Ramazan-ı Şerif 29 gün sürecek

Bu yıl ramazan ayı, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı kameri ay hesaplamalarına göre, şevval ayının hilali, ramazanın 29'uncu gününün akşamı görüleceği için 29 gün sürecek.

Haberler 02.05.2019 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

On bir ayn sultan huzur ve bereket ay ramazann ilk teravih namaz 5 Mays Pazar günü klnacak. Müslümanlar için büyük öneme sahip üç aylardan ramazan aynn ilk orucu için 5 Mays 6 Maysa balayan gece sahura kalklacak.

Teravih namaz, mukabele, ftr sadakas ve itikaf gibi ibadetlerin ifa edildii bu ayda, Kuran- Kerimde Bin aydan daha hayrl olduu bildirilen Kadir Gecesi, ramazann 27nci gecesine denk gelen 31 Maysta idrak edilecek.

Ramazan aynn ardndan 4 Haziranda ise Müslümanlarn büyük sevinçle karlad Ramazan Bayramna girilecek.

Diyanet leri Bakanlnca bu ylki ramazann ana temasnn Ramazan ve nfak, fitre bedelinin ise 23 Türk Liras olduunu duyurulmutu.

KAMER AY BALARI HLALN GÖRÜNMESNE GÖRE BELRLENYOR

Diyanet leri Bakanl Din leri Yüksek Kurulu Astronomu Hümeyra Nur lek, 1978te stanbul Rüyeti Hilal Konferans ve 2016da Uluslararas Kameri Aybalar ve Hicri Takvim Birlii Kongresinde alnan kararlar neticesinde kameri ay ba hesap ve haritalarnn yapldn, bunun için astronomik olarak içtima (toplanma) ve rüyet (görme) olaylarn dikkate aldklarn vurgulad.

Dünya, Ay ve Günein ayn dorultuda bir araya gelmesiyle içtima olaynn yaandn bildiren lek, unlar söyledi:

Bu anda dünyann neresinden bakarsanz bakn güne nn kuvveti nedeniyle hilal olarak ay görmek mümkün deildir. Ay dünyann etrafnda dönüyor biliyorsunuz. Bu, 8 derecelik açya ulatnda ilk defa dünyann herhangi bir yerinde hilal görülmeye balyor. te biz, bu an hesaplyoruz. Bu ilk defa görülme dünyann neresinde oluyor, ona göre kameri ay ba haritalarmz çiziyoruz. Hilalin görülme durumuna göre kameri aylar bazen 29, bazen 30 gün çeker. Üst üste 30 gün olduu da olur. Bunu 6-7 yllk periyotlar halinde yapyoruz. En son elimizde 2016-2022 kameri ay balar kitapç var.

LK FTAR HAKKARDE SON FTAR EDRNEDE

lek, 6 Mays Pazartesi günü ramazan aynn balayacan ve 29 gün süreceini belirterek, Türkiye genelinde ramazann birinci günü ilk imsakn Ardahan ve Idrda saat 03.13te yaanacan, ilk iftarn ise saat 19.06da Hakkaride açlacan söyledi.

Ramazann ilk günü son imsakn Mula ve zmirde 04.28de balayacan ve son iftarn saat 20.23te Edirnede açlacan kaydeden lek, Buna göre ramazann birinci günü için Sinoplu vatandalar 16 saat 10 dakika oruçlu kalarak en uzun orucu, Hatay ise 15 saat 33 dakikayla en ksa orucu tutacak. diye konutu.

lek, ramazann son günü ise ilk imsakn yine Ardahanda 02.35te, son imsakn Mulada 03.57de balayacan, ilk iftarn Hakkaride 19.28de, son iftarn ise Edirnede 20.50de yaplacan aktararak unlar kaydetti:

Ramazann son günü Sinopta 17 saat 18 dakika oruç müddetiyle yine en uzun oruç tutulacak. Hatay ise 16 saat 24 dakikayla en ksa orucu tutacak. Dünya üzerinde baktmz zaman ise ramazan aynn ilk günü Gabonun Libreville ehrinde 13 saat 29 dakika, kuzeyde Norveçin Tromso ehrinde ise 18 saat 57 oruç tutulacak.

VAKT FARKLILIKLARININ NEDENLER

Diyanet leri Bakanlna, vatandalardan imsak ve iftar vakitlerindeki farkllara yönelik sorular geldiini aktaran lek, namaz vakitlerinin güne nn yeryüzüne geliiyle ilgili olduunu, bulunulan yerin enlem, boylam ve güne nn hareketini hesaba katmadklarn belirtti.

lek, günein 23 derece 27 dakikalk eimi nedeniyle özellikle 21 Haziran ve 21 Aralka yakn zamanlarda güne nn açsnda uç noktalarda deiiklik olduunu kaydederek, Eitmi gibi veya yaknm gibi olan zamanlar, 21 Mart ile 23 Eylül gece-gündüz eitliine yakn zamanlarda olur. Bize, vatandalarmzdan çok soru gelmekte. te stanbul ile Hatay biri kuzeyde batda, ötekisi güneyde douda ama vakitler arasnda ya çok yakn ya çok fark var. Bu neden oluyor? Yanl m yapyorsunuz? gibi sorular. Bu tamamyla 23 derece 27 dakikalk açdan fark etmektedir. bilgisini verdi.

204 ÜLKENN MSAK VE NAMAZ VAKTLER

Ramazan aynda sabah ezannn okunmasnn öne çekilmesi nedeniyle oruç süresinin uzamasna yönelik sorular geldiine de iaret eden lek, unlar anlatt:

Oruca balama zaman imsak vaktiyle balar, akam ezanyla sona erer. Ramazan harici dönemde günee daha yakn olarak sabah ezan okutulup sabah namaz kldrlyor. Fakat ramazan harici dönemde dahi oruç tutulsa imsak vaktiyle oruca balanmas gerekiyor. Ramazan aynda insanlar gece sahura kalkp ayakta olduklar için imsak vaktiyle sabah namaznn vakti de girdii için ezanlar imsak vaktine çekilmekte. Bunun zamann öne çekilmesi veya ksaltlmas gibi bir durumu söz konusu deil. 2019a ait ramazan imsakiyelerimiz ramazandiyanet.gov.tr adresimizde yaymland. Vatandalarmz burada yurt içinde ve yurt dnda 204 ülkenin 8 bin 330 ehrine ait yerleim yerinin namaz, bayram namaz vakitleri ve ramazan imsakiyelerine çok rahat bir ekilde ulaabilirler.

Ana Sayfaya Git