Riskli grup değiştirildi

Kovid-19 aşılama sürecinde 60 yaş üzeri ve eşleri ile risk grubundaki bazı hastalar için randevular açıldı

Haberler 29.03.2021 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Küresel Kovid-19 salgnyla mücadele sürecinde Türkiyede 14 Ocakta salk çalanlar ile balayan toplumsal alamada, yeni bir aamaya geçilerek 60 ya üzeri vatandalar ile eleri sisteme tanmland.

Salk Bakan Fahrettin Koca, cumartesi günü sosyal medya hesabndan yapt açklamada Kovid-19 a programnda yeni gruba geçildiini duyurdu. Koca, As sisteme tanmlanm olan vatandalarmz 60 ya üzeri vatandalarmz eleri ile birlikte randevu alarak alarn olabilecekler. Ayrca baz risk gruplar da programa dahil edildi. bilgisini paylat.

Bakan Kocann paylamna göre risk grubundaki morbid obez, malign tümörü olan kanser ve diyaliz hastalar, down sendromlular ve immuno supresif tedavi alanlar da öncelikli a olmak için sisteme tanmland.

Kocann açklamalarnn ardndan, randevu sistemi bu risk grubundakiler alarn belirlenen salk kurulularnda yaptrabilecek.

AILAMA, BELRLENEN TAKVME GÖRE DEVAM EDECEK

Alama süreci, Koronavirüs Bilim Kurulunun oluturduu takvim dorultusunda tamamlanacak.

Vatandalar, Kovid-19 asna ilikin durumunu e-Nabz hesabndan veya 2023e ksa mesaj göndererek örenebilecek.

A olacak grup arasnda yer alan kiiler randevu ilemi için MHRS uygulamasna yönlendirilecek, vatanda, tarihi geldiinde randevu ald salk kuruluuna gidecek.

Ay uygulayan salk personeli vatandan 2. doz randevusunu da oluturacak, bu randevunun bilgileri de ksa mesajla iletilecek.

A uygulamas için vatandalar, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ve e-Nabz hesab üzerinden randevularn deitirilebilecek.

Koronavirüs as için Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden https://www.mhrs.gov.tr/ veya 182den randevu alnarak bavurulabilinecek.

AILAMA TAKVMNDE SÜREç

çinden 30 Aralk 2020de Türkiye getirilen CoronaVac asna, 14 gün süren analizlerin ardndan 13 Ocak 2021de Acil Kullanm Onay verildi. Ayn gün Ankara ehir Hastanesinde, Salk Bakan Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu üyeleri ann ilk dozunu oldu.

Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri dorultusunda, Salk Bakanlnca belirlenen Kovid-19 As Ulusal Uygulama Stratejisine göre, 14 Ocakta ülke genelinde toplumsal alama balatld.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan da 14 Ocakta Ankara ehir Hastanesine gelerek asn yaptrd.

Alama takvimine göre uygulanan toplumsal alamada, ilk aamada 14 Ocakta salk çalanlarna ilk doz a uygulamas hayata geçirildi.

Salk çalanlarnn ardndan dier gruplarn alanmas aamasna geçildi. Bu kapsamda, 19 Ocakta huzurevleri ve bakmevlerinde kalanlar ile onlarn bakmndan sorumlu kiilerin yan sra 90 ya ve üzerindekiler evlerinde aland.

Bilim Kurulunun deerlendirmesi sonrasnda 21 Ocakta 85 ya ve üzerindeki vatandalar da evlerinde alanmaya baland.

Öte yandan, 21 Ocakta eczane ve ecza deposu çalanlar ile eczaclk fakültelerinin stajyer örencilerinden isteyenler ann ilk dozunu oldu.

Program dahilinde 25 Ocak itibaryla 80 ya ve üzeri, 27 Ocaktan itibarense 75 ya ve üzerindeki vatandalar, salk kurulularndan randevularn alarak alarn yaptrd.

Salk çalanlarna ilk doz sonras 28 günün tamamlanmasn takiben 11 ubatta KorononaVac asnn ikinci doz uygulamas balad.

Kovid-19 ile mücadele sürecindeki alama kapsamnda, 11 ubatta 70 ya ve üzerindeki vatandalar da sisteme tanmland. A hakk tannan ve randevularn alan 70 ya üstü vatandalar, belirlenen salk kurulularnda alarnn ilk dozunu olmaya balad. Bu ya grubu, 28 gün sonra ikinci doz alarn oldu.

12 ubatta ise 65 ya ve üzeri vatandalar ile bu kiilerin 60 ya ve üzerindeki elerinin ilk doz alarnn uygulanmasna baland.

Bilim Kurulunun önerileri dorultusunda 13 ubat itibaryla kritik kamu hizmetlerinin aksamadan sürdürülebilmesini salamak ve topluma örnek olunmas amacyla Salk Bakan Fahrettin Kocann davetinin ardndan, kabine üyeleri ve üst düzey devlet yöneticileri de alanmaya baland.

24 ubatta Kovid-19 asnn ilk dozunu olan Milli Eitim Bakan Selçuk, öretmenlerin salk kurulularnda alarn yaptrabileceklerini bildirdi.

Ana Sayfaya Git