Robot nabız yoklayacak

Şanlıurfa'da meslek lisesi öğretmen ve öğrencileri, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) mücadelesine katkı sunmak amacıyla hastanın nabzı ile kanındaki oksijen değerini ölçen robot geliştirdi.

Haberler 05.02.2021 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

2019 ylndaki TEKNOFEST bata olmak üzere katldklar birçok yarmada derece alan Urfa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ekibi, salgn döneminde de salk çalanlarna destek olmak amacyla çalma balatt.

Okulun öretmen ve örencilerinden oluan 8 kiilik ekip, yaklak 2 aylk çalmann ardndan uzaktan kumanda edilebilen ve hastann nabzyla kanndaki oksijen miktarn ölçen Göbeklitepe isimli robotu gelitirdi.

SALIK çALIANLARIMIZIN YANINDA OLDUUMUZU GÖSTERMEK STEDK

Okulun müdürü smail Öztoprak, salgn sürecinde salk personeli ile hastalar arasnda sosyal mesafenin korunmasna yönelik bir robot gelitirdiklerini ifade etti. Robotu daha da gelitireceklerini, yeni yapacaklar proje ile ortamdaki koronavirüsü temizleyen bir robot üretmeyi hedeflediklerini dile getiren Öztoprak, Robotumuz ile karnca kararnca salk personelimizin yannda olduumuzu göstermek istiyoruz. dedi.

CEP TELEFONUNDAN KONTROL EDLEBLYOR

Mezun olduu okulda öretmenlik yapan Mekatronik Mühendisi Muhammed Said çiçek, ekip olarak robotik alanda önemli baarlara imza attklarn belirtti.

Robotta kumanda kullanmadklarn, bula riski yüksek olduu için her doktor ve hemirenin aleti bluetooth araclyla telefonundan yönlendirebileceine iaret eden çiçek, Robotun üzerinde bulunan ekran, kamera, mikrofon, hoparlör ile görüntülü ve sesli konuma imkan var. Robot sayesinde hastann nabz ve kandaki oksijen deerini ölçüyoruz. dedi.

Robot araclyla hastalara ilaç ve yiyeceklerini de ulatrabildiklerini ifade eden çiçek, Göbeklitepeyi alanda kullanlmas için Salk Müdürlüüne teslim edeceklerini kaydetti.

Ana Sayfaya Git