Rahmet ve bereket ayı: ramazan

Maddi ve manevi hastalıklara şifa ramazan 13 Nisan'da başlayacak

Haberler 07.04.2021 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Müslümanlar için büyük öneme sahip üç aylardan salk ve ükür ay ramazann ilk orucu için 12 Nisan 13 Nisana balayan gece sahura kalklacak ve ayn gün ilk iftar yaplacak.

çinin Vuhan kentinde ortaya çktktan sonra ksa sürede tüm dünyay etkisi altna alan Kovid-19 salgn ile salk bata olmak üzere i, eitim ve kültür hayatnn yan sra dini hayat da derinden etkilendi.

Türkiyede Kovid-19 tedbirleri kapsamnda geçen yl camilerde teravih ve bayram namazlar klnamad, mukabele gelenei sürdürülemedi.

Geçen yl olduu gibi bu yl da Kovid-19un gölgesinde ihya edilecek on bir ayn sultan, maddi ve manevi hastalklara ifa ay ramazann ilk teravih namaz 12 Nisan Pazartesi günü klnacak, 12 Nisan 13 Nisana balayan gece sahura kalklacak ve ayn gün ilk iftar yaplacak.

Oruç, teravih namaz, fitre, mukabele okunmas ve Kuran- Kerimin hatmedilmesi gibi ibadetlerin ifa edildii ve ihtiyaç sahiplerinin her zamankinden daha fazla gözetildii bu ayda, Kuran- Kerimde Bin aydan daha hayrl olduu bildirilen Kadir Gecesi 8 Maysta idrak edilecek.

Din leri Yüksek Kurulunca, 2021 yl ramazan aynn balangcndan 2022nin ramazan aynn balangcna kadar olan süre için fitre miktarnn 28 lira olarak belirlendii açkland.

Diyanet leri Bakanlnn 2021 yl ramazan etkinlikleri ifa Ay Ramazan ana temasyla yaplacak.

HERKES ORUç BADETNN GETRD KLMDEN BR EKLDE ETKLENYOR

Bursa Uluda Üniversitesi lahiyat Fakültesi Öretim Üyesi Prof. Dr. Cafer Karada, ramazann yeme-içmeden hayatn tamamna kadar insann bütün varlyla hissettii oruç ibadetinin yapld ay olduunu belirtti.

Karada, bu ayda herkesin oruç ibadetinin getirdii iklimden bir ekilde etkilendiini, ilginç olann orucun etkisinin hep olumlu olduunu, toplumu ve bireyleri heyecanlandran bir atmosfer oluturduunu dile getirdi.

Ramazann ibadet bakmndan hac haricinde slamn be artndan dördünün en canl ve youn yaand ay olduunu aktaran Karada, ramazan denilince akla kaynama, görüme ve sohbetlemenin geldiini ve bütün bunlarn normal artlardaki ramazan için geçerli olduunu vurgulayarak, unlar kaydetti:

Bu ramazan Kovid-19 normalini yayoruz. Ona göre davranmak ve ona uygun bir ramazan davran ve yaay gelitirmek zorundayz. Maalesef bu hastalk kendi artlarn dayatyor ve yeni bir ortam oluturuyor. Yeni ve bizi zorlayan kurallar koyduruyor. Burada iki kural vardr. Devletin koyduu kurallar ve bizim koymamz gereken kurallar. Devlet bütün bir toplumun iyilii ve faydasna olsun diye ve bu salgndan en az zararla çkabilmek için belli kurallar koymutur. Bu kurallara uyduumuz takdirde hem kendimizi hem de çevremizi bu hastalktan korumu oluruz. Kendi kurallarmz da basit ve bellidir; mesafe, maske ve temizlik.

Özellikle bu ayda mesafeyi koruyalm. Fiziki ziyaretlemeleri azaltalm ama büyüklerimize saygmz ve küçüklere sevgimizi bir ekilde gösterelim. Bazen telefondan gelen bir ses, bir görüntü, bir selam ve sevgi mesaj ruhlar diriltir, gönülleri ferahlatr ve gözleri aydnlatr. Hastala bulamayalm, hastal bulatrmayalm, kendimizi ve çevremizi koruyup kurtaralm ama asla birbirimizden kopmayalm, akraba, komuluk ve dostluk ilikilerini sürdürmenin bir yolunu bulalm. Kendimizi bu hastalktan korumak kadar bakalarn korumak da bizim hem görevimiz hem de insanlk sorumluluumuzdur.

ZEKAT VE FTRE VERLRKEN ÖNCELK AKRABALARIMIZ VE EN MUHTAç OLANDAN BALAMAKTIR

slamn yardmlamaya çok büyük önem verdii gibi bunun düzeninin nasl olmas gerektiini en ince detayna kadar belirlediinin altn çizen Karada, Zekat ve fitre verilirken öncelik akrabalarmz olmaldr. Bunu komularmz, mahalle sakinlerimiz, hemerilerimiz ve ülkemiz insanlar takip etmelidir. Burada bir baka öncelik en muhtaç olandan balamaktr. Uzakta da olsa daha dükün ve daha muhtaç olan insanlar varsa onlara öncelik verilebilir. Hele bir de ülkemize snm, ehrimize bir ekilde gelmi, aç ve açk insanlar öncelenmeli ve onlarn ihtiyaçlar karlanmaldr. deerlendirmesini yapt.

Karada, Kovid-19un gölgesinde ihya edilecek ramazanda herkesin birlik ve bütünlük duygularn asla yitirmemesi gerektiini bildirerek, Salgna kar en ön saflarda hayatlarn ortaya koyarak, sevdiklerini ihmal ederek canla bala savaan salk ordumuza en azndan dualarmzla moral destek olalm. Bu mübarek ramazan günlerinde bir teekkürümüz ve güler yüzümüz onlara hem cesaret verecek hem çalma azimlerini artracak hem de morallerini yükseltecektir. ifadelerini kulland.

- nallah bu ramazan bütün insanln Kovid-19 hastalndan kurtulmasnn vesilesi olur

Ramazanda fecirden akam vaktine kadar yeme ve içmenin dinen yasak olmas dolaysyla Müslümanlarn aklna, Acaba a olmak orucu bozar m? sorusunun taklabileceine deinen Karada, sözlerini öyle sürdürdü:

Vatandalarmz Diyanet leri Bakanlnn görüü dorultusunda gönül rahatl ile alarn olabilir. Yani hem ramazan orucumuzu tutarz hem de gönül rahatl ile amz oluruz. Ancak yine de tereddüdü olan Müslüman kardelerimiz için a merkezlerinin ramazan boyu iftar saatlerinden sonra hizmet vermesi yönünde bir tedbir alnabilir. nallah bu ramazan bütün insanln bu hastalktan kurtulmasnn vesilesi olur.

Ana Sayfaya Git