Ramazana online hizmet!

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında ramazanda din hizmetleri online verilecek.

Haberler 24.04.2020 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kovid-19 salgnyla ile mücadele sürerken ramazanda din hizmetinin aksatlmadan sürdürülmesi için Diyanet leri Bakanlnn talimatyla 81 ilde müftülüklerce gerekli hazrlklar tamamland.

Bu kapsamda hazrlklarn tamamland illerden Diyarbakr, Mardin ve Siirtte de mukabele, vaaz ve irad programlar, internet üzerinden takip edilebilebilecek. Baz illerde iftar ve sahur programlar ise yerel radyo ve televizyonlar araclyla paylalacak.

RAMAZAN EVMZE SIAR

Diyarbakr l Müftüsü Yavuz Selim Karabayr, koronavirüs salgnndan bütün insanln ve Türkiyenin ramazan ay vesilesiyle kurtulmas için dua ettiklerini belirtti.

Karabayr, Diyanet leri Bakanlnn talimatyla 81 ilde bütün müftülüklerin salgn sebebiyle faaliyetlerini sanal ortamdan yapacaklarn ifade ederek, ramazanda Diyarbakr Dini Yüksek htisas Merkezi ve tarihi camilerde okunacak hatimlerin online takip edilebileceini söyledi.

Salgna kar tedbirlerlere uyulmasnn önemli olduuna iaret eden Karabayr, Müftülük olarak ramazan için hazrlklarn yaptklarn aktard.

Karabayr, Ramazan evimize sar, Kuran evimize sar, teravih evimize sar. Bunu belki de ömrümüz boyunca göremeyeceimiz bir frsata çevirelim. Evlerimizi cami, gönüllerimizi Cenabhakkn nazargah klacaz. Evlerimizde namazlarmz klacaz, ibadetlerimiz yapacaz. dedi.

Vaaz, nasihat ve dini bilgi hususunda da çok rahatlkla il ve ilçe müftülüklerimizin resmi veya özel sitelerinden, vatandalarmzn ihtiyaçlarna cevap vereceiz. nallah her gün ramazan ay boyunca vaazlarmz devam edecek. Sorulara cevaplarmz devam edecek. Alo Fetva hattmz açk olacak, hizmet verecek. ifadelerini kullanan Karabayr, dini hizmetlerin tüm güzelliiyle ramazan boyunca devam edeceini kaydetti.

Mukabelenin her gün saat 11.00de okunacan dile getiren Karabayr, programlara ilikin öyle konutu:

Dini Yüksek htisas Merkezi Müdürümüz Hafz Fatih çakmakta hocamz arkadalaryla birlikte güzel bir ekilde Hatmi erif okuyacak ve sitemizden yaynlanacak. Mukabelelerimiz Dini htisas Merkezimizde ve tarihi camilerimiz de olacak inallah. Hem bu vesileyle camilerimize olan hasretimizi bir nebze de olsa gidermi hem de mukabelelerimizi en güzel ekilde takip etmi olacaz. Kadn hoca kardelerimiz, Kuran kursu hocalarmz da kendi örencileri ile ayn ekilde internet ve sosyal medya üzerinden derslerine devam ediyorlar. Onlar da mukabele okumaya devam edecek.

Karabayr, mukabele, vaaz ve irad programlaryla birlikte yapacaklar iftar ve sahur programlarnn da yerel radyo ve televizyonlardan yaynlanacan anlatarak, koronavirüs nedeniyle tüm dünyann olduu gibi Türkiyenin de zor bir süreçten geçtiini ifade etti.

- SOKAA çIKARSAK KUL HAKKINA GRM OLURUZ

Belki u anda bir ar imtihan geçiriyoruz. Bunu atlatacaz çünkü bu tedbiri almak durumundayz. Bu da Allahn emridir. Eer bunda bir ihmal yaparsak, sokaa çkarsak, kul hakkna girmi oluruz. Bakalarnn hasta olmasna belki ölmelerine sebep de olmu olduumuzdan dolay büyük günaha gireriz. diyen Karabayr, bunun tatl hatralara dönüecek bir frsata çevrilmesi gerektiini vurgulad.

Karabayr, Ailemizle evde teravih namaz klalm, Kuran okuyalm, sohbetlerimizi yapalm. Özellikle de çocuklarmz ve ailemizle de ilgilenme frsat bulduumuz için bunu büyük bir zevkle yapalm. Aklmzda Teravih namazn camide klamadk, cumay klamadk acaba vebal var mdr? sorusu olmasn. Kesinlikle olmaz, gidilirse vebal olur. Evimizde cemaatle namaz kldmzda camide namaz klm gibi sevap alrz. eklinde konutu.

- SOSYAL MESAFEYE UYGUN EKLDE HOCALARIMIZ CANLI YAYIN YAPACAK

Mardin l Müftülüünce ramazan için hazrlklar tamamland. Ramazan ay boyunca din görevlileri Vefa Sosyal Destek Gruplarna desteklerini sürdürürken din hizmetlerini de online yürütecek.

Mardin l Müftülüü ve merkez Artuklu lçe Müftülüünce YouTube kanal kuruldu.

Bu kanaldan l Müftülüü görevlilerince her gün öle ve yats namazndan sonra Kuran- Kerim ve dualar okunacak, ilahiler, kasideler seslendirilecek.

- MUKABELE GELENE DEVAM EDECEK

Artuklu lçe Müftülüünce her gün 13.00-14.00 saatlerinde akir Nuholu Camisinde online mukabele verilecek. Din görevlileri her gün bir cüz okuyarak vatandalara bu kanal üzerinden canl aktarlacak.

Artuklu lçe Müftüsü Mustafa Ali Ik, camiler kapal olsa da ramazanda din hizmetinin kesintisiz süreceini belirtti.

Sosyal mesafeye uygun ekilde hocalarmz YouTube kanal üzerinden canl olarak yayn yapacaklar. diyen Ik, vatandalarn evlerinde internet üzerinden takip edebileceini aktard.

Ik, 1400 yllk mukabele gelenei devam edecek. nallah hep devam edecek. diye konutu.

Siirtte Abdulhakim Sancak çar Camisi imam hatibi Nevzat Erdabakolu, koronavirüs nedeniyle bu yl ramazan ayna buruk girilse de din hizmetlerinin süreceini belirterek, unlar kaydetti:

Ramazan aynda her gün saat 13.00te Sancaklar çar Camisi görevlilerince mukabele okunacak, sosyal medya hesabndan canl verilecek. Amacmz camilerimizdeki Kuran- Kerim bereketi devam etsin. Kardelerimizden online olarak verilecek mukabeleyi takip etmelerini bekliyoruz. Allah insanl bu salgndan korusun. slam beldelerinde ebediyen ezanmz ve Kuranmz daim klsn.

Ana Sayfaya Git