Ramazanın ilk cuma namazını Diyanet İşleri Başkanı Erbaş kıldırdı

Ramazanın ilk cuma namazını kıldıran ve hutbeyi irat eden Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Ramazanın mübarek günlerinde oruçla sıhhat bulalım. Namazla, zekatla, fitreyle, sadakayla, yardımlaşmayla, dayanışmayla arınalım." dedi.

Haberler 25.04.2020 - 00:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hac Bayram Camisinde cuma namaz kldran Erba, cuma hutbesinde, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 100 yl önce yine Hac Bayram Camisinde klnan cuma namaznn ardndan açldn hatrlatt.

Ramazann mübarek olmas dileinde bulunan Erba, Evveli rahmet, ortas mafiret, sonu ise cehennemden kurtulu vesilesi olan bir ramazan ayna daha kavumann sevincini yayoruz. dedi.

Kulluk bilinciyle geçirilen her ann deerli olduunu söyleyen Erba, Baz vakitler vardr ki ilahi rahmete mazhar olmu, dualarn kabulüne ve günahlarn affna vesile klnmtr. çinde bulunduumuz ramazan ay da Allah Tealann kullarna sonsuz merhametinin tecellisi olan mübarek bir aydr. Ramazan- erif, gecesiyle gündüzüyle her an deerlendirilmeye layk esiz bir hazinedir. ifadelerini kulland.

- Ramazan Kuran aydr

Ramazann Kuran ay olduunu kaydeden Erba, Kur-an Kerimin bu ayda indirilmeye balandn hatrlatt.

Kuran- Kerimden ramazanla ilgili bir ayetin mealini aktaran Erba, O sayl günler insanlar için bir hidayet rehberi, doru yolun ve hak ile batl birbirinden ayrmann apaçk delilleri olarak Kurann kendisinde indirildii ramazan aydr. Öyleyse içinizden kim bu aya ularsa onu oruçla geçirsin. ifadelerini kulland.

Son Peygamber Hazreti Muhammedin her ramazanda vahiy melei Cebrail ile Kuran- Kerimi hatmettiini belirten Erba, ramazanda mukabele okumann da sünnet olduunu söyledi.

Koronavirüs (Kovid-19) salgn sebebiyle camilerin toplu ibadetlere kapatldn hatrlatan Erba, bu ramazanda vatandalara aile bireyleriyle evlerinde Kuran- Kerim okumalar ve anlamn örenmeleri tavsiyesinde bulundu.

- Virüslerin sebebi pislik ve kirlilik

slam dininin sala zarar veren eyleri haram kldn kaydeden Erba, slam neyi haram kldysa onda kötülük ve insana zarar, helal kld eylerde de temizlik ve insana fayda vardr. diye konutu.

Küreselleen dünyann herhangi bir yerindeki kötülüün bütün dünyay etkileyebileceine dikkati çeken Erba, koronavirüs salgnnn da temizlie önem verilmemesi sebebiyle ortaya çktn ve yayldn söyledi.

Temizlie önem verilmesi konusunda bütün insanla seslenen Erba, u ifadeleri kulland:

Ey insanlar, canmza, aklmza, inancmza, malmza ve neslimize zarar veren eylerden uzak duralm. Ey insanlar, salmza zarar veren eylerden uzak duralm çünkü bundan sadece bu kötülüü ileyen ya da zararl maddeyi kullanan kimse deil, sadece çevresindeki insanlar deil, binlerce kilometre uzaklardaki insanlar da zarar görüyor. Dünya tarihinin daha önce bu çapta ahit olmad bir hadiseyi 21. asrn insan dünyann her yerinde yayor. Koronavirüs salgn, bu asra kadar bölgesel, yöresel salgnlar olmu ama böyle bir durumu dünya ilk defa yayor.

Bu balamda u müahhas örnekler üzerinden tüm dünyaya çarda bulunmak istiyorum. Bu ve benzeri virüslerin sebebinin pislik ve kirlilik olduu bilimsel olarak ispatlanmtr. slam, temizlii imann yars saymaktadr.

- Sigara virüsüyle topyekun ne zaman mücadele edeceiz?

Koronavirüsten can kayb yaanmamas için herkesin seferber olduunu belirten Erba, buna karn sadece Türkiyede bir günde 300ü akn, dünyada ise 20 bini akn kiinin sigara nedeniyle hayatn kaybettiini ifade etti.

Sigara içenlerin koronavirüse yakalanma riskinin dier insanlardan 14 kat fazla olduuna iaret eden Erba, Sigara virüsüyle topyekun ne zaman mücadele edeceiz? Bu ölenler insan deil mi? Koronavirüs kapma riski 14 kat daha fazla olan bir sigara içicisinin, sadece kendisine deil, daha kaç kiiye bulatraca belli deil bu virüsü. Gelin, slama göre haram olan sigara ile topyekun mücadele edelim. 1,5 milyara yakn insan bu virüsten kurtaralm. Sigarann hem kendi bulaclna hem de bu ve benzeri virüslerin bulacln arttrmasna da son vermi olalm. diye konutu.

Prof. Dr. Erba, uyuturucu, alkol ve e cinselliin de slam dinince haram kabul edildiini, bunlarn insan salna zararlarnn bulunduunu sözlerine ekledi.

- Oruçla shhat bulalm

Hazreti Muhammedin, Komusu açken tok yatan bizden deildir. hadisini hatrlatan Erba, dünyada her 3-4 saniyede bir kiinin açlktan, ayn sürede de bir insann fazla yemekten hayatn kaybettiini söyledi.

Ramazann paylama ay olduunu vurgulayan Erba, unlar dile getirdi:

Geliniz ibret alalm, ders alalm. Ahlaka sarlalm, temizlie sarlalm, adalete sarlalm, ilimle ve irfanla, bilgi ve hikmetle, bilim adamlarnn insanln faydasna yönelik ortaya koyduu hakikatlerden istifade ederek bar ve kardelik içinde yaamaya çalalm. Ramazann mübarek günlerinde oruçla shhat bulalm. Namazla, zekatla, fitreyle, sadakayla, yardmlamayla, dayanmayla arnalm.

Hutbenin ardndan cuma namaz klnd.

Ana Sayfaya Git