meteor düşmelerini göreceğiz, daha yeni başladık

Türkiye'nin özellikle Doğu Karadeniz, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinden görülen, gökyüzünü birkaç saniyeliğine aydınlatan ve heyecanlandıran ışık huzmesi ile ilgili jeoloji mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, açıklama yaptı. Endişe edilecek ve korkulacak durum olmadığını belirten Bektaş, "Ağustos ve ekim aylarında meteor düşmelerini görebileceğiz, daha yeni başladık” dedi.

Haberler 29.05.2020 - 00:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Jeoloji mühendisi Prof. Dr. Osman Bekta, meteor yamuru ve meteor dümesinin, dünyann en doal olaylardan oluunu belirterek, korkulacak ve endie edilecek durum olmadn söyledi. Prof. Dr. Bekta, Hatta meteor yamurlarnn bile takvimi var. Özellikle austos ve ekim aylarnn banda kuzey yarm kürede özellikle Türkiyenin de içinde bulunduu bölgede bu meteor yamurlarnn daha çok ov eklinde görmek mümkün. Bunlar nedir? Uzayda kuyruklu yldzlarn molozlar diyebileceimiz parçalardr. Bu parçalar atmosfere girdikleri andan itibaren yüksek scaklk ve sürtünmeden dolay azami bir enerji aça çkaryorlar ve parlyorlar. Bunlarn büyük bir ksm atmosferde eriyor ve dünyaya da ta olarak dümüyor ama bazlar da ta olarak düüyorlar diye konutu.

SON OLAY, OK EKLNDE GÖRÜLEN DOA OLAYI

Uzaydan gelen parçalarn 3 özellii olduunu söyleyen Prof. Dr. Bekta, Bunlardan bir ksm demir olabilir. Bir ksm kayaç olabiliyor. Bir ksm da bunlarn ikisi olabiliyor. Ancak dünyamz bu meteorlardan korunmu veya tehlike yok, diye bir ey söz konusu olamaz. Hatta dünyann sonunun meteor çarpmas sonucu olaca yönünde teoriler var. Üniversiteye baz vatandalar bu tip talar getiriyorlard. Gökta m, deil mi; örenmek için. Bu son gelen doa olay bir ok eklinde görülen doa olay. Endie edilecek ve korkulacak bir durum söz konusu deil. Austos ve ekim aylarnda meteor dümelerini görebileceiz, daha yeni baladk dedi.

Ana Sayfaya Git