RTÜK KHK hamlesi yaptı! İşte RTÜK tarafından kapatılan 5 kanalın ismi

RTÜK tarafından kapanan 5 kanal son dakika olarak açıklanmıştı. Sosya medyada adeta paylaşım rekorları kıran RTÜK tarafından kapanan 5 kanal isimleri neler sorusu da çok kısa zaman osonrasında netleşti. İşte lisansı iptal edilip kapanan kanallar

Haberler 21.07.2017 - 01:34 Son Güncelleme : 21.07.2017 - 02:02

RTÜK tarafndan kapanan 5 kanal son dakika olarak açklanmt. Sosya medyada adeta paylam rekorlar kran RTÜK tarafndan kapanan 5 kanal isimleri neler sorusu da çok ksa zaman osonrasnda netleti. te lisans iptal edilip kapanan kanallar

Anadolu Yurdum TV, Genç TV, HLT TV, Son Hedef TV ve Yeni Sinema TVnin lisanslar, RTÜKün dün yaplan toplantsnda alnan karar ile iptal edildi. Ayrca TV8de yaynlanan te Benim Stilim ve FLASH TV Haber Bültenine de müeyyide uyguland

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), uygunsuz yayn yapt için 10 günlük yayn durdurma cezas alan ancak bu cezay uygulamayan 5 televizyon kanalnn lisansn, verilen cezalarn uygulanmamas halinde lisans iptalini öngören 690 sayl Kanun Hükmünde Kararnameye (KHK) dayanarak iptal etti. RTÜK, lisans iptal yetkisini ilk kez kullanm oldu.

AA muhabirinin edindii bilgiye göre, RTÜKün dün gerçekletirilen Üst Kurul toplantsnda, büyük bölümü uydu üzerinden uygunsuz nitelikte yayn yapan TV kanallarnn durumu ele alnd.

Uygunsuz nitelikte yayn yapan TV kanallarna 690 sayl KHK kapsamnda ar cezalar vermeyi sürdüren RTÜK, son toplantda ise müeyyideleri uygulamayan baz kanallara yönelik KHKda yer alan Lisans iptal etme yetkisini ilk kez kulland.

Bu kapsamda 6112 sayl Radyo ve Televizyonlarn Kurulu ve Yayn Hizmetleri Hakknda Kanunun 32inci maddesinin 5inci fkras uyarnca 10 güne kadar yaynlar durdurma cezas alan ancak bu cezalar uygulamayan Anadolu Yurdum TV, Genç TV, HLT TV, Son Hedef TV ve Yeni sinema TVnin lisanslar iptal edildi.

RTÜK, daha önceki toplantlarnda da uydu üzerinden ahlaksz, dolandrc, silah reklam, elektronik nargile sat, cinsel içerikli ürün reklam ve gda takviyesi ürün sat yapan, arkadalk hatlar reklam yapan, izleyicileri aldatan kanallara 5er kez program durdurma ve en üst snr olan gelirden yüzde 5 orannda para cezas vermiti.

TE BENM STLM DE CEZADAN KAçAMADI

Öte yandan dün gerçekletirilen Üst Kurul toplantsnda TV8de yaynlanan te Benim Stilim ile flash tv haber Bültenine de müeyyide uyguland.

Söz konusu programlarn yan sra silah reklam yapan Anadolu Kaplanlar 2023 TV, Damla TV, Canlar TV ile elektronik nargile gibi sala zararl çeitli ürün sat yapan kanallara da para cezas verildi.

BR YILDA Üç KEZ UYGUNSUZ YAYIN YAPANA LSANS PTAL

690 sayl KHKnn 60. maddesiyle radyo ve televizyon yayn hizmetlerinde, takviye edici gdalar ve benzeri destekleyici ürünler de dahil olmak üzere herhangi bir ürünün salk beyanyla sat, pazarlanmas ve reklam ile sohbet, arkadalk ve e bulma hatlarnn ve hizmetlerinin tantm yasaklanmt.

Ayrca özel ücrete tabi numaralar kullanlarak izleyici ve dinleyicileri yanltc veya haksz kazanca neden olacak ekilde Yarma, çekili, lotarya ve benzeri adlar altnda ödül ve ikramiye taahhüt edilemeyecei de düzenlenmiti. KHK kapsamnda bu tür yaynlar 1 yl içerisinde 3 kez yapan kanallara lisans iptaline varan cezalar getirilmiti.

KANALLARA CEZA YAMITI

zleyicileri aldatan nitelikte yayn yapan televizyon kanallarnn durumunu dünkü toplantsnda inceleyen RTÜK, çounluu uydu üzerinden yayn yapan ve kurallar ihlal eden kanallara 690 sayl KHK kapsamnda ar cezalar uygulad.

Ahlakszlk, dolandrclk ve cinsel içerikli yaynlar ile gda takviyesi ürün sat ve arkadalk hatlar Reklam yapan, ara-kazan, bul-kazan gibi adlarla Yarma düzenleyerek izleyicileri aldatan kanallara 5er kez program durdurma ve en üst snr olan yüzde 5 orannda para cezas verilmesi karar alnd.

Söz konusu TV kanallar bir önceki aya ait reklam gelirlerinin yüzde 5i orannda ceza ödeyecek.

Bu kanallarn ayn tür yaynlara devam etmeleri durumunda, önce 10 güne kadar yaynlar durdurulacak, ardndan da lisanslar iptal edilecek.

SLAH REKLAMINA SIKI YAPTIRIM

RTÜK, bu cezalarn yan sra silah reklam ile elektronik nargile gibi sala zararl çeitli ürünlerin satn yapan televizyon kanallarna ve küfürlü ifadelerin yer ald çeitli dizilere de yeni KHK kapsamnda ar cezalar uygulad.

Üst Kurulun genel ahlak, iddet, Türkçenin yanl kullanm, milli ve manevi deerlere aykrlk ve kiilik haklarn rencide edici yayn ihlali yapan kurululara ve çeitli ekillerde bipleme ve ima yoluyla küfürlü ifadeleri çartracak yayn içeriklerine ayn ekilde müeyyide uygulamay sürdürecei örenildi.

Bu kapsamda Üst Kurul, toplam 11 televizyon kanalna ceza uygulad.

GEçEN HAFTA 33 KANAL KAPATILMITI

Öte yandan Üst Kurul, geçen hafta da 690 sayl KHKda getirilen ar cezalar dikkate alarak, izinsiz, uygunsuz içerikli yayn yapan 33 kanal için kapatma karar almt. Söz konusu kanallarn yaynlar Türksat tarafndan durdurulmutu.

Gerçekle badamayan telefon reklamlar, Borç ödettiren Kitap, Peygamberin kulland çörekotlu krem gibi reklamlarla izleyici aldatc yayn yapt için kapatlan TV kanallar arasnda Nova Action, Turkish TV, Sultan Film, Zimane Pop, HD Film TV, En TV, Ezgi TV, Play Animal, Canl TV, Meta TV, Ada TV, favori TV, sinema MAX bulunuyor.

RTÜK, daha önce gerçekletirdii dört toplantda da arkada bulma yaynlar ile cinsel içerikli ve gda takviyesi gibi ürünlerin satn yapan 49 uydu kanalna da yine KHK kapsamnda tarihinin en ar cezalarn vermiti.

SOHBET HATLARININ TANITIMI, ÜRÜNLERN SALIK BEYANIYLA SATII YASAK

29 Nisanda yaymlanan 690 sayl KHKnn 60nc maddesinde yaplan düzenlemede, radyo ve televizyon yayn hizmetlerinde, takviye edici gdalar ve benzeri destekleyici ürünler de dahil olmak üzere herhangi bir ürünün salk beyanyla satna, pazarlanmasna veya reklamyla sohbet, arkadalk, e bulma hatlarnn ve hizmetlerinin tantm yasaklanmt.

Ayrca özel ücrete tabi numaralar kullanlmak suretiyle izleyici ve dinleyicileri yanltc veya haksz kazanca neden olacak ekilde yarma, çekili, lotarya ve benzeri adlar altnda ödül ve ikramiye taahhüt edilemeyecei de düzenlenen KHK ile bu tür yaynlar bir yl içerisinde üç kez yapan kanallara lisans iptaline varan cezalar getirilmiti.

Ana Sayfaya Git